Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '09

 
Kategori
Tekstil / Giyim
 

Lekelere savaş açın!

Lekelere savaş açın!
 

Çok sevdiğimiz giysilerimize bir leke yüzünden veda etmek zorunda değiliz. Onları değerlendirebiliriz ama bu el becerisi gerektirdiği için bazı yoğun ev hanımları yada iş temposunda olan iş kadınlarına birkaç küçük önerim olacak. Küçük öneriler hayat kurtarır. Acil müdahaleyle lekelenen giysilerinize ya da eşyalarınıza elveda demek zorunda kalmayacaksınız. Merak etmeyin bu bir deterjan reklamı değil cebinizden yüklü paralarda çıkmayacak. Sadece hayat kurtaran birkaç küçük ipucu…

Kumaş üzerindeki boya lekeleri için: Leke tazeyse, en etkili temizleyici madde terebentindir. Leke kurumuşsa, sabunlu suyla yıkayın ve birkaç saat bu suda bırakın. Boya iyice yumuşayınca bir bıçakla kazıyın, sonra terebentinle silin.

Çamur lekesi için:

Leke olan elbiseyi hemen fırçalamayın. Çamur lekesi kuruyunca hafif bir fırçalamayla çıkar. Eğer inatçı bir lekeyse, eşit miktardaki su ve sirke karışımıyla silebilirsiniz.

Kırmızı dut lekesi için:

Kırmızı dutun yaprağıyla lekeli bölgeyi çitileyin ve ılık suyla yıkayın göreceksiniz leke kaybolacak. Aynı işlemi ellerinize bulaşan kırmızı dut lekesi içinde uygulayabilirsiniz.

Çay lekesi için:

Beyaz kumaştaki lekeyi limon suyuyla silin ve soğuk suyla durulayın. Renkli kumaştaki taze lekeyi yumurta sarısını suyla karıştırarak ovalayın. Eski bir leke ise gliserinli suyla silmek iyi olacaktır. Halı üzerindeki çay lekesini, eşit ölçekteki alkol ve sirke karışımı ile silin.

Sakız yapışırsa:

Çikletin yapıştığı yerin iç tarafına naylona sarılmış bir miktar buz koyun. Buzun etkisiyle çiklet donduktan sonra bir fırçayla donan çikleti fırçalarsanız yapıştığı yerden çıkacaktır.

Kumaştaki çikolata lekesi için:

En iyi yol gliserinle ovup yağ emici iki kağıt arasında bir süre bırakarak yağının iyice emilmesini sağlamaktır. Eğer bu işlem yeterli olmazsa ve lekeli kumaş rengi atmayan bir tür kumaş ise lekeli kısmı suyla karıştırdığınız 90 derecelik alkolle silin.

Halıdaki çikolata lekesi için:

Sabunlu suyla lekenin dış kısmından başlayarak içe doğru silin. Üzerine talk pudrası döküp bir süre bekleyin. Halıyı silkeledikten sonra eşit miktarda su ve alkol karışımıyla tekrar silin.

Çimen lekesi için:

Çamaşır suyuna dayanıklı kumaşlarda, lekeyi nemlendirdikten sonra üzerine deterjan dökerek ovalayın, çamaşır suyu eklenmiş sıcak su ile yıkayın. İnatçı lekeleri alkolle sildikten sonra lekeli bölgeyi iyice durulayın. Çamaşır suyu kullanımına uygun olmayan kumaşlarda, aynı işlemleri çamaşır suyu kullanmadan yapın. (Kumaşın asetat içermesi halinde, bir birim alkole iki birim su ekleyin.)

Kan lekesi için:

Sakın sıcak su kullanmayın; çünkü sıcak su, lekenin daha fazla işlemesine neden olur. Eğer kumaş beyazsa, lekeyi oksijenli suyla ıslatın. Sonra sabunlu ılık suda yıkayın. Kan lekesi renkli bir kumaştaysa, nişastayı suyla karıştırarak bir hamur yapın. Bunu lekeli yere sürerek kurumasını bekleyin. Sonra fırçalayarak temizleyin. Bir başka yöntem de aspirin tabletini azıcık suyla eritip lekeli yeri bununla örtmektir, iyice kuruyunca fırçalayarak temizlenir. Leke halıdaysa, lekeli yeri beyaz sirke ile ovun.

