Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '13

 
Kategori
İnançlar
 

Melekler ve insanlar. Melekler niçin yaratıldı?

Melekler ve insanlar. Melekler niçin yaratıldı?
 

Kaynak BBC: Ağlayan Melek.


Melek Malik Melik Mülk Mamelek Mülkiyet ve Mülke Tapanların Meleğe Dua Ederek tapması

Bazı okuyucularım bana internetten son zamanlarda melekler hakkında yazılan bir kitaplardan ve o meleklere dua etme konusunu sordular. Bende bu bağlamda yaptığım araştırmaları paylaşmak istiyorum. Zira bu konu ilkel Arap toplumlarının İbrahimi dinden saparak müşrik olmalarına yol açmıştı.

islam öncesinde İbrahimi geleneğin bütün hatıraları melek putlarla dolmuştu. Lat, Uzza Menat adlı en büyük putların aslında Melek olduğu yada Allahın kızları olduğu ifade edilmiş ve bunlara yıllarca baş putlar olarak tapılmıştı.

Mekke'de putçuluk Kabe'nin İbrahimi gelenekten gelen ziyaretgah oluşu ve nüfusun artması sonucunda mekke'den ayrılanların yanlarında MÜBAREK diye ilkel VATANCILIK ve toprağın kutsanması sonucunda büyük taşları yanlarına MEKKE'NİN TAŞI diye almaları sonucunda iriliufaklı 360 put oluşturulmuş kimi bereket kimi sağlık ve şans olmak üzere bir çok put yapılmıştı. Elbette bu ticari amaçlı bir girişimdi.

Putların alınıp satılması birilerini zengin etmiş birilerini ise bugünkü Piyango, toto, loto ve iddia gibi şans oyunları gibi umut olunan putlarla toplum kontrolüde sağlanmaktaydı. Aslında kurgulanan putlar ve mitoloji, menkıbeler insanların mevcut zulmü KADER gibi görmelerini sağladığını ve Müşriklerin de tuhaf ve bugünkü Müslümanların kader anlayışına benzeyen bir kader anlayışına sahip olduklarını Kuran'dan görmekteyiz. "Allah dileseydi biz şirk koşmazdık" sözlerini Kuran bize Müşriklerin söylediğini aktararak anlatmakta. Oysa Allah gerek o zamanın müşriklerine şimdinin geleneksel müslümanlarına tokat gibi bir cevapla isra 13'te "İnsanın kaderini çabasına bağladık"la izah etmekte. Yine geleneksel Müslüman "Allah istemeseydi istemeyi vermezdi" diyerek isteme ve talep etme olayını dolaylı yoldan Allah'a bağlar ki haşa insanların şirki dilemesini aslında Allah dilemiş gibi gösterir. Oysa bu anlayış böyle değil. Doğrusu "Allah isteyene istediğini verir, sevgisini ve hidayeti hak edenkullarına hayrı verir" olmalıdır.

Gelelim Meleklere. Melekler Kuran'da Allah'ın emirlerini yerine getien varlıklar olarak anlatılır. Dört büyük Melek Cebrail, Mikail, İsrafil ve Azrail ile beraber sayısını Allahın bildiği melekler Allahın evrende koyduğu yasalara uygun olarak çalışmaktadırlar.

İnsan'ın Melekten en büyük farkı Allah'ın varlığına aklıyla müşahit olması yine aklıyla Allah'ın kulluk etmesidir. Meleklerin tercih hakkı yoktur. Üstelik dünyada bunca zevkli günehlar varken insan görmediği Allah'ın rızasını kazanmaya çalışır. Müslümanın en kötüsü Allah'ın rızasını unutup veresiye cennet ödülü için, cennet için çalışandır.

Melekler maddenin koordinasyonunda çalışmaktadırlar. Walt Disney her nekadar melekleri Tinkerbel olarak ve cinsel obje olarak perileştirerek sunsada Melekler maddenin düzeninde görev almaktadırlar.

Peki Allah Melekler olmadan Maddenin düzen ve intizamını yapamaz mı?
Elbette yapar.

Melekleri neden yarattı o zaman?

Bu sorunun cevabı Allah'ın ilahlığında saklı. 

Allah insanı, melekleri ve varlığı Allahlığının bir gereği olarak yarattı.

Nasıl ki berber, kasap, mesleğini icra ediyorsa ve meslek erbabından bile sanatını icra etmesi bekleniyorsa Allah'tan beklenen ve ilahlığının doğal sonucuda onun yaratımda bulunmasıdır. İşte yaratılışın en önemli aranan sırrı buradadır

Melekler maddenin yani mülkün koordinasyonunda sünnetullah dediğimiz evrenin allah tarafından konmuş yasalarını icra ve ifa ederler.

Melek adının Mülk adıyla ve Melik olan Allah'ın adıyla alakası buradan gelmektedir.

Bununla beraber meleklere dua edilmez. Meleklere dua etmek ve onlardan yardım dilemek allaha terbiyesizlik ve nankörlük yapmaktır. Melekler zaten bizler iyilik yaptığımızda ve özellikle bunları karşılıksız yaptığımızda ve aynı zamanda birine içten dua ettiğimizde bize dua ederler.

Bunun dışında Melekleri aracı yapmak bu yolla maddi ve manevi kazanım elde etmeye kalkmak gaflet ve dalalettir. kesinlikle Fatiha'da belirtilen SIRAT'ı müstakimi (Kuran işaretöilerinin bulunduğu Cadde'yi) terk etmektir.

Yasal Uyarı: Yazıyı kendininmiş gibi kullanmak kul hakkı ve telif hakkını ihlaldir. Kaynak vererek veya link verilerek kullanılabilir.

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..