Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '10

 
Kategori
Kitap
 

Martin Eden - Jack London

Bu kitabında Jack London kendi hayatını anlatıyor. 20'li yaşlarından itibaren içinde bulunduğu hayat şartlarını, psikoloijk durumunu, insanlara bakış açısını, düzene karşı duruşunu ve hayatını 423 sayfanın içerisine sığdırmış.

Martin Eden 20'li yaşlarda geçimini gemilerde tayfalık yaparak sağlayan bir delikanlı. Gemilerde uzun süreli ve ağır şartlar altında çalışmakta ve biriktirdiği parayı şehire indiğinde hoyratça harcamaktadır. Günlerini içki içerek, kadınlar ile birlikte olarak geçirmektedir. Kız kardeşinin yanında kalmaktadır fakat kocasına oda kirası ödemektedir. Kadınlar tarafından ilgi görür, adaleli yapısı ile kavgalardan kaçmaz.

Günlerden birgün aşk yakasına yapışır ve dünyaya farklı bir gözle bakmaya başlar. Karşılaştığı kız Ruth, edebiyat fakültesi mezunudur. Konuşma, bilgi ve davranış olarak aralarında çok fark vardır. Eğitimli insanlar arasında kendisini rahat hissetmez Martin Eden. Okumaya verir kendisini, günde 4 saalik uyku ile ayakta durabilmektedir. Kütüphaneye kapanmıştır. Psikoloji, Matematik, Nezaket kuralları, Siyaset, Ekonomi v.b. her daldaki bütün kitapları okur. Sosyalizme merak sarar. Bu çabalarının sonucunda yazı yazmaya başlar. Yoğun bir şekilde yazar, yazar. Müthiş bir ilham gelmiştir. Dergilere gönderir yazılarını. Fakat bir kaçı dışında kabul görmez. Çevresine borçlanır ve bazı zamanlar açlıktan ölecek hale gelir. Elbiselerini rehin verir. Aşık olduğu kızın seviyesine gelebilmek ve onun ilgisini çekebilmek için bütün sıkıntılara katlanmaktadır. Ruth, Martin Eden'e öğretmen gibi yaklaşır. Ona yardımcı olur. Ailesi ile tanıştırır.

Ruth erkeklere karşı ilgisiz bir kızdır. Martin Eden'e karşı ilgi göstermesi ve onunla vakit geçirmesi ailesi tarafından memnuniyetle karşılanır. Fakat kültür farkından dolayı aralarında bir ilişki olmasını istemezler. Bu konuda kızlarından da onay alırlar. Ruth gerçek ile yalan arasında kalmıştır. Martin Eden'e aşık olmuştur. Ailesini razı etmeye çalışır ve onunla evlenmek istediğini söyler. Martin Eden'in düzenli bir işi yoktur, mesleği yoktur. Bir aileyi geçindirebilecek kadar kazanmamaktadır. Ruth'un ailesi kızlarının üzülmesini istemez fakat evlenmelerine de onay vermemektedirler. Martin Eden'i sohbetlere çağırmayı düşünürler, kültür farkını Ruth'un görmesini ve diğerleri kıyaslamasını isterler. Bu sayede Ruth, Martin Eden'den vazgeçecek ve arzu ettiği hayatı başkası ile kurabilecektir. Bu sırada ailesi Martin Eden'in iş bulması konusunda ısrar ederler. Martin Eden kabul etmez. Yazı yazmaya devam eder, bütün olumsuz cevaplara rağmen yazılarını dergilere göndermeye devam eder. Birgün mutlaka yazıları tutacaktır ve zengin olacaktır. Hayalindeki saz duvarlı şatoya ve yelkenliye sahip olacaktır. Zaman geçtikçe insanların kendisinden uzaklaştığını fark eder. Ruth da ayrılmaya karar verir.

Martin Eden'in yazıları ile ilgili dergilerden olumlu cevaplar gelmeye başlar. Gittikçe bu teklifler artar, yüksek meblağlar verilir. Meşhur olmuştur. Zenginler kendisini evlerine davet ederler. Herkes onunla sohbet etmek ister. Bir zamanlar fikirlerine karşı olanlar, şimdi o ne dese kabul etmektedirler. Kitapları tutmadan önce, açlıktan ölecekken kimse yüzüne bile bakmıyorken şimdi herkes kendisi ile sohbet etmek istemektedir. Martin Eden insanların iki yüzlü davranışlarından rahatsız olmaktadır. "Açken, ihtiyacım varken sizler neden yoktunuz, neden beni çağırmıyordunuz, o zamanlar yazmış olduğum yazılar neden şimdi merakla okunuyor, ilgi görüyor. Ben o kitapları o zaman yazmıştım ama şimdi ilgi görüyorlar diye düşünmektedir." Düşünceler içerisinde boğulan Martin Eden, kazandığı paradan da mutlu değildir. Ruth kendisine dönmüştür fakat bu sefer de kendisi kabul etmemiştir. İçinde bulunduğu durum, çıkılmaz bir hal almıştır. Yazı yazmaktan nefret etmektedir. Hiçbir şey yapmak istememektedir. Çareyi ölümde bulur, karanlıkta kaybolur.

 
Toplam blog
: 177
: 1692
Kayıt tarihi
: 02.11.07
 
 

İlk,Orta ve Lise öğrenimi TED Kolejinde yaptı. Bilgisayar Mühendisliği lisans eğitiminden sonra E..