Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ocak '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Küreselleşme

Küreselleşme
 

Dünya ısınıyor. Bir yandan küresel ısınma, bir yandan küreselleşme çabaları. Son dönemlerde herşey küresel oldu.

Küreselleşmeye o kadar alıştık ya da alıştırıldık ki, çok uzaklarda olan bitenleri hemen yanımızda olup bitiyor gibi algılar hale geldik. Ancak algılarımızdaki duyarlılığı sorunların çözümünde göstermekten uzak kalıyoruz. Sürekli ilgili konuya ait fikirler üretiyoruz da uygulamada yaya kalıyoruz. Ama özenti etkisi ile gördüğümüz bir çok olumsuzlıkları da kopya etmekten geri kalmıyoruz.

Çağımızdaki iletişimim son derece ileri düzeye gitmesi ile birlikte, maalesef güzellikler kadar çirkinlikleri de daha fazla görür ve uygular hale geldi dünyamız. Yani bu sadece Türkiye için söz konusu değil. Eskiden merak ederdik. Şimdi merak ettiğimiz herşey bir "tık" ötede. Merak ederken, hayaller kurardık ve o hayaller bizi bir şeyler yapmaya götürürdü. Bu bazen olumsuz da olsa çoğu güzel olurdu. Örneğin Jules Verne "Aya Seyahat'i" hayal etmese, insanoğlu aya gidebilir miydi acaba? Edison'un merakı olmasaydı, şimdi aydınlanabilir miydik? Evliya Çelebi meraklı olmasaydı diyar diyar dolaşır mıydı? Hezarfen Ahmet Çelebi gibi Galata Kulesinden kanat takıp uçup, sürgüne gitmeye razı olur musunuz şimdi? Örnekler çoğaltılabilir. Bunları onlar gerçekleştirmeseydi, belki günün birinde yine birileri yapacaktı, ama kimbilir ne zaman... Dönemlerinde keşif yapan C.Colombus, dünyanın yuvarlak olduğunu ispatlayan Macellan gibileri bu gruba dahil etmiyorum. Çünkü onlar kralların emir veya destekleri ile ülkelerinin sömürgecilik anlayışı sonucu bu gezileri yaptılar. Sonucunda dünya tarihi için önemli sonuçlar ortaya çıktı. Ama bu sonuçlar daha çok kimlere yaradı? Asıl küreselleşme aslında o dönemlerde başladı ve bugünlere kadar geldi.

O zamanlar adı "emperyalizm" olan bu anlayış, acaba bugün "küreselleşme" mi oluyor dersiniz? Ama biz yine de ufka bakalım, çünkü göreceğimiz çok şey var.

 
Toplam blog
: 94
: 840
Kayıt tarihi
: 23.07.06
 
 

1962 İnegöl/Bursa doğumlu ve İşletme Fak. mezunuyum. Özel bir kursta kurum müdürü olarak görev yapma..