Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Nisan '15

 
Kategori
Eğitim
 

LYS için son taktikler

LYS için son taktikler
 

LYS için son taktikler


Zaman hızla akıyor. Şunun şurasında o büyük güne ne kaldı ki? O büyük gün diye söz ettiğim şeyin birileri hemen de nasıl LYS olduğunu anladı. İşte biz buna psikolojide algıda seçicilik diyoruz. Şaka bir yana gerçekten de öğrencilerimiz her gün biraz daha strese girmekte ve her gün biraz daha iki ayağı bir pabuca sığdırmaya çalışmaktalar. Bu günlerde gerek okulda gerekse okul dışında LYS hazırlığında olan kimi görsem ; “hocam sınava çok az kaldı, kalan süreyi nasıl değerlendirelim” diye soruyorlar. Bu yazıda bu sorunun cevabını vermeye çalışacağım.

Bu gün baktım da ilk LYS’ye yaklaşık iki ay kalmış. Bu kalan sürede neler neler yapılmaz ki. Şunu hemen söylemeliyim, bu güne kadar geçen süreyi boş geçirmeyenler içindi son söylediğim. Aksi halde Nisan ayı ortaları itibari ile henüz ciddi manada herhangi bir hazırlık içinde olmayanlar için ne yazık ki “ümit var!” diyemeyeceğim. Çünkü LYS hazırlık oldukça ciddi geçirilmesi gereken bir süreç ve bu sürece önem veren hiç kimse bu güne kadar kaybetmedi.

Pekâlâ, bu günden sonra neler yapılabilir? Son 10 gün içerisinde gerek öğrencilerle gerekse öğretmen ve velilerle yaptığım görüşmelerde onlara şunu söyledim; “Kalan sürede sakın ola ki baştan sona bir genel tekrar söz konusu olmasın.” Bunun nedeni, kalan süre genel tekrar için yeterli değildir. Hadi diyelim yeterli oldu, peki öğrenci tekrar yaparken bazı konularda yetersiz olduğu düşüncesine kapılmayacak mı? Bu durum yeni bir başlık olarak sınav stresine neden olacaktır. Onlara kalan sürede eksik konuların tamamlanması gayretleri yanında bol bol deneme sınavı çözülmesini salık verdim. Zaten dershaneler son bir buçuk aya girerken deneme sayılarını arttırmaktalar. Hatta bu deneme sayıları son on gün içerisinde günde iki taneye kadar çıkmaktadır. İşte bu deneme sınavlarındaki yapılamayan ya da yanlış yapılan sorularla özel ilgilenilmesini öneriyorum öğrencilere. Deneme sınavı sonrasında sorular analiz edilmeli ve yapılamayan soruların üzerinde özel olarak çalışılmalıdır. Öğrenci geriye dönüp baktığında neyi ne kadar bildiğini ya da bilmediğini tam olarak anlayamaz. Bu durumun tespitinde deneme analizlerinin katkısı oldukça büyüktür. Öğrenci, soruyu yapamamış ya da yanlış yapmış, bu durumda “neden yapamadım?” sorusunu kendisine mutlaka sormalıdır. Bilgi eksikliğinden kaynaklanan bir durumsa o sorunun konusuna dönüp tekrar etmeli ve eksikliğini tamamlamalıdır. Yok eğer konuyu biliyor ancak sınav sırasında dikkat eksikliği ya da sınav stresi nedeni ile soruyu yapamamış ise bu durumda okul ya da dershane rehber öğretmenine yönelmeli ve mutlaka yardım talep etmelidir. Sınav stresi veya dikkat dağınıklığı uzman ellerde üç beş oturumda çözülmekte ve öğrenci artık bu nedenlerden dolayı hatayı en aza indirebilmektedir.

Deneme sınavları üzerinden konu eksikliklerinin tespiti konusunda şunu da söylemeliyim ki; öğrenciler dershanelerinden konu analizli deneme sınavı sonuçlarını talep ederek konulara göre eksikliklerini tespit edebilir ve üzerine gidebilirler. Örneğin dershane deneme sınavlarında bu güne kadar Matematik  testinde (mesela) türev ile ilgili 100 adet soru çıkmış olsun ve bir öğrenci bu 100 sorunun 75 tanesini, diğer öğrenci 50 tanesini, bir başka öğrenci ise 35 tanesini yapmış olsun. İlk öğrenci ilgili konunun % 75’ini, 2. öğrenci % 50’sini, 3. öğrencide % 35’ini yapmış göründüğünden 2. ve 3. öğrencinin bu konu üzerinde ciddi manada çalışma yapması gerekirken 1. öğrencinin daha yüzeysel bir çalışmayla ilgili konuyu halledebileceği sonucuna varırız.

Deneme sınavı ile ilgili söylenebilecek bir başka konu da öğrencinin deneme sınavı kitapçıklarını LYS’lere girene kadar kaybetmemesi gerektiğidir. Yapılamayan ya da yanlış yapılan ancak sonradan doğru çözüm şekli öğrenilen soruları ileriki zamanlarda tekrar tekrar çözmeye çalışmalı, eğer kolaylıkla çözülebiliyorsa konunun öğrenildiğine kanaat getirilmeli, yok eğer bu soruların çözülmesinde sorun yaşanıyorsa konunun bir kez daha tekrar edilmesinin yararlı olacağı düşüncesinde olunmalıdır.

Soru ve görüşlerinizi pdrservisi@gmail.com e-mail adresinden iletebilirseniz mümkün olduğunca cevaplamaya çalışayım. Bir başka yazıda görüşmek dileği ile…

 
Toplam blog
: 50
: 2429
Kayıt tarihi
: 31.08.06
 
 

Hatay'ın İskenderun ilçesinde dünyaya geldim. 1997 yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültes..