Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '06

 
Kategori
Müzik
 

Loreena Mckennit'in ilham perileri

Loreena Mckennit'in ilham perileri
 

Açık kızıl rengindeki uzun, dalgalı saçları ve gizemli görünümüyle mitolojik öykülerden günümüze ışınlanmış bir Kelt Tanrıçasını anımsatıyor bana Loreena Mckennit. Onun sesini dinlemeye başlayınca kayıp masallar diyarına doğru bir yolculuğa çıkmış gibi hissediyorum kendimi ve “Kelt Tanrıçası” şeklindeki benzetmemin ne kadar yerinde olduğuna her seferinde yeniden ikna oluyorum.

Loreena Mckennit’in tüm albümlerini dinledim ve hepsi de bende hoş tatlar bıraktı. Onun yumuşak sesi, kendine özgü tarzı ve müziğindeki gizem tüm çalışmalarında ortak olan şeyler. Ortak olmayan şey ise; her albümünün ayrı bir tat ve renk içermesi. Loreena Mckennit, kendi dünyasını ve müziğini zenginleştirmeyi çok iyi başarıyor. Kendi kalıplarının içinde kalmayıp dünya müziklerini dinliyor, değişik kültürleri tanıyor ve edindiklerini kendi tarzıyla harmanlayarak gerçekten güzel çalışmalar ortaya çıkarıyor. Sanatçının son albümü An Ancient Muse’da böyle bir kültürel yolculuğun ürünü: Türkçe’ye “eski bir ilham” şeklinde çevrilebilecek olan An Ancient Muse’da hepsi birbirinden güzel dokuz şarkı var. Mitolojiyle özellikle de Yunan mitolojisiyle ilgilenenler bilirler: Benim ilham olarak çevirdiğim “muse” ya da “musa” kelimesi aynı zamanda Yunan mitolojisindeki ilham perilerine verilen isimdir. Güzel genç kızlar olarak tasvir edilen musaların her biri sanatın farklı bir dalında ilham vermekle yükümlüdürler.

Müzik, şiir, tragedya, komedya, tarih, pantomim, flüt, dans ve gök biliminden sorumlu dokuz tane musa vardır. Loreena Mckennit’in albümünde dokuz parça olduğunu görünce aklıma Yunan mitolojisindeki bu musalar geldi. Loreena Mckennit’de olasılıkla bu ilham perilerini düşünerek dokuz parça koymuştur albümüne diye düşündüm.An Ancient Muse, kesinlikle dinlenmesi gereken bir albüm. Ayrıca müziklerde bize hiç yabancı değil, zira şarkılarda doğu ve Osmanlı müziğinin etkisi rahatlıkla hissedilebiliyor. Albümün yedinci şarkısı olan “Sacred Shabbat”, eski İstanbul türküsü Katibim’in farklı bir yorumu. İkinci parça olan The gates of Istanbul (İstanbul’un kapıları) ise ut ve klarnet nağmeleriyle insanı Osmanlı devri İstanbul’unun semalarında yolculuğa çıkarıyor. Caravanserai (Kervansaray) isimli üçüncü parça, adeta ipek yolunda doğunun en gizli köşelerine doğru yolculuk yapan kervanların arasında hissetmemizi sağlıyor kendimizi. Penelope’s song ise yıllardır denizlerde evine dönmenin bir yolunu arayan kocası Odysseus’a duyduğu özlemi dillendiren Penelope’nin acı ve hüzün dolu dünyasına davet ediyor dinleyiciyi. “The English Ladye and The Night”, doğunun yıldızlı gecelerinden Kral Arthur dönemi İngilteresine uzanmanın yolunu gösteriyor.

Kısacası albümdeki tüm parçalar ayrı bir renk, ayrı bir duygu ve tat barındırıyorlar.Kanadalı müzisyen Loreena Mckennit, antik çağlardan çıkıp gelmiş ilham perileriyle birlikte müzikal bir yolculuğa çıkmış. Yolculuğunun ürünlerini de dokuz parçadan oluşan bir albümde toplamış. An Ancient Muse, yolculuk anılarını anlatmak için müzik marketlerde dinleyicilerini bekliyor. Dinleyin ve siz de Loreena Mckennit’in ilham perileriyle yaptığı yolculuğa katılma imkanını yakalayın.

 
Toplam blog
: 130
: 5076
Kayıt tarihi
: 08.08.06
 
 

Ege Üniversitesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi bölümü mezunuyum. Şu anda Marmara Üniversitesi ..