Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Yavuz Taşcı -ÇözümPark

http://blog.milliyet.com.tr/yavuztasci

02 Mayıs '11

 
Kategori
Bilişim
 

Microsoft Management Consol

Merhaba arkadaşlar. Bu makalemizde, Microsoft Management Console yani (MMC) hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Microsoft Management Console, Microsoft’un sistem yönetimi ile ilgili araçlarından bir tanesidir. Microsoft Management Console, Windows işletim sistemi kurulumu sonrasında otomatik olarak kurulan yönetimsel araçlardan bir tanesidir. Microsoft Management Console, (MMC) kurulumu sonrasında, default olarak gelen yönetim konsollarının yanında kendimizin de tasarlayabileceği bir MMC konsolu desteği sunmuştur. 

Microsoft Management Console, grafik arayüzü bakımından, Windows işletim sistemleri içerisinde standart bir arayüz ile karşımıza çıkmaktadır. Yani, Windows XP işletim sistemindeki MMC konsolu ile Windows Server 2003 işletim sistemindeki MMC konsolu arasında arayüz bakımından bir fark bulunmamaktadır.
Makalemizde de belirttiğimiz gibi, Microsoft Management Console, Microsoft’un yönetimsel araçlarından bir tanesi olarak karşımıza çıkmakta idi. Yönetimsel araçlar bakımından Microsoft Management Consol’a benzer diğer araçlardan bahsetmek gerekir isek, Bunlar; Computer Management, Active Directory Users and Computers gibi araçlar, MMC konsoldan ibarettir. 

Management Konsol, işletim sistemleri olarak, Windows XP Professional, Windows 2000, Windows 2003 Server ve Windows NT 4.0 işletim sistemleri üzerinde default olarak kurulu olmaktadır. Microsoft Management Konsol sayesinde, uzak lokasyondaki bilgisayarlar arasında, iletişim sağlayarak, bu bilgisayarlar üzerindeki servisleri kullanabilir ve bu konsol sayesinde yönetimsel işlemleri gerçekleştirebiliriz. Microsoft Management Konsol ‘u başlatmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
Start menüden Run’a gelinir.
Karşımıza çıkan diyalog kutusuna “MMC” yazılır ve enter tuşuna basılır.
Enter tuşunun ardından karşımıza boş bir şekilde MMC konsol açılacaktır. 

MMC komutunun ardından karşımıza, üstteki resimde de görüldüğü gibi iki konsoldan oluşan bir mmc konsol çıkmaktadır. MMC konsol penceresi üzerinde, mmc konsol üzerinde işlem yapabileceğimiz menüler yer almakta. Bu menülerden bahsedecek olur isek; 

New: Yeni bir mmc konsol oluşturmamızı sağlar. 

Open: Daha önceden oluşturmuş olduğumuz mmc dosyasını açarak üzerinde işlem yapabilmemizi sağlar. 

Save: Oluşturulmuş olan MMC konsol dosyasını kaydeder.
Save As: Üzerinde değişiklik yapılan bir MMC konsol dosyasını farklı bir isim ile kaydeder.
Add/Remowe Snap-in: Bu seçeneği kullanarak MMC konsol üzerine eklenti ekleyebiliriz.
Options: Mevcut olan MMC konsol üzerinde bazı ayarlamalar yapabileceğimiz bir seçenektir. 

Add/Remowe Snap-in: (EKLENTİ)
Microsoft Management Konsol, içerisinde network ortamındaki bilgisayarların yönetimini tek bir merkezden gerçekleştirmemiz için snap-in dediğimiz bazı eklentiler bize sunmaktadır. Makalemizde de belirttiğimiz gibi, snap-in yani (Eklenti) olmadan MMC konsol’un pek fazla bir özelliği bulunmamaktadır. Başka bir değiş ile, snap-in MMC konsol’a kullanılma amacı bakımından ayrı bir işlevsellik katmaktadır. MMC Konsol eklenti bakımından, ikiye ayrılmaktadır. Bunlar; 

Stand – alone snap-in
Extension snap-in
STAND ALONE SNAP-İN

İçerisinde birden fazla eklenti bulunduran bir seçenektir. Bu seçenek kullanılarak, farklı amaçlar doğrultusunda kullanılabileceğimiz eklentilere sahip olmuş oluruz. Örnek verecek olur isek; snap-in içerisinden Computer Management eklentisini kullanarak, network ortamında bulunan diğer client bilgisayarlara bağlantı gerçekleştirip, bu client bilgisayarların yönetimini gerçekleştirebilriz. 

EXTENSİONS SNAP-İN
Stand Alone snap-ini içerisinde bulunan eklentilerin, yönetim işlevlerini yerine getiren bir eklenti seçeneğidir. Şimdi, MMC konsol içerisinde bulunan Remote Desktop eklentisini kullanarak kısaca bir örnek verelim. Remote Desktop eklentisini kullanarak, uzak lokasyonda bulunan bilgisayarlara bağlantı gerçekleştirerek, bağlantı gerçekleştirilen bilgisayarın masaüstü, dosya paylaşımı, yazıcı paylaşımı gibi uygulamaları bu eklenti üzerinden gerçekleştirebiliriz. Remote Desktop eklentisini kullanmak için aşağıdaki işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. 

Start menüden Run’a tıklanır.
Açılan diyalog kutusuna “MMC “ yazılır ve Enter tuşuna basılır. 

Enter tuşunun ardından karşımıza Microsoft Management Consol ekranı çıkacaktır. MMC konsol üzerindeki menülerden “File” menüsüne tıklanır. 

Üstteki resimde de görüldüğü gibi açılan menüden “Add/Remove Snap-in “ seçeneğine tıklanır.
Karşımıza çıkan “Add/Remove Snap-in “ penceresinde “Add” butonuna tıklanır. Liste içerisinden “Remote Desktops “ eklentisini seçip Add tuşuna tıkladıktan sonra eklenti listesinden seçmiş olduğumuz Remote Desktop eklentisi aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi snap-in penceresine eklenecektir.
"Add" tuşunun ardından karşımıza snap-in ekleyebileceğimiz bir pencere çıkacaktır. Karşımıza çıkan snap-in penceresinden network ortamındaki client bilgisayarlara bağlantı gerçekleştirmede kullanacağımız “Remote Desktops” eklentisini seçerek yine Add tuşuna tıklıyoruz. 

Snap-in ekleme işleminden sonra OK tuşuna basarak tekrar MMC konsol penceresine geçiş yapıyoruz. 

Üstteki resimde de görüldüğü gibi, MMC konsol üzerinde kullanacağımız “Remote Desktops” eklentisi , MMC konsol üzerinde “Console Root” adı altında eklenmiş durumdadır. Remote Desktops eklentisini kullanmak için ise eklenti üzerinde sağ tuş yaparak karşımıza çıkan menü içerisinden “Add new connection” seçeneğini seçmemiz gerekmektedir. 

“Add new connection “ seçeneğinin ardından karşımıza, network ortamındaki client bilgisayarlara bağlantı gerçekleştirmede kullanacağımız server bilgisayarının ıp adresi ve bağlantı ismi gibi bilgilerin yer aldığı pencere karşımıza çıkmaktadır. 

“Add new connection” penceresinde, “Server name or IP adress” bölümüne bağlantı gerçekleştirilecek olan server bilgisayarın ip adresi ve “ Connection name“ bölümüne ise, bağlantı ismi yazılır. Server bilgisayarın ıp adresi bilgileri girildikten sonra istedinildiği taktirde “Logon İnformation” bölümünde” User name” bölümüne, server bilgisayara bağlantı anında kullanılacak kullanıcı ismi, kullanıcı şifresi ve network bulunan bir domain varsa, domainin ismi yazılır ve OK tuşuna basılır. 

OK tuşunun ardından, MMC konsol üzerinde bağlantı gerçekleştirilecek olan server bilgisayarın ıp adesi, Remote Desktops adı altında yer almaktadır. Uzakta bulunan server bilgisayarına bağlanmak için ise, server bilgisayarın isimine çift tıklamamız yeterli olacaktır. Bu işlemin ardından aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi uzakta bulunan server bilgisayara bağlantı gerçekleştirilmiş olacaktır.
Evet, bu makalemizde Microsoft Management Console hakkında bilgi sahibi olduk. Bir daha ki makalemde görüşmek üzere 

Yavuz TAŞCI 

 

 

 
Toplam blog
: 17
: 1167
Kayıt tarihi
: 30.03.10
 
 

1980 Doğumluyum. 1996 yılından bu yana bilgisayarla ilgilenmekteyim. Bu süreçte edindiğim tecrübe..