Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ağustos '08

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Mardin yemekleri :İçli Kızartılmış Köfte

Mardin yemekleri :İçli Kızartılmış Köfte
 

Kızartılmış İçli Köfte


Mardin... Mezopotamya'nın Tacı... Zamanın tutsak olduğu, Ortaçağ'ın ikindi vaktini yaşayan ve yaşatan, Dünya'nın korunması gereken Kültür Mirasına eklenmiş, Güney Doğu'daki bir ilimiz. Kuzeyinde yer aldığı Mezopotamya'ya gururla bakan, gece pırlanta taç, gündüz taşkent... Çevresindeki diğer illerden havası, suyu, tüm ırk, dil, dinleri temsil eden insanları ve değerleriyle farklılık gösteren; taşın bile şiirsel bir ustalıkla, altın gibi işlendiği şirin bir yöremiz. Yemekleri de, diğerlerinden farklıdır. Acılı baharatlar ve bol salça kararında ve dozunda kullanılır.

Yeri geldikçe, Mardin'i gezenlerin tadı damaklarında kalan yemeklerini bu blokta tanıtmaya çalışacağım. İlk olarak her mevsimin sevilen yemeği İçli Kızartılmış Köfteyi(I'ROK) sunuyorum. Yarasın...


I ‘ R O K

(İÇLİ KIZARTILMIŞ KÖFTE)

6 KİŞİLİK

MALZEME :

*İ Ç

-250 gram yağsız kıyma

-2 baş beyaz kuru soğan

-3 kaşık sıvı (veya 2 kaşık katı) yağ

-1 tatlı kaşığı tuz

-1 “ “ salça

-1 “ “ dövülmüş kişniş

-1 çay kaşığı karabiber

-1 “ “ köri

-1 “ “ pulbiber

+1 çay b. dövülmüş ceviz(arzuya bağlı)


*D I Ş

-500 gram köftelik bulgur

-3 ufak haşlanmış patates

-1 yumurta

-l çorba kaşığı un

-2 tatlı “ tuz

-1 çorba “ dövülmüş kişniş

-2 bardak sıcak su

+150 gr.iyice dövülmüş yağsız et(arzuya bağlı)


*3 su bardağı zeytinyağı (Kızartmak için)

HAZIRLIK :

*Geniş bir kapta bulgura tuz, kişniş ve su eklenerek, karıştırılıp bekletilir.

-Soğanlar ince kıyılarak, yağda pembeleştirilir.

-Pörsüyen yağa kıyma ve tuz eklenip, karıştırılır.

-Kıyma suyunu çekince salça eklenip, “

-Ateş söndürülüp, köri, kara-pul biber “

-En son ufak kıyılmış maydanoz eklenip, soğumaya bırakılır.


*Bulgur ıslak elle bir süre yoğrulup, toparlayıncaya kadar su eklenir.

-Rendelenmiş (elle ufalanmış) patates bulgura yedirilir.

-Tuz, kişniş, yumurta ve un eklenerek bir süre yoğrulur.

-Yumurta büyüklüğünde parçalar koparılarak, avuçta
bir süre sıkılır, işaret parmağıyla yuvarlak veya oval şekil verilerek, içine 1 tatlı
kaşığı iç doldurulur. Ağzı büzüştürülerek kapatılır. Yuvarlak olan iki avuç arasında
döndürülerek yassılaştırılır. Oval olanın uçları esnetilip, sivrileştirilir.

-Tencerede kızdırılan yağa atılır, yağ köftenin üstünü mutlaka kapatmalı.

Altlı üstlü kızarınca süzgeç spatula ile süzülerek çıkarılır. Kâğıt peçete yerleştirilmiş

kaba konup, ısısını koruması için üstü kapatılır.

-Servis tabağının ortasına dilimlenmiş domatesten bir çiçek yapılır. Orta-

sına maydanoz çiçekleri dikilir. Etrafına 4-5 köfte dizilerek, arasına ince biber konulur.

Tabağın kenarı dilimlenmiş salatalıkla çevrilir.

NOT :Harç artarsa, l yemek kaşığı toz nane ile yoğrulup, içsiz yuvarlak köfte

yapılarak, kızartılır. Farklı bir kahvaltılık veya spesiyal olarak kullanılabilir.

Mevsimsiz bu yemeğin tarifi yaz aylarına denk geldiyse de, sıcak havalarda çok yenmemesi önerilir. Esenlikler dilerim...

 
Toplam blog
: 214
: 5488
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

Emekli eğitimci, araştırmacı yazar, şairim. Ülkemin cennet ile cehennemi bir arada yaşadığı bir zama..