Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '07

 
Kategori
Kültürler
 

Kutupların taçsız kralları, Eskimolar

Kutupların taçsız kralları, Eskimolar
 

Samoyed ve Eskimo halkları binlerce yıldır Kuzey Kutbunda etraflarına zarar vermeden hayatlarına devam etmişlerdir. Önce Kuzey Kutup Bölgesi’ne, daha sonra da Güney Kutbu'na dışarıdan gelenler çevrelerine gerektiği kadar özen göstermediler. Güney Kutbu'nda kimse yaşamamaktadır sadece pek çok ülkeden gelen bilim adamları buradaki doğal yaşam hakkında bilgi toplamaya çalışmaktadırlar. Güney Kutbu yakınına ABD bilim üssü kurulmuştur. Bu üsse Amundsen - Scott adı verilmiştir.

Eskimolar Grönland’da ve Kuzey Amerika’da yaşamaktadırlar. Eskiden, iglu adı verilen buzdan yapılan evlerde yaşar ve ailelerden oluşan gruplar halinde dolaşırlardı. Avcılık ve balıkçılık yaparak yaşamlarını sürdürürlerdi. Avcılar avladıkları hayvanların kemik ve dişlerinden genellikle süs eşyaları yaparlardı.

Rusya ve İskandinavya’nın Samoyed halkı rengeyiği çobanlığı ile hayatlarına devam ederler. Rengeyiklerinin derilerini elbise ve çadır yapmak için kullanırlar, etinden, sütünden yararlanırlar. Bu hayvanlara kızaklarını çektirmekte yüklerini taşıtmaktadırlar. Samoyedlerin bir kısmı hala bu şekilde yaşamaktadır. Eskimolar, sıcak iklimlere inemezler. Vücut dengeleri soğuk iklimlere uyum sağlamıştır. Vücutlarındaki yağ dengesi diğer iklimlerde yaşayan insanlardan farklıdır. Onun için biz sıcak iklimlerde Eskimo turistlerle karşılaşmayız. Aranızda Eskimoları veya samoyedleri gören var mı?

 
Toplam blog
: 25
: 3797
Kayıt tarihi
: 23.07.07
 
 

İlk öğretim beşinci sınıf öğrencisiyim. Okumayı yazmayı seviyorum. Sanırım aranızdaki en küçük blo..