Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '07

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Küçük balıkların peşinden koşmak

Hayat bir fırsatlar silislesidir. İnsanın yakalayacağı fırsatlar kişinin bakış açısıyla alakalıdır. Başarıları ve başarısızlıkları da öyle. Hayat insanı bir yaşa kadar ailesiyle desteklekler, eğer bir yaştan sonra insan kendi sorumluluklarını üzerine alamıyorsa kayıpları başlıyor demektir. Kırk yaşına gelmiş evliliğini, iş yaşantısını, aile yaşantısını, arkadaşlarıyla ilişkilerini yürütememiş, boşanmış, işsiz ve yalnızsa bir insan burada hayatı suçlamak, hayata karşı çok büyük haksızlık olur.

Hayat sizinle bir oyun oynar öyle bir oyundur ki bu, hayat size sorar "Akıl mı Para mı?" diye. Akıl burada büyük balıktır. Para ise küçük balık. İnsanlar genelde parayı tercih ederler ve küçük balığın peşine düşerler. Bu da demektir ki sabahın altısından akşamın dokuzuna kadar haldır haldır bir şeylerin peşinde koşturmak. Kariyer demek daha fazla para demek olacağından aileni, sosyal ilişkilerini, sevgilerini ve hatta sağlığını ertlemek ve ay başında alacağın belli bir miktar için geceni gündüzüne katarak, patronunu zengin etmektir.

Akılı tercih eden insan ise parayı tercih edenleri güden çobandır. Akıl burada büyük balıktır. Fikir üretir, proje üretir, yatırım yapmak için kaynak yaratır, istihdam yaratır aklını kullanır ve yolunu bulur. Para oun için amaç değil araçtır. Parayı tercih edenleri bu araç vasıtası ile kiralar ve kendine, geleceğine yatırım yapar.

Hayat insana arzu ettiği her şeyi sunar aslında. Fırsatlar yanımızdan gelip geçerken biz genelde küçük balıklarla meşgul oluyorsak kaybettiklerimiz için hayatı suçlamak büyük haksızlık olur. Hayatımız yönlendiren tercihlerimizdir. Şanslarımızı doğuran da. Bir yanda bize sunulan göl varken mesela biri bize iş ortaklığı teklif etmiş olsun ama iş biraz riskli, biz ay başında ödeyeceğimiz kirayı garanti altına almış olmak için riski göze almaktan korkup, ortaklık teklif eden kişiyi boşlayıp, önemsemeyip, kiramızı alabileceğimiz adamın peşinde dolaşırsak küçük bir su birikintisi için koca bir gölü görmezlikten gelmiş olmaz mıyız?

Belli bir yaşı aşmış dostlara söylüyorum kendim de dahil, hepimize bir büyük balık sunulmuştur hayatta kimi şanslı dostlar bu balığı kabul etmişlerdir ve mutlulardır, benim gibi mutsuz arkadaşlar biz büyük balıkları geri teptik lütfen bu yüzden hayatı suçlamayalım çünkü evren ve Yüce Allah bize daima bir fırsat sunar başarısızlıklarımız yanlış tercihlerimizdir. Sevgiyle kalın.

 
Toplam blog
: 167
: 1867
Kayıt tarihi
: 20.04.07
 
 

01/06/1967 Rize/fındıklı doğumlu olmama rağmen doğum yerimi hiç görmedim. Türkiye'nin hemen her ilin..