Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mayıs '09

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Krizin sonu göründü mü? acaba...

Krizin sonu göründü mü? acaba...
 

Krizin ucu göründü diye havalara zıplayanlar için kötü bir haber.

Bildiğiniz gibi ekonomik kriz ile ilgili, her gün yeni bir veri ortaya atılıp, krizin ucunun göründüğü iddiaları dünya ve Türk medyasını meşgul ediyor.

Oysa krizin bittiği falan da yok!

Bakın krizin bitiş verilerinden bazılarını sizinle paylaşmak istiyorum.

Mesela Türkiye’de;

Sanayi üretimi, bir önceki aya göre, yani mart ayında, şubat ayına göre yüzde 13.4 lük bir artış gözlenmiş. Ya geçen yılın mart ayına göre? Onu ne siz sorun ne ben söyleyeyim. Tam bir felaket! Yüzde 20.9 gerilemiş. Bu gerileme bile bir başarı gibi halka sunulabiliyor.

Bunun yanı sıra dünyadaki ekonomik krizin bitiş göstergesi olarak, petrol fiyatındaki bir haftalık yüzde 8 lik artış, Almanya’nın son 6 ayda ilk kez ihracatının artması ve Amerika’da işsizlik artış hızının düşmesi.

Bunlar; krizin bitiş işareti olarak görülebilir mi?

Öte yandan ülkemizi de ilgilendiren bir başka ekonomik veri;

EBRD, (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) Türkiye ekonomisinin 2009 yılında yüzde 5, 5 daralacağı tahmininde bulundu. Hiçbir ekonomist veya iktidarın ekonomiden sorumlu yetkilileri, bu tahmine seslerini çıkarmadılar. Bütçede ekonominin yüzde 4 büyüyeceği(!) öngörülüp, sonra bu büyümenin aşağılara çekildiğini biliyoruz. Küçülmenin bu kadar yüksek olacağını bekleyen var mıydı?

Raporun devamında; Türkiye'nin gayrisafi yurt içi hâsılasının bu yıl yüzde 5, 5 daralacağı, 2010 yılında ise ekonominin yüzde 1 büyümesinin beklendiği bildiriliyor.

EBRD bölgesi ekonomilerinin 2009 yılında ortalama yüzde 5 daralmasının beklendiği ifade edilen rapora göre, orta Avrupa ve Baltık ülkelerinin ekonomileri bu yıl yüzde 3 kadar küçülecekmiş.

En büyük daralma Baltık ülkelerinde görülecekmiş. Letonya bu yıl yüzde 18, 2, Litvanya yüzde 11, 8 ve Estonya yüzde 10, 5 küçülecekmiş.

Yine EBRD'nin tahminlerine göre, bu yıl Rusya yüzde 7, 5, Ukrayna yüzde 10, Macaristan yüzde 5, Çek Cumhuriyeti ile Slovakya Cumhuriyeti yüzde 3, 5, Bulgaristan yüzde 3, Slovenya yüzde 4 ve Romanya yüzde 4 daralacakmış.

Gelecek yıl EBRD bölgesi ekonomilerinin yüzde 1, 4 büyümesinin beklendiği, 2010 yılında Rusya'nın yüzde 2, 5, Çek Cumhuriyeti'nin yüzde 0, 1, Slovakya Cumhuriyeti'nin yüzde 0, 8, Slovenya'nın yüzde 0, 5 ve Romanya'nın yüzde 0, 4 büyüyeceği tahmin ediliyormuş.

Yani sizin anlayacağınız ufukta daha krizin sonu görünmüyor. Belki 2010 yılında biraz iyileşme olabilecek.

Ülkemizin 2007 yılındaki durumuna gelebilmesi için en az beş yıllık bir süre geçmesi gerekiyor. Zaten 2008 yılı ve 2009 yılı kayıp yıllar. Sonra toparlanma gelirse, düzlüğü çıkmak nerden baksanız en erken 2012 yılını bulacak.
 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..