Kahve lekesi için:

Leke tazeyse üzerine biraz tuz dökün. Beyaz pamuklu kumaştaki lekeyi oksijenli su ile silin, yeterli olmazsa çamaşır suyu kullanmanız gerekir. Renkli kumaştaki lekeli kısma biraz gliserin sürün ve ılık suyla durulayın. Halıdaki lekeli yeri, eşit miktarlardaki alkol ve beyaz sirke karışımıyla silin.

Meyve lekeleri için:

Leke beyaz kumaştaysa amonyaklı suyla yıkayın. Çıkmazsa, çamaşır suyu ilave ettiğiniz sabunlu suya batırıp lekeli kısmı ovun. Leke renkli kumaştaysa, lekeyi 90 derecelik alkol ya da amonyak ilave edilmiş oksijenli su ile yıkayın ya da ekşimiş sütü lekenin üzerinde 2-3 saat bırakın. Leke sentetik kumaştaysa, lekeyi limon suyu, beyaz sirke, hafif amonyaklı su karışımı ile çıkarabilirsiniz. Yün veya ipek kumaştaysa, lekeli kısmın altına su emen bir kumaş parçası yerleştirin ve lekeyi beyaz sirkeyle silin.

Mürekkep lekesi için:

Dayanıklı kumaşta, biraz limon suyu ve ılık sütle silin. Durulanınca leke yok olacaktır. Nazik kumaşta, leke kuruyunca, üzerine talk pudrası dökün. Leke kaybolana kadar fırçalayın. Beyaz çamaşırda, lekenin üzerine sulandırılmış hardal dökün. Yarım saat kadar bekleyip, süngerle lekeli yeri yıkayın.

Pas lekesi için:

Sentetik kumaşlarda, lekeli kısmı biraz limonla ovun. Sentetik olmayan kumaşlarda, lekeyi tuzlu limon suyuyla ovduktan sonra içerisine biraz amonyak katılmış suyla silin ve durulayın.

Ruj lekesi için:

Etere batırılmış bir pamukla silin ve bu işlemi birkaç kez tekrarlayın. Ancak bu işlemi yaparken ateşten uzakta durmaya dikkat edin çünkü eter çok yanıcı bir maddedir. Lekenin üzerine sabun sürün, bir saat öyle beklettikten sonra yıkayın. Üzerine pamukla oksijenli su damlatıp suyla durulayın.

Salça ve ketçap lekesi için:

Sıcak su ile gliserini eşit miktarlarda karıştırın. Kumaşı bir saat boyunca bu karışımda beklettikten sonra her zaman kullandığınız deterjan ile yıkayın.

Ter lekesi için:

Beyaz kumaştaysa, Asitoksalitle silin, durulayın, sonra oksijenli su ile silin. Nazik bir kumaştaysa, hafif amonyaklı veya limonlu su ile silin. Yünlü bir trikodaysa, kumaşı birkaç saat sirkeli soğuk suda beklettikten sonra lekeyi temizleyebilirsiniz.

Yağ lekesi için:

Sıçrayan yağlar için en etkili temizleyici ispirtodur. Zeytinyağı lekesini kumaştan çıkartmak için bir parça ekmek içini yuvarlayıp lekenin üstünde gezdirin. Kumaşın üzerine ilk döküldüğü anda bir miktar tuz koyup bekleyin tuz, yağı çekecektir.

İşte hepsi bu kadar. Kolay gelsin.

 
Toplam blog
: 21
: 3839
Kayıt tarihi
: 29.07.09
 
 

Duygusal kişiliğimin ardında güçlü bir yapım var. Her zaman duygularım galibiyet vermez genellikl..