Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mayıs '15

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Küresel ısınma dünyanın yapısını değiştirebilir; Somali Fransa, Fransa'da Somali olabilir

Küresel ısınma dünyanın yapısını değiştirebilir; Somali Fransa, Fransa'da Somali olabilir
 

Henüz bu tür değişimler ortaya çıkmamış olsa da küresel ısınmanın dünyamızda değişime yol açabileceği görülüyor. Normalde dünyanın ısısının artması kuzeyi Afrika’ya çevirirken Afrika’yı da yaşanmaz hale getirecek gibi düz mantık olsa da başka türlü bir tablo beklenmeli.

Zira örneğin dünyanın ortalama ısısı gelecek yüzyıllar içinde ne kadar artacak, ya da bugünkü artış trendi devam edecek mi bilmiyoruz. Malum bugün dünyanın ısısı giderek artıyor. Bu artış trendi belli bir noktaya ulaşınca kutuplarda erime başlayacak. Yüzyıllardır birikmiş devasa Antarktika ve kuzey kutup buz dağlarının erimesi sonucu okyanus hacminde su kütlesi meydana gelecek.

Bunun sonucunda Grönland adasının tamamen kaybolacağı bilim çevrelerinde konuşuluyor. Tabii ki durumun bununla kalacağı da meçhul.  Koca Grönland’ı sulara gömen bu küresel felaketin dünyanın diğer yanlarını etkilemeyeceği söylenemez herhalde. Gök olayları, tusunamiler, depremler, seller, deniz ve okyanuslardaki adalarla alçak yerlerin sular altında kalması falan.

İşte bütün bu değişimler dünyanın yapısını da etkileyebilir. İklimler değişir. Bu sefer kuzey sıcak güney soğuk olur. Bir de bakmışsın ki Somali ile Fransa yer değiştirmiş.

Bunu niye söylüyoruz; kimse bugünkü halini garanti görmesin. Dünya hayatı uzun, binlerce yıl geçmiş binlerce yıl gelecek. Bu binlerce yıl gelecekte kim bilir dünyanın hali ne olacak. Ben hep bilimin ve insanlığın sürece müdahale edecek çalışmalar yapmasını savunuyorum.

Öncelikle küresel ısınmanın nedeni nedir?  Sizler yağmur yağıyor, kar yağıyor bunlara aldırmayın; ölçülen dünya ortalama sıcaklığına bakın.”Küresel ısınma 50 yıldır saptanabilir duruma gelmiş ve önem kazanmıştır. Dünya'nın atmosfere yakın yüzeyinin ortalama sıcaklığı 20. yüzyılda 0,6 (± 0,2) °C artmıştır. İklim değişimi üzerindeki yaygın bilimsel görüş, "son 50 yılda sıcaklık artışının insan hayatı üzerinde fark edilebilir etkiler oluşturduğu" yönündedir” Burada 50 yıl gibi 200 bin yıllık dünya hayatı için (insandan beri dikkate alındı) çok küçük bir zaman dilimi. Küresel ısınmanın bu periyotta devam etmesi halinde 500 yıl sonra artış 2 derece, 5000 yıl sonra 20 derece olacak. 20 dereceyi bugün zaten sıcak olan yerlere ekleyin.

Ya tabii ki bu bizimki fantastik bir tahminde bulunma. Değilse 5000 yıl sonrasını düşünmemiz gerekir mi ki? Dünyanın bugünkü halinin kıyamete kadar böyle devam edeceğini düşünenler yanılıyorlar. Böyle bir şey mümkün değil. Çünkü geçmişte dünyamız böyle değilmiş. Yüzyıllar içinde değişime uğraya uğraya bugünkü halini almış. Biz işte 60–70 yıllık hayatımızda pek bir şeyin (dünyanın yapısı ve doğa olarak) değiştiğini görmüyoruz ya hep böyle gidecek sanıyoruz.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..