Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Kağan Bahadır Küçükalcan

http://blog.milliyet.com.tr/kaganbahadir

02 Kasım '12

 
Kategori
Siyaset
 

MHP kurultay tarihi

MHP kurultay tarihi
 

Milliyetçi Hareket Partisi’nin bu pazar (4 Kasım 2012) gerçekleşecek kurultayı birçok kişi tarafından “Türkeş’ten sonra yapılacak ilk demokratik kurultay” olarak gösteriliyor. Oysaki MHP tarihine biraz göz gezdirenler bu anlatılanların eksik olduğunu, Türkeş’ten sonra MHP’nin kurultaylarının genel başkanlık yarışına şahit olduğunu hatırlayacaklardır.

Alparslan Türkeş’in 4 Nisan 1997’de vefat etmesinden sonra 18 Mayıs’ta Atatürk Spor Salonu’nda yapılan kurultaya MHP altı genel başkan adayı ile girmişti. Adaylar Tuğrul Türkeş, Devlet Bahçeli, Ramiz Ongun, Muharrem Şemsek, Enis Öksüz ve İbrahim Çiftçi idi. Kurultayın ilerleyen saatlerinde Türkeş dışındaki isimlerin Bahçeli lehine çekilmeleri ile yarış Tuğrul Türkeş ve Devlet Bahçeli’ye kalmıştı. Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanı Azmi Karamahmutoğlu’nun etrafında toplanan grup ile diğer ülkücüler arasında çıkan kavga kurultayı neticesiz bırakmış, sandalyelerin havada uçuştuğu, kürsünün yıkıldığı “olaylı kurultay” tatil edilmek zorunda bırakılmıştı.

Geçtiğimiz günlerde Tuğrul Türkeş’in, Koray Aydın cephesini suçlayan mülakatını okuyanlar muhakkak “Ben bu sözleri bir yerden hatırlıyorum” demiştir. Hatırlıyorlardır çünkü, zamanında rakip olan iki isim, Bahçeli ve Türkeş birbirlerini bu sözlere benzer sözlerle suçluyorlardı. Tuğrul Türkeş, Bahçeli kanadını şu sözlerle suçluyordu:

“MHP misyonu merhum Başbuğ’un aziz hatırası rencide, taciz edilmiştir. Arkasından böyle olmamalıydı. (...) Emaneti en iyi şekilde teslim alıp götürmeliydiler. Yapamadılar... Hepsi çekilmeli.” (1) 

Devlet Bahçeli de Türkeş’e şu sözlerle yanıt veriyordu:

“Yeniçeriliğe soyunanların artık bu mukaddes davada yerlerinin olmadığı iyice ortaya çıkmıştır.” (2) 

İşin daha da ilginç yanı, bugün Koray Aydın’ı ima ederek “dışarıdan gönderilmiş” diyen Türkeş, o dönem de Bahçeli lehine çekilen Ramiz Ongun’u aynı şekilde suçluyor onun “siyasi taşeronluk adına içimize gönderilmiş bir maşa” olduğunu söylüyordu. Nitekim tatil edilen kurultay 6 Temmuz 1997’de yapılmış, Türkeş ve Bahçeli arasında geçen yarışı Bahçeli kazanmış, Türkeş de yaklaşık bir yıl sonra MHP’den istifa edip ATP’yi kurmuştu.

ATP ile kısa süren siyasi macera sonrasında, Bahçeli tarafından partiye tekrar davet edilen Tuğrul Türkeş bugün MHP Genel Başkan Yardımcısı...

Koray Aydın’ın ilk Genel Başkanlık yarışı bu Pazar yaşanmayacak.

Koray Aydın’ın MHP tarihinde  “Genel Başkan Adayı” olarak çıktığı ilk kurultay 4 Kasım 2012 tarihini göstermiyor. 12 Ekim 2003 tarihinde yapılan olağan kurultayda da Koray Aydın genel başkan adayı olmuştu.

3 Kasım 2002 tarihinde yapılan erken seçim sonrası MHP’nin barajın altında kalması, Devlet Bahçeli’nin kendini mesul hissederek aday olmama kararı almasına yol açmıştı. Ülkücülerin yoğun ısrarları sonucu yeniden aday olmaya karar veren Bahçeli’nin karşısında bugün tanıdık olan bir sima; Koray Aydın bulunuyordu. Diğer adaylar da Ramiz Ongun, Aytekin Yıldırım ve Taner Ünal’dı. Kurultay sonucunda Devlet Bahçeli 688, Ramiz Ongun 300, Koray Aydın ise 137 oy almıştı. O dönem Koray Aydın adının henüz “aklanmadığını” anımsatmakta yarar görüyorum. Bu kurultaylardan sonra Ümit Özdağ’ın genel başkan adayı olarak çıktığı ancak, parti üyesi olmadığı gerekçesiyle adaylığının işleme konmadığı bir kurultayı daha hatırlıyoruz.

Mevcut genel başkanın kaybettiği bir kurultay denince akla İsmet İnönü – Bülent Ecevit yarışını getiriyor. Devlet Bahçeli – Koray Aydın yarışı, bu istinalı olaya  ikinci emsal olarak mı yazılacak. Yoksa mevcut genel başkan Devlet Bahçeli ile mi MHP yola devam edecek?

Hep beraber göreceğiz.

(1)   Hürriyet Gazetesi – 20 Mayıs 1997

(2)   Hürriyet Gazetesi – 21 Mayıs 1997)

Yararlanılan Ana Kaynak: Kurtların Kardeşliği – Hakan Akpınar

 
Toplam blog
: 75
: 2740
Kayıt tarihi
: 13.03.07
 
 

Kağan Bahadır Küçükalcan   Siyasi Tarih yazarı ve Türkçü düşünce adamı. 28 Aralık 1988'de Antalya..