Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '11

 
Kategori
Blog
 

MB’nin yeni çehresi; yazmak isteyen her yerde yazar

MB’nin yeni çehresi; yazmak isteyen her yerde yazar
 

no stress! no panic!


Şu BLOK gibi blog sitesinin neresini beğeniyorsunuz, hiç anlamıyorum…

İnternetteki yeni medya yapılanmalarını hiç incelemiyor musunuz? Hiç MB’un şu andaki BLOK yapısına benzer bir yanları var mı?

MB’un şu andaki demode ara yüzü gibi bir tane kaldı mı? Bir yenilik yapılırken, bir şeyler de düşünülüyordur, değil mi?

Okuyucu açısından rahat takip edilebilir olması, kullanıcı açısından da hantal olmaması gibi bir sürü medya arayüz kriterlerini bir araya getiriyorlar, tasarımcılar da tasarlıyor ve kullanıma açıyorlar.

MB’u, siz, sadece kendiniz için mi okunur ve izlenir olsun istiyorsunuz, yoksa MB dışındaki okuyuculara da mı hitap etmek istiyorsunuz? Önce bunun bir kararını verelim.

Ha, diyorsanız ki biz sadece birbirimiz okuruz, lunapark, tatil köyü, gül bahçesi, oyun parkı v.s (daha aklıma gelmiyor, şimdiye kadar bir dolu benzetmeler yapıldı) gibi yaklaşımlarla burayı bir aile müessesesi gibi görür, yazıları bu dar çerçevede okur, hal hatır sorar,birbirimizle chat alanı haline dönüştürür, canımız istediği zaman da yazarız diyorsanız, internette böyle blog yapılanmaları çok arkadaşlar! İlle de MB da yazmanız gerekmiyor.

Diyorsanız ki, ben yazıyorum ama yazılarımı MB dışından da okuyucular okusun, yorumlasın istiyorum… şiirimi, makalemi, günceli, denemelerimi, öykülerimi v.s her kesimden herkese duyurmak istiyorum diyorsanız, yani yeni medyanın bir kolu da biz olalım diyorsanız, işte o zaman aile müessesi gibi düşünmeniz, nostaljik takılmanız, yapılan her şeyi eleştirmeniz ama hiç çözüm önermemeniz tuhafın tuhafı oluyor!

Burası bir blog arkadaşlar, B-L-O-G !

Herkese açık bir site, milliyet.com.tr nin de bir uzantısı. Öyle bahçe mahçe değil, üyelerden oluşan içe kapalı bir aile müessesesi ya da emekliler kahvesi, öğretmenler lokali hiç değil.

İnsanlar emek vermiş, bir şeyler üretmeye çalışmışlar…nedir bu kazan kaldırıp, yok beğenmedim, yok şu, yok bu, yok eskisi nostaljikti, ısınamadım v.s.

Bir güne bir gün de öneriler getirin lütfen, boyna eleştirmek, boyna yok şu böyle şu şöyle diye söylenmek. Bir kere olsun da sizlere bu olanağı sağlayanlara teşekkür etmemek (edenleri tenzih ederim).

Bir de diyorsunuz ki site yenilenmeden önce keşke bizim de görüşümüz alınsaydı...geçen sene editör size e-posta göndererek yenilik yapılacağını bildirdi ve bu konuda önerilerinizi istedi. Kaç kişi yanıt verdiniz? !!! Şimdi yapılanı eleştirirken bunu da bir düşünün lütfen.

Bir de isteyen orada isteyen burada yazsın deniliyor!...çocuk oyuncağı mı bu, MB'un ciddiyetini böyle mi sağlayacaksınız? Nerde görülmüş aynı sitenin iki ayrı versiyonu?

İyi ki yönetim siteyi kapatmıyor...millet bizim kaprisimizle, nazımızla mı uğraşacak!

Gelelim yeni siteyi neden beğendiğime;

Öncelikle son derece kolay anlaşılır, kullanılır, sade, aydınlık, ferah , ter temiz bir site olmuş. Ha yazı karakterlerini seçemiyor musunuz, o zaman göz doktoruna müracaat, ya da google sayfa özellilerinden yazı karakterini büyütürsünüz. Eski sitedeki içerikler hepsi birbirinin içinde, tık nefes olmuş gibiydi. Yeni sitede gösterimler hava almış.

Sosyal medya bağlantısı olmayan, interaktivite sağlamayan blog yapılanması mı kaldı dünyada, bi araştırın bi inceleyin. Sosyal medya bağlantısı kullanmayı bilmiyorsanız, tabii ki yakınırsınız benim yazılarım neden okunmuyor, neden tavsiye edilmiyor diye. Facebookta twitterda yazılarınızı paylaşın, madem yazarım diyorsunuz.

Yeni sitede facebook ile giriş yapabilme, sadece blogu değil, galeriyi ve yazarı da paylaşma, en önemlisi de facebook ile yorum yazabilme özelliği getrilmiş. Galerilerde her resme ziyaretçilerin yorum yazabilecek.

Bloglara gelen yorumlar önemli. Sizler demiyor muydunuz, yazıyı gösteren, zenginleştiren yorumlardır diye… Alın işte size yorumlar ön plana alınmış. Anasayfada yer alan son yorumlananlar modülü ve yanındaki sekmeler, her bir kategorinin sayfasında o kategoriye göre değişiyor. Ayrıca yazar sayfalarında da yazarın okunma ve yorumlanma rakamlarına göre blogların verilmesi de son derece hoş olmuş.

Kategorilere ulaşmak daha kolay. Listeden seçmeli (mesela anasayfada en yeniler’in yanındakiler) yapı yerine sekmeli yapı kullanılmış, bu da kolay kullanımı ve sayfa geçişliliğini arttıracaktır.

Anasayfada galerilere daha fazla yer ayrılmış sanırım video sitemi de ileride devreye alınacaktır.

Evet konsept olarak büyük bir değişiklik yok, ancak ara yüz değişikliği bile başlı başına önemli. Kaç yıldır aynı sayfaya baka baka bıkmadınız mı, sıkılmadınız mı? İnternet sitelerinin ömrü genelde 5 yıldır ve yenilenmek durumundadır. Yoksa ilgi ve takip azalır. MB da son yıllarda bu sıkıntıyı yaşıyordu.

Ben sadece şunu öneriyorum; her sabah editör bir gündem belirlesin…bu siyasi, ekonomi, magazin, yaşam, her konuda olabilir ve bu konuda yazılan yazılardan ki bu konu güncel olmak durumunda, yine kendilerinin seçeceği 3-4 yazıyı “gündemde öne çıkanlar” ya da “gündemi yorumlayanlar” gibi bir başlıkla ön plana çıkartmak. Bu siteye ivme kazandırır diye düşünüyorum.

Blog kategorsini de iğdiş eden tasarımcıyı tebrik ediyorum…meşhur olmak ya da reklam yapmak istiyorsanız kendi kategorinize, sağdaki koridoru takip edin, ahanda orada…

Hadi bakalım, pamuk elleriniz klavyeye…az laf, çok yazı! Unutmayın biz blog yazarıyız, talk showcu değil.

Isınırsınız, alışırsınız, çok ön yargılı olmayın derim....yazmak isteyen her yerde yazar.

Hadi kolay gelsin…:)

 
Toplam blog
: 476
: 2331
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

Çok eskidendi ..