Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mart '09

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Lale mi? Ekmek mi?

Lale mi? Ekmek mi?
 

Yerel seçimler yaklaşmakta ve Siyasi Partiler çalışmalarını aralıksız devam ettiriyorlar. Her seçim döneminde olduğu gibi bu seçimlerde de adayların tüm kirli çamaşırları ortaya serilmeye başladı. Kiminin hemşehrisi torpilli, kiminin yeğeni, kardeşi v.s. Tabi ki bahsedilen her yolsuzluğun arkası dolu değil. Gerçekten olan yolsuzlukların belgeleri, şahitleri, davalarının mevcut olduğunu her adımda görebiliyoruz. Bir de seçim stratejisi olarak kullanılanlar var ki onlarda, üstü kapalı, imalı konuşmalar “çamur at izi kalsın” mantığı ile seçmenin kafasını karıştırılarak, emin olamayan kararsız oylara talip olmaktan öte geçmemekte. Bunları yapanlar bizim yönetimimize talip olan adaylar üstelik. Bu mantıkla seçim kazanan bir belediye başkanı düşünün. Rakipleri hakkında asılsız yolsuzlukları medyada, meydanlarda bangır bangır bağırarak anlatıp, kandırabildiği türdeki insanları kandırarak topladığı oy çoğunluğu ile seçimi kazanıyor. Bu durumun farkına varan o kişinin seçmeni ve/veya muhalefetteki seçmeni bu kişinin seçim projelerine ve vaadlerine ne kadar güvenebilir? Ne kadar inanabilir?

Belediyecilik halk gözünde çoğu zaman park, bahçe, kaldırım, çicek, böcek. Bu yüzden yerel seçimlere yaklaşıldığında tüm kaldırımlar değişir, parklar yeşillenir, çiçekler ekilir. Bakarsınız fısıltı gazetesine belediye çalışıyor. Nasıl çalışıyor? Çiçek dikti, böcek ekti. Böylece seçmen aldatılarak oylar toplanır. Aldatılmak hatta biraz hafif oldu. İstanbul’da dağa taşa lale dikildi. Her yerde renk cümbüşü. Fakat bu cümbüş sadece gözlere değil ceplerede hitap ediyor. Bakınız İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin resmi sitesi de bunu itiraf ediyor zaten. Aynen şöyle yazmışlar.

“Baharın gelişiyle İstanbul’un dört bir yanını kuşatan laleler kokusu ve estetiğiyle İstanbulluları da kuşatmaya başladı. Bu yıl 75 türde 10 milyon 700 bin lale diken Büyükşehir Belediyesi, düzenlediği “Lale Festivali”yle de bilim ve sanatın zirveye ulaştığı “Lale Devri”ni anımsatıyor...

“Büyükşehir Belediyesi 2007 yılında şehir geneline 10 milyon 700 bin lale dikti. Belediye 1 milyon adet lale soğanını ise İstanbul’da 22 farklı yerde kurulan stantlarda vatandaşlara dağıttı. Aralık ayında dikilen 10 milyon lale bu ay rengârenk açarak İstanbullulara farklı güzellikler yaşattı. Lale, özellikle dünyanın gözbebeği Boğaziçi’ne çok yakıştı… Büyükşehir, bu yılki lale projesi kapsamında lalelerin temini, dikimi ve dağıtımına 2 milyon 900 bin YTL harcadı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bütün ilçelerde park ve bahçelere 75 türde lale dikti. İstanbul’da lale ekimi; Emirgan Korusu, Yıldız Korusu, Hidiv Korusu, Gülhane Parkı, Çamlıca, Göztepe Parkı, Göztepe Lale Bahçesi, Soğanlı Bitkiler Parkı başta olmak üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğundaki ana arterler, meydanlar, sahiller, E-5 ve TEM güzergâhlarında yapıldı.

‘İstanbul Lalesiyle Buluşuyor’ projesi kapsamında 2004’de yılında 600 bin, 2005’de 3 Milyon 500 bin, 2006’da 8 Milyon 296 bin ve 2007’de 10 Milyon lale soğanı dikildi. Büyükşehir Belediyesi tarafından 4 yılda 23 milyon lalenin temini ve ekimine 5 milyon 600 bin YTL harcandı. Büyükşehir 4 yıldır uyguladığı lale kampanyasına 2004’de 129 bin, 2005’de 514 bin, 2006’da ise 2 milyon 136 bin YTL harcadı.”

Kaynak : İstanbul Büyükşehir Belediyesi http://www.ibb.gov.tr/tr-TR/Pages/Haber.aspx?NewsID=15781

Görüyoruz ki bir cümbüştür gidiyor. 4 yılda 5.600.000 TL lale için harcanmış. İnsanlara lale soğanı dağıtarak hoşluk yapılmış. Bir de hani bu laleler dikiliyor fakat ne kadar kalıyor. 20 gün açması, açtıktan 20 gün sonra çiçeğin dökülmesi sürüyor. Ne oldu bizim paralar. Yani vergiler, cebimizden çıkan, kazandığımızdan ayırıp devlete verdiğimiz paralar. Kim zar zor geçinirken, hatta geçinemezken böyle astronomik bir rakamı havaya savurur.! Buna bir de şu açıdan bakalım. Laleye harcanan para 5.600.000 TL toplam 23.000.000 lale dikildi Birim fiyatı yaklaşık 0, 243 Kr. Ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin işletmekte olduğu İstanbul Halk Ekmekte 300 Gr. Normal Ekmek fiyatı 0, 40 Kr. Ufak bir hesapla 5.600.000 / 0, 40 =14.000.000 Ekmek..!!! Şehir plancılığında görsel büyük rol oynuyor fakat maliyeti halk ödediğinden biraz daha özenli davranmak tabi ki mümkün. Alt yapı eksikleri, ulaşım eksikleri yanı sıra evsiz ve işsiz bunca insan varken neden lale? Belediyeciliği sadece çicek böcek olarak gören seçmene lale ve ekmek hesabını göstererek belki bir fikir verebilmişimdir. Unutulmaması gereken önceliklerdir. Refah içinde olan bir toplum oluşturulduktan sonra bırakın laleyi isterseniz orkide dikin dağa taşa. Fakat önce halkın ihtiyaçlarını görmeniz, duymanız gerekmektedir. Bu yapılan belediyecilik değil çevre düzenleme çalışmasından ibarettir fakat hangi çevrenin düzenidir bilemiyorum. Plansız yapılar, gidilemeyen yollar, gereksiz kazı çalışmalarının mı çevresi düzenleniyor? Belediyelere verilen bütçelerin doğru kullanılmadığını düşünüyorum. Bu düşünce için hesap uzmanı olmak gerekir nede belediye başkanı. Sadece ve sadece etrafa bakmak yeterlidir. Şimdi seçim zamanı ve oy zamanı herkes şapkasını önüne koymalı, oyunuzu laleye mi yoksa ekmeğe mi vermek istiyorsunuz.?

 
Toplam blog
: 99
: 2370
Kayıt tarihi
: 25.03.07
 
 

1977 yılında İstanbul'da doğdu, zamanının getirdiği bir çok avantajı değerlendirdi. Sokakta oynad..