Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '09

 
Kategori
Seçim
 

Milli irade kavramı ve tornistan edilmiş mantık

Milli irade kavramı ve tornistan edilmiş mantık
 

Bu sandıktan çıkan oylar, Milli İrade'nin tercihi değil; yanlızca seçime katılanların tercihidir.


MİLLİ İRADE KAVRAMI VE DEMOKRASİLERDE ÇOĞUNLUK SİSTEMİ...VE TORNİSTAN EDİLMİŞ DÜZ MANTIK...

Bu bir seçim yazısı ya da seçim kazanmış siyasi bir parti lehine yazılmış bir yazı değildir. Bu, "Milli irade ile kavramı ile demokrasilerde çoğunluk sistemini karıştıranlar için" için yazılmış bir yazıdır

Çoğu kez, seçim sonuçlarına göre birinci olan partinin aldığı oy oranının yüzdesine bakılarak, bu partiye oy vermeyen diğer seçmenlerin toplamının birinci olan bu partiyi iktidar olarak görmek istemedikleri ileri sürülür.

Bu düşünce tarzı, aslında "tornistan edilmiş düz mantık"tan başka bir şey değildir... Bana göre bu mantık, bilimsel doğruların çarpıtılması ile halka sunulmasından başka bir şey değildir...

Bu, düşünce tarzı, aslında "Milli İrade" kavramının yanlış algılanması ve birinci partiye oy vermeyen seçmenlerin toplam sayısının çokluğunun "Milli İrade" olarak yorumlanmasıdır.

Bu "tornistan edllmiş düz mantığı" açıklığa kavuşturmak için rakamlarla gösterilmiş bir seçim sonucunu örnek olarak alalım.

Diyelim ki, bir milletveki seçimleri yapılmış ve seçim sonuçları aşağıdaki gibi sonuçlanmıştır.

1. Parti'nin aldığı oy; %46, 54...Çıkardığı Milletvekili; 341

2. Parti'nin aldığı oy; %20.79...Çıkardığı Milletvekili; 112

3. Parti'nin aldığı oy; %14.25...Çıkardığı Milletvekili; 70

4. Parti'nin aldığı oy; %5.40... Çıkardığı Milletvekili; 0

5. Parti'nin aldığı oy; %3.03... Çıkardığı Milletvekili; 0

Bağımsızlar 'ın aldığı oy %5.19... Çıkardığı Milltvekili; 26

Bu listeye göre, geçerli oy sayısının toplamı: %95.2...Bu yüzdelerin yalnızca seçimde oy kullanan seçmenlere ait olduğunu özellikle belirtmek gerekir. Çünkü, kimileri bu yüzdeleri, tüm halkın tercihi şeklinde göstererek halkı yanıltmaktadırlar.

Şimdi, bu seçim sonuçlarına "tornistan edilmiş bir mantıkla" bakan zihniyetin yaptığı yanlışı düzeltelim; daha doğrusu, yaptığı yanlışın doğrusunu gösterelim...

Birinci Parti'ye oy vermeyenlerin toplamı, yalnızca 48.66'dır...Yani seçmenlerimizin %48.66'sı, Birinci Parti'nin iktidar olmasını istememiş.

Oysaki, tabloya baktığımızda Birinci Parti'nin aldığı oy %46.54'tür...Yani Birinci Parti'ye oy vermeyenlerle verenlerin yüzdesi neredeyse eşit durumda...

Tamam.. Diyelim ki, seçmenlerin %48.66'sı, Birinci Parti'nin iktidar olmasını istemedi...

Ama, rakamlara, bu zihniyet sahiplerinin yapmadığı gibi gibi "düz bir mantıkla" bakarsak;

Seçmenlerin %74.41 de, İkinci Parti'nin iktidar olmasını istememiştir...Diğer partilerin iktidar olmasını istemeyen seçmenlerin sayısı da giderek artmaktadır.

Seçmenlerin, %80.95'i Üçüncü Parti'nin; %89.8'i Dördüncü Parti'nin; %92.17'si Beşinci Parti'nin; %90.01'i de Bağımsızlar'ın iktidar iktidar olmasını istememişlerdir.

Bu "istememe" oranlarına bakıldığında Birinci Parti'nin iktidar olarak görmek "istenmeme" oranı en azdır ve yalnızca %48.66'dır.

Görüldüğü gibi bu mantıki sıralamaya göre de seçmenler, dolaylı olarak Birinci parti'nin dışındaki hiçbir partiye iktidar olma şansı tanımamışlar ve hiçbirini iktidara getirmemişlerdir.

SONUÇ :

Bu rakamlar, yalnızca seçime katılan ve oy veren seçmenlerin sayısına göre belirlenmiştir. Bu rakamları, "milli irade" gibi algılamak ve değerlendirmek son derece yanlıştır. Demokrasilerde "Milli İrade" kavramı yoktur; ancak "çoğunluk iradesi" vardır. Bu nedenle, bu zihniyet sahiplerine, "demokrasilerde milli irade kavramı ve çoğunluk sistemi" konusu ile biraz daha ilgilenmelerini öneririm.

cdenizkent

 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..