Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '07

 
Kategori
Sosyoloji
 

Kurtlar Vadisi treni kaçtı mı?

Kurtlar Vadisi treni kaçtı mı?
 

Kurtlar Vadisi dizisi, Türkiye gündemine oturdu kaldı. Dizinin kaldırılma nedenini zaten herkes biliyor. Diziden sonra okullarda meydana gelen suç oranlarındaki artışın tüm suçu ve yükü bu diziye yüklendi. Aslında bu tür oluşumlar Yusuf Miroğlu karakterinin TV de yayınlanması ile ilk ortaya çıktı. Daha o zamanlar, kafalarına limon, jöle ve biryantin süren, delikanlılar, kumaş pantolon ve yakası açık beyaz gömleklerle sokaklarda fing atmaya başladılar.

Kurtlar Vadisinin olumsuz etkisi, tabi kendime göre, dizinin, konunun mafya ortamı ile başlamasından kaynaklanmaktaydı. Mafya ekseni içinde gelişen dizi daha sonra devlet adına yapılan girişimlere dönüştüyse de yinede, olumsuz örneklerden biri olmaktan kurtulamadı.

Kurtlar Vadisi Irak filmi ve dizini yeni versiyonunda gördüğüm kadarıyla mafya yoktu. Hedef olarak Kürtler gösterilmiyordu. Hedef olarak Türkler de gösterilmiyordu. Tek hedef vardı, iki tarafı birbirine düşürüp bundan fayda sağlayan terör örgütü hedef gösteriliyordu. Seyrettiğimiz sahneler Türkiye’de yaşanmamış olaylar değil, bilakis abartıya kaçmadan bizzat yaşanılan katliamlardı.

Vatandaşlar bu diziyi çok severek, kendilerinden bir şeyler katarak seyrettiği için topluma vereceği mesaj çok etkili olacak ve bugüne kadar atılan ayrılık tohumları ve düşmanlık tohumlarının da kurumasının en etkili sebebi olacaktı. Dikkat ettiyseniz dizide kafatasçılık yoktu. Türkü, kürdü lazı bir araya gelmiş Türkiye cumhuriyetinin yüksek menfaatleri için çaba gösterme gayretine girişiyorlardı. Kandırılan gençlerin, nasıl kandırıldığını, hangi güçler veya ne amaçlarla eğitildikleri resmen açığa çıkacaktı. Şahsi fikrim, bu dizinin kaldırılması ile birlikte Türkiye bir şansı kaybetti. Milyon dolarlar harcasa, akla hayale gelmeyecek maliyetlerin altına girse, birlik ve beraberliğini, bu dizi kadar güçlendiremeyecekti. Yeni versiyonun sonuna doğru, Türkiye’de atılan ayrılıkçı tohumlar ortadan kalkacak, halk kim iyi kim kötü görebilecekdi. Başka bir deyişle sapla saman birbirinden ayrılacaktı.

Efendim çocuklara kötü örnek oluyor şeklinde muhalif sesler ortaya çıktı. Acaba TV de seyrettiğimiz Amerikan ve İsrail yapımı Hoolywood Aksiyon filmleri, peki iyi mi örnek oluyor diye sormak istiyorum. James Bond teröristlerle savaşıyor, ABD de bir sürü devlet adına, asker gizli kuvvetler teröristlerle savaşıyorlar. Rambo filmleriyle büyüdük. Bunlar da kötü örnek oluyorlar.

Televole tarzı, izleyene boşa vakit geçirmekten başka hiçbir işe yaramayan magazin programları, papaprazzi programları, her bir türlü rezilliği gösterirken bunları iyi örnek olarak mı sunacağız ortaya.?

Bence yazık oldu. Yeni versiyon Kurtlar Vadisi dizisinin Türkiye için, Türkiye’deki kardeşliği pekiştireceğine, asıl düşmanın kim olduğunu gösterip, ortak tek yumruk olmaya teşvik edeceğine inanıyorum. Yalanlara ve oyunlara kanmayarak , aramızdaki mikropları ayırt etme kabiliyeti vereceğine inanıyorum.

Kafatasçılık, milliyetçiliğin uç bir fraksiyonu olup , her ülkedeki aşırılar kadar ideolojik bir düşüncedir. Kurtlar Vadisi dizisi ise, kafatasçılık yapan şovenist bir dizi değil, bilakis birleştirici etkisi olan, toplumun en küçük hücrelerine kadar girebilen bir araç olmalıydı bizler için. Toplumsal birliğe ve kardeşliğe en fazla ihtiyaç duyduğumız bu dönemde böyle bir dizinin, kötü örnek oluyor diyerek yayından kaldırılması bana göre çok yanlıştır. O zaman Acı Hayat diziside kaldırılmalı , televoleler de kaldırılmalı. Çünkü bu dizilerde mafyayı özendirici, sosyal ilişkileri dejenere edici dizi ve programlar.

 
Toplam blog
: 116
: 735
Kayıt tarihi
: 27.07.06
 
 

1994 Uludağ Üniversitesi İ.İ.B.F. İktisat bölümü mezunuyum. Aynı üniversitede Genel İktisat Polit..