Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ağustos '09

 
Kategori
Tekstil / Giyim
 

Bu "Kanser Alarmı"nı yıllar önce vermiştik

Bu "Kanser Alarmı"nı yıllar önce vermiştik
 


Star’dan Yaşar Kızılbağ imzalı haber, tabiri caizse ülke gündemine bomba gibi düştü. Tam 46 markanın, kanserojen madde içeren tekstil ürünlerini toplattığını haber veriyordu. Konu ise, kumaş boyalarında bulunan azo boyar maddeler. İçim acıyarak gülümsedim. Bakın, tam iki sene önce bu sayfalarda yayınlanan Gelişmişlerin Çin Çıkmazı başlıklı yazımda, noktasına virgülüne dokunmadan neler demişim:

<ı>

“... Asıl kıyamet bence tekstil ve hazır giyim sektöründe kopacaktır. AB sınırları içine girmesi yasak olan altı adet ağır metali içeren ürünler, tekstil ürünlerinde olması gereken birtakım haslık standartları, pvc, formaldehit, pH oranları gibi son derece önemli ve insan sağlığına doğrudan etki eden kimyasallar, düğme, kordon, çıt çıt gibi aksesuarların kullanımında özellikle bebek ve çocuk giyeceklerinde olması gereken ekstra özellikler ve daha birçok detay gibi görünen ama gelişmiş ülkelerde gerek yasalar gerekse toplumsal duyarlılık nedeniyle çok önemli olan faktörün garantisi Çin ve benzer ülke mallarında, hiçbir zaman tam anlamıyla güvence altına alınamaz...”

Şimdi söyleyin hadi, siz benim yerimde olsanız, acı acı gülmez misiniz, bu ağlanacak halimize. Çin, Hindistan, Bangladeş gibi ülkeler; bu ülkenin başat sektörü olan tekstil-hazır giyim sektörünün köküne kibrit suyu dökmüşlerdir. Ve tamamen haksız rekabet koşulları altında. Ve biz bu gerçekleri kimselere anlatamadık.

Buyurun buradan yakın şimdi!

Binlerce insanımız işsiz kaldı ve kalmaya devam ediyor. Binlerce ocak söndü. Binlerce baba kızına süt, binlerce ana oğluna ilaç alamadı, alamıyor.

Ve bu duruma kılını bile kıpırdatmayan eblehler, kıpırdatamayan iktidarsız muktedirler...



Yazımın tamamı ve ilgili yazılarım için aşağıdaki linkleri tıklayınız lütfen:

Gelişmişlerin Çin Çıkmazı

İzmir'deki Çocuk İşçiler ve Emperyalist-Kapitalist Cenahın Pragmatist Yalanları

Avrupa'nın Sosyal Yalanları

Lütfen İnsanlara Basmayınız!

Çin Vahşetini Asıl Protesto Etmesi Gerekenler Bizler Değiliz

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..