Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Kasım '13

 
Kategori
Siyaset
 

Lider kimdir, nasıl olunur?..

Lider kimdir, nasıl olunur?..
 

Dün, Atatürk'ün aramızdan fiziksel olarak ayrılışının arasından bu yana 75 yıl geçti. Yani, ortalama bir ömür. Atatürk hayatta ve Cumhurbaşkanı olarak aramızdayken yaşayanlardan bugün hayatta kalan kaç kişi var ki?
 
Bir televizyon kanalında vatandaşa "Türkiye'deki en büyük lider kimdir" diye soruyorlar. İstisnası herkes "Atatürk" dedi.
 
Elbette bunda garipsenecek bir şey yok.
 
Şeyhler, tarikatçılar, müritleri ve meczuplar dışında, Türkiye'de herkes aynı cevabı verir. Onar ki, kurtuluş savaşından da başlamak üzere zaten Atatürk'e, Mustafa Kemal Paşa'ya karşı tavır almışlar, hele Cumhuriyeti ilan edip de hilafeti de ortan kaldırınca, tümden karşı çıkmışlar, hakkında olmadık iftiralarda bulunmuşlardır. Hani Müslümanlar ya, iftiranın çirkin olduğunu bildikleri halde yapmışlardır bunları.
 
Ben soruyu başka türlü sorayım.
 
Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük lideri kimdir?...
 
Tarihe şöyle bir dönüp bakın. Kaç tane "Lider" vasfında kişi göreceksiniz. Allah'ın peygamberlerini listenin dışında tutun, onlar "Lider"den de ötedir. Karşılaştırma yapmak bile abesle iştigaldir.
 
Onların dışında "Lider" sıfatında olan kaç kişi vardır diye kendi kendinize sorun ve bir sıralama yapın bakalım ne bulacaksınız?
 
Ancak "Bana göre" lider tarifi yapmam gerekecek. Çünkü "Lider" diye baktım TDK'nun sözlüğüne, benim anladığım anlamda "Lider" tarifi bulamadım.
 
Bana göre lider; "Devrim" niteliğinde bir amaç uğruna, sorgusuz sualsiz kendine inanılan ve hayat pahasına arkasından gidilen, başarılarına rağmen diktatör olmayan, demokrat, insanlara saygılı ve değer veren, onlara inanan, hesap verebileceğini bilen ve verebilen, şaibeden uzak, ölümünden sonra bile ebediyete kadar unutulmayan kişi, halkından korkmayan, korunmaya, koruma ordusuna ihtiyacı olmayan, Kendine inananların haklarına saygılı olan, "Hadi" dediğine her zaman arkasından gidilen, milleti benden-senden diye ayırmayan, gençlerine her anlamda, o kadar ki vatanın geleceğin bile düşünmeden emanet eden, güvenen, komşuları ile dost, düşmanları tarafından saygı duyulan...
 
Bu niteliklere aklınıza gelebilen, unuttuğum başka şeyler varsa siz ekleyin.
 
İşte o kişi "Lider" olarak tanımlanmayı hak eden kişidir.
 
Şimdi sorunun cevabına bakalım, kaç kişi buldunuz?
 
Bütün gücüne rağmen padişahlığa, diktatörlüğe sığınmamış, bu anlamda her türlü davranış ve önerilere prim vermemiş, varlığını halkına ve vatanına armağan etmiş tek bir kişi vardır.
 
O da Atatürk...
 
Sizin bildiğiniz ikinci kişi varsa söyleyin...
 
Ama yok, olması da mümkün değil. Eğer olsaydı, bugün artık unutmuş olurduk, bütün unutturma ve yok etme çabalarına rağmen. Eğere olsaydı, bütün dünya O'na halen saygı ile davranmaya devam etmezdi.
 
Oysa TDK sözlüğüne bakarsanız, parti başkanını bile "Lider" diye tanımlıyor ki, yanlıştır. 
 
Lider olmak, lider olmaya özenmekle eş değer değildir, birbirinden beyaz ile siyah kadar farklıdır. Bugün için "Lider" diye arkasından gidilmeye çalışılan kişiler, sadece bulundukları makamı, bulundurdukları sürece yönetmeye çalışan kişilerdir. Elbette bunda da başarılı olabilirlerse...
 
İşte dün, eşsiz insan, lider, bizimle beraber dünyanın saygı duyduğu Atatürk'ümüzün aramızdan ayrılışının 75 nci yılında bir kez daha, ve bütün karalama, yok etme, unutturma çabalarına rağmen saygı ile andık, bundan sonra da anmaya devam edeceğiz.
 
11 KASIM 2013
İBRAHİM PEKBAY
 
Toplam blog
: 1104
: 918
Kayıt tarihi
: 28.01.07
 
 

Emekliyim ama “Tekaüt” değilim. 1961 yılından beri değişik “Anadolu” gazetelerinde yazdım. 1984-8..