Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ağustos '15

 
Kategori
Futbol
 

Milliyet Blog'dan FIFA'nın kararını önceleyen futbol yorumu

Milliyet Blog'dan FIFA'nın kararını önceleyen futbol yorumu
 

1998-2010 yılları arası FIFA logosu


1,5 yıl önce bir blog yazmıştım. Geçtiğimiz günlerde, bir işle uğraşırken açıktaki TV'den kulağıma çalınan FIFA'nın ofsayt kuralını değiştirdiği haberi ve alt metni beni şaşkınlık içinde bıraktı. İlki, futbol kuruldu kurulalı belki varolan bir kuraldaki hatayı işaret eden bir yazı yazabilmişliğimdi, ikincisi ise futbolun, izleyicilik dışında f'si ile ilgili olmayan biri olarak, bir gözlemimin ve eleştirel yaklaşımımın 90'a takılmasıydı. İzninizle bunu paylaşmak istedim. 

FIFA'nın aldığı karara ilişkin haber yazısı:

"Avrupa’da liglerin başlamasına sayılı günler kala FIFA, kurallarında çok önemli bir değişikliğe gitti. Bu yenilik, 17 maddelik futbol anayasasının en anlaşılmaz maddelerinden biri olan ofsayt hakkında. FIFA, eski “Pasif oyuncu” kuralının birçok maçta soru işareti yarattığını belirterek, artık ofsaytta olan futbolcu için top gelmese bile, rakip oyuncunun topla oynamasını etkileyeceği için bayrağın kalkacağını açıkladı. 

Bu karar futbol dünyasının bir numaralı kurumu tarafından “Bir oyuncu rakip oyuncunun topla oynama yeteneğini etkileyecek bir eylemde bulunursa ofsayt olarak cezalandırılır” ifadeleri ile tanımlandı. Eskiden, bir oyuncu topa dokunmadığında veya pozisyon sırasında sabit kaldığında ofsayt olarak değerlendirilmiyordu." Kaynak

1,5 yıl önce yazılmış yazıdan kısa bir alıntı:

"... uygulamaya göre, bir oyuncu pasif ofsayttan sonra, ofsayttan çıkıp oyuna dahil olabilir. Bu uygulamanın yol açtığı hesap edilemeyen haksızlık, bu oyuncunun kendine sağladığı avantajdır.

Bunu engellemenin yolu ofsayt kuralının ve pasif-aktif ofsayt uygulamasının gözden geçirilmesidir.

Buna göre, ofsaytteyken, ofsayttan çıkıp oyuna dahil olup oyuna etki eden oyuncuya ofsayt çalınmalıdır.

Pasif ofsayttaki oyuncu, pozisyon tamamiyle bitene kadar, ofsayttan çıkmış bile olsa, oyuna dahil olmamalıdır."

Yazının tamamı için linki:

Pasif ofsayt kuralındaki yanlışlık

 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..