Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Şubat '12

 
Kategori
Güncel
 

Milletle aynı yöne bakmak, ne demek?

Milletle aynı yöne bakmak, ne demek?
 

Aynı yöne bakıyorlar!


 “Milletle aynı yöne bakmayan her girişim ... gayrımeşrudur.”

Bunu başbakan Erdoğan söylüyor. Sanıyorum burada millet hangi yöne bakıyor diye sorsak, alacağımız yanıt “AKP yönüne” olacaktır. O zaman cümle şöyle olursa her türlü takiyyeden kurtarılmış olmaz mı: “ AKP’yi eleştiren, yanar”. Yok, yok. Ben iyimser bir insan olduğum için Başbakanın böyle düşünmediğini tahmin ediyorum. Gerekçelerim şunlar: Eğer böyle düşünüyorsa tek parti, tek lider devrine gidiyoruz demektir ki bu olamaz, çünkü başbakanın söylediğine göre biz ileri demokrasiye gidiyoruz. İleri demokrasiye gitmesek bile yıllardır çok partili sistemimizle övünmüyor muyuz? Hatta, “Arap Baharı”nı yaşayan ülkelere pes perdeden yol gösterirken bizdeki laiklik ve demokratik yapıyı örnek vermedik mi? O zaman, böyle kötümser bir bakış açısını terketmek gerek.

İkinci gerekçem, eğer bir lider, “milletle aynı yöne bakıp durursa” hiçbir reform yapamaz, yenilik getiremez; yani her konuya çok daha geniş bir açıdan bakacağını millete söylediği için seçilmiştir. Zaten başbakan okuduğu şiirlerle, yaptığı çeşitli konuşmalarla  ülkede reformlar yapmak istediğini dile getirmemiş miydi?

Üçüncü gerekçem, milletimizin tek bir bakış yönünün olmadığı şeklindedir. Zaten eğer öyle olsaydı 90 yıldır “sınıfsız, imtiyazsız, kaynaşlmış bir kitleyiz” sözü geçerli olurdu. Milletimiz terimini yukarıdaki vecize anlamında kullanamayaz; çünkü milletimizin tek bir bakış yönü yoktur ve zaten olamaz da. Demokrasilerde çok partililiğin anlamı, farklı bakış açılarına sahip olmaktır. Sonra milletle aynı yöne bakıp bakmadığımızı kim belirleyecek? Eğer hukukun üstünlüğünü terkettiysek, o zaman milletle aynı yöne bakıp bakmadığımızı iktidar partisi mi belirleyecektir?

Söz gelimi, Kürt sorunu konusunda milletimiz hangi yöne bakıyor? AB standartları konusunda hangi yöne bakıyor? Genel Kurmay Başkanı’nın Milli Savunma Bakanı’na bağlanması konusunda hangi yöne bakıyor? Kıbrıs konusunda hangi yöne bakıyor? Yeni Anayasa konusunda hangi yöne bakıyor? Sorular uzatılabilir. Madem bu sorunlar konusunda aynı yöne bakıyorsak, niye yıllardır çözemiyoruz? Aynı yöne bakmamız emrediliyorsa, o başka bir konu tabi.

 
Toplam blog
: 19
: 431
Kayıt tarihi
: 18.09.11
 
 

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi (İzmir Yükseköğretmen Okulu) Kimya- Fizik Bölümünü bitirdim. Uzun ..