Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Şubat '14

 
Kategori
Kitap
 

Mithat Makal ve eserleri

Mithat Makal ve eserleri
 

Mithat Makal, Ünal Şöhret Dirlik ve Abdülkadir Güler- Denizli'de Ekim 2013.


Mithat Makal, Denizli / Acıpayamlıdır. Gazeteci, folklorcu Dr.Tahir Kutsi Makal’ın kardeşidir. Hani bir söz vardır: “Kır atın yanında duran ya huyundan ya suyundan” diye.  Tahit Kutsi Makal’ın da kardeşi olunca folklorla ilgilenmez mi? İşte Mithat Makal’da bu yoldan geliyor. O da yılardır araştırmalar ve incelemeler yapıyor. Geçen kasım ayında bir nezaket ziyarette münasebetiyle bizim Söke’ye gelmişlerdi. Söke Şairler ve Yazarlar Derneği ni  ziyaret ederken çantasından çıkardığı   yeni kitaplarından  cümlemize  birer adet imzalı olarak armağan etti.

Bu kitaplarından Kamyon Tahir Kutsi Makalın romanı, ayrıca kendisine ait  “ Denizlinin Manileri ve Deyimleri” , Denizlinin Atasözleri ve Deyimleri” diye. Bunları Denizli Belediyesi kültür yayınları arasında çıkmıştır. Denizli Belediyesinin bunca yoğun işleri arasında sanat ve kültürümüze değer vermek ve sahip çıkmak takdire değerdir. 

Denizli Belediye bunca yoğun işleri arasında sanatımıza, kültürümüze de destek vermekte ve bazı yazarların eserlerine sıcak bakıp onları da okuyucularına, Türk edebiyatına kazandırmaktadır. Bu açıdan Denizli Belediyesi başkan ve tüm emeği, sözü geçenlere öncelikle burada teşekkür etmek istiyorum. Denizli kültürüne sahip çıktıkları için. Her üç kitapta Denizli Belediyesi Sayın Osman ZOLAN’IN kısaca birer önsözleri vardır…

DENİZLİ’İN MANİLERİ ve BEYİTLERİ;

Kitabın baskı tarihi Ağustos 2013 ve 128 sayfadan ibaret olup, tertemiz bir baskısı vardır. Ege Reklam ve Basım Sanatları Tic. Ltd. tarafından çıkarılmıştır. Mithat Makal bu kitabı ağabeyi ve ona folklor ( halk bilimi ) zevkini veren Dr. Mithat Makal bir gazetecidir, Denizli / Acıpayamlıdır Tahir Makal’a armağan etmişlerdir. Bu da bir vefa borcudur diyorum. İyi de etmişlerdir.

Mesleğinin gereği olarak Denizli ilçeleri, kasabaları ve tüm köylerini zaman zaman gezmiş, araştırmış bunlarla ilgili manileri bir kitapta yer vermişlerdir. Denizli manilerini araştırırken Denizli’de Ramazan Manileri, Denizli’de Gelin Getirme Manileri, Denizli’nin deyişler,

Acıpayam Manileri, Akköy Manileri, Babadağı Manileri, Bekili Manileri, Beyağaç Manileri, Bozkurt Manileri, Çameli Manileri, Çardak, Güney, Honaz, Kale,Çardak Manileri, Bozkurt Manileri, Çivril, Güney,,Serinhisar Manileri, Tavas Manileri ve son deyiş gibi  sözlü folklorik motiflerle   süslü kitabını zenginleştirmişlerdir. Örnek olarak Denizli yöresinden söylenen manilerden birkaç örnek vermek istiyorum.

Ak üzüm parmak gibi

Kız yüzün kaymak gibi

Beni senden ayıran

Kurusun yaprak gibi

***

Altını bozdurayım

 Gerdana dizdireyim

Senin gibi güzeli

Cebimde gezdireyim

***

Arabası dört teker

Denizli’ye kum çeker

Sevdiğine varmayan

Ağlar ağlar yaş çeker

***

Asmadan üzüm aldım

Duvardan sazım aldım

Verin benim yârimi

Anamdan izin aldım

***

Mithat Makal kalıcı bir araştırma yapmıştır, aldığı  manilere ait, hangi maniyikemden almışsa  muhakkak  onunkaynaklarını notaltınaalmıştır.  Böylece asıl olan  kaynaklara da yer vermeği ihmal etmemişlerdir. Mithat Makal genek Denizli manileri  ve gerekse Denizli’ye  ait deyimleri  ve Atasözleriyle" gelecek  nesillere yararlı bir kalıcı  kaynak hazıramışlardır.

Bunları özellikle Denizli'de yaşayan araştırmaya meraklı ( Folklor- Halk Bilimi ) gibi halk edebiyatına ilgi duyan  öğretmen ve öğrencilerimizin   okuyup  incelemelerini salık veriyorum. Halk edebiyatımıza  değerli  eserler kazandıran  gazeteci ve folklorcu arkadaşımız Mithal Makal' da bu özgün zalışmalarından  dolayı   teşekkür ediyor, bundan böyle daha  nice  böylesine  kalıcı  yapıtlara imza  atmaszını diliyorum ...

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..