Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mayıs '09

 
Kategori
Güncel
 

Modernleşemiyorsak bunlar devam edecektir.

Modernleşemiyorsak bunlar devam edecektir.
 

Dün Habertürk TV de Bir M.V.'lini izledim, Diyor ki:'vatandaş her türlü işi için bizi arar ve çözüm buluruz.'

İşte bu durumdur ki vatandaşlar, kişisel rüştünü kazanıp yasalara muhatap olmayı öğrenemiyorlar.

Aydınlanma kültürü ile modern kişilik ve birey olduğu bilinci ile sürü kültüründen kurtulmayınca bu olaylar bitmez.

Tabi bu durumdan yaralanan bunu kişisel veya ailevi karizma rantına çevirenler, bunun birinci sorumlularıdır.

Sosyo ekonomik yaşam konularında medeni davranışlarda kişiler kendi ferdi varlıklarının bilinci ile kişisel olgunluklarını kazandıklarında bu olaylar olmaz. Olmaz çünkü Kur'an-ı tabirle akletmeyi öğrenirler.

Farkında olmasalarda diyalektiğin kapsamında olup, kritizim, septimism, rasyonalizm ve realizm gibi düşünme yolları ile tanışır.

Hukuk rejiminin, yasalarla kişilerin ilişkilerinin sosyal ve medeni bağlantılarının hukuk mevzuatı içinde aracısız çözümü ile mümkündür. Tıpkı Din'de aracı şirkin insanla - Allah arasında kalkması gibi (şimdilerde yeniden koymak istