Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '08

 
Kategori
Teknoloji
 

LCD Tv mi, Plazma mı?

LCD Tv mi, Plazma mı?
 

Teknolojik gelişmelere ayak uydurmayı geçiniz, takip etmekte dahi zorlandığımız dönemleri yaşamaktayız. Pek çok konuda durum böyle.


Mesela klasik tüplü televizyonları yerinden eden ve genel ismiyle “panel televizyon” olarak adlandırılan “plazma” ve “LCD” televizyonların özelliklerini, farklılıklarını bir parça merak edip de araştırdığınızda, karşınıza inanılmaz ayrıntılar ve akıllara zarar nitelikte özellikler çıkabiliyor.


Bendeniz de bu konunun uzmanı değilim. Hele hele merakım ya da ilgim ise kesinlikle yoktur. Ancak iş başa düşüp de televizyonu yenileme düşüncesi hasıl olunca, konuyu bir miktar araştırdım ki çok ilgimi çeken neticelere ulaştım.


İşte buyurun, çok amatörce bir televizyon yazısı. Hatamız olursa af ola...


Televizyon alacaksınız ama “<ı>plazma mı alsam, LCD mi ?” kararsızlığını yaşamaktasınız. Önceliklerinizi ve özelliklerini bilmiyorsanız doğru kararı verme ihtimaliniz yüzde elli. O halde anlatacaklarıma dikkat edip, tercihleriniz doğrultusunda karar vermeyi deneyebilirsiniz.


Televizyonunuzu çok güneş ışığı alan ve nispeten aydınlık bir mekanda kullanacaksanız, LCD tercih etmelisiniz. LCD televizyonların yüksek parlaklık değerleri ve daha az ışık yansıtan yüzey özellikleri bu ortamlarda daha iyi sonuç verecektir. Ancak tüm zamanlar için düşünüyor iseniz plazmanın daha doğal ve doygun görüntü kalitesine, LCD ‘nin ulaşması pek mümkün değil.


Bu arada her iki televizyon için de direkt güneş ışığı alan ve ısı kaynaklarına yakın olan bölgelerde kurulum ve kullanım yapmanın ekran görüntü kalitesinin ve kullanım ömrünün azalmasına neden olacağı için ciddi sakıncaları var.


Plazmalarda hareketli görüntü kalitesi diğerine göre daha üst seviyededir. LCD de izlediğiniz bir maç esnasında hareketlenmelerde donmalar, gölgelenmeler ve duraksamalar yaşayabilirsiniz. Ancak plazmalarda bu durum yok denilecek seviyededir.


Plazmaların görüş açısı 160-180 derecelere çıkarak LCD ‘lere göre göreceli bir üstünlük sağlar. Ancak LCD televizyonlarda da 140-175 derecelik görüntü açıları vardır ki hiç de yabana atılacak değerler değildir bunlar.


Her iki türde de ortalama kullanım süresi 60.000 saat olarak kabul edilmektedir. Bu rakam, bir başka ifadeyle günlük sekiz saatlik bir kullanımla 20 seneye tekabül etmektedir.


Yukarıda belirttiğim üzere tüm mekanlarda daha üst bir görüntü teknolojisine ve daha doygun renklere sahip olan plazmalar, bu özelliklerinin bedeli olarak LCD’lere göre bir miktar daha fazla güç sarfiyatı yapmaktadırlar.


Ekran boyutu avantajları açısından düşünüldüğünde; görece daha küçük ekranlarda LCD, büyük ekranlarda ise plazma tv öne çıkar.


İşte böyle dostlar. Cihazınızı nerede, nasıl kullanacağınıza karar verdikten sonra birinden birini tercih etmek sanırım daha kolay olacaktır.

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..