Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Şubat '07

 
Kategori
Felsefe
 

Kötü, kötü olduğunu bilir mi?

Kötü, kötü olduğunu bilir mi?
 

Üzerinde uzun zamandır düşündüğüm bir konudur bu. Kötülük kavramı kişisel olduğu anda hiç kimsenin kendi özünde kötü olduğu anlamına gelmez. Kötülük başkasına karşıdır, genel kanının aksidir, doğru davranış diye algılanılanın aksi yönüdür. Var oluşla ilgisi yoktur. Ruhun kötü olma ihtimali varmı mesela sizce? .. Tanrı için her kulu değerlidir. Her kul Tanrının bir parçasıdır üstelik. Kötü olabilir mi?

Reekarnasyona inanlara göre, yaşanmış önceki hayatlardan kalma yanlış yönlenmeler olabilir. Fakat kişi özünde kötü olabilir mi.? Bilinçlenme sürecinde yaşananlar kişisel seçimleri belirler. Yaşam seçimleri kişinin hayatını yönlendirir ve yaşanmışlık yeni seçimlerdeki doğru tercihleri ve çoğunluğun kanısını oluşturur. Her zaman doğru olan, her zaman kötü olan ne kadar doğru ve ne kadar kötüdür kişiye göre değişir. Sizin için kötü olan diğeri için doğru olabilir. Günümüz insanlarının tek başınalık, yalnızlık kavramlarının kökeninde, kişisel doğrularının dışındaki dünyada, kötülerin kişinin kendi öz dünyasını tehdit etmesi yatar. Her bir birey için bu böyle olgunlaşmıştır. Düşünce farklılıkları, toplumsal davranışlar kesin ve net sonuçlara gitme yönünde genel kanı oluşturur. Bir yanda birisi için korkunç kötü olan bir kavram, diğer yanda başka biri için hayatın anlamı olabilir. Eğitim, eğilimler, çevre, toplum, alışkanlıklar, iklim ve hatta beslenme şekilleri, kişisel yaşam seçimlerini yönlendirir ve kişi bu seçimlerini asla “kötü” olarak veya “kötü” olmak için yapmaz.

Mesela “ben kötüyüm” diyen birisine rastladınız mı. Reklamdaki funginin/bakterinin “kötüyüm ben kötüyüm” demesi dışında. O da zaten bizim için kötü, kim bilir kendisi için ne? : ))

Bizi sınıfta bırakmaya hevesli bir hocamız vardı üniversitede. Ya da bize hep öyle gelirdi. Benim müzikle uğraşmamdan, barlarda gitar çalmamdan son derece rahatsız olurdu ve 2. sınıf dersi olmasına rağmen son dönemime kadar uğraşmıştı benle. En son "aferin mezun oldun ama senin resmini buraya asacağım -herkese gösterip bu adam mezun oldu merak etmeyin siz de olursunuz -diyeceğim" demişti. Allah rahmet eylesin. Şimdi Kimya Mühendisliği dünyasına ne kadar çok şey kazandırdığını gördükçe öğrencisi olmaktan gurur duyuyorum. Ama o kötüydü işte bizim için o zaman. Aynen harçlığı kısan baba gibi, ceza veren hakim gibi, sevgilisini terk eden aşık gibi, askerde bağıran komutan gibi. Mesela adam öldüren çocuk kötü müdür sizce? Annesi, babası veya hocası peki? Ölenin kötü olması mümkün mü? Her şeyde olduğu gibi, bir amaç için yapılmış olabilir mi bu kötülükler? .. İçinde kötülük olabilir mi bu eylemlerin. Varsa bile başka bir iyilik için yapılmış olması mümkün mü?

Empati kavramı bu noktada çok önemli. Hele hele bu çağda çok ama çok önemli.

Vicdanı rahat ve mutlak doğrular içinde yaşanabilir mi acaba günümüzde? .. Evrensel müzik bile kimine göre kötü olabiliyor. Her yazılanın her söylenin ardından iyi-kötü oluşuyor. Hangi cepheye iyi yada kötü denir ki? Bu şartlarda düşünme özgürlüğü mümkün olur mu? Kimin düşüncesine göre özgür olur o zaman insan? İyinin mi Kötünün mü?

Bizler sadece hoşumuza gideni alıp diğerini anlamadan bir seçim yapıp iyi ve kötüyü belirleyebiliyoruz. Üstelik yargılıyoruz hemde. Bu durumda kötü müyüz iyi miyiz?

Maya takvimine göre her 3000 küsur yılda bir dünya değişime uğruyor. Ve bu takvime göre 24/12/2012 tarihi insanoğlu için Altın Çağ”ın başlayacağı tarih. Kimilerinin yorumuna göre bu çağda insanoğlunun farkındalıkları artacak. Kavramlar değişecek. Bir olmak ve evrensel bir bilinç denizinde yaşam becerisi kazanılacak.

Bu konuda sonra konuşuruz ilginenlerle.

Önemli olan şu.

Bizlerin de şimdilerde fazlasıyla yaptığımız gibi, o zamanlarda geri dönüp bakıldığında, günümüz insanlarının hangileri kötü hangileri iyi olacak bu durumda?

En değerlisi sevgiyle kalmak galiba.

Sizde öyle kalın sevgiyle kalın.

 
Toplam blog
: 28
: 982
Kayıt tarihi
: 07.01.07
 
 

Hayatı her sorguladığımda karşıma çıkan sonuçlara analitik yaklaşımlar sergilemeye devam ediyorum el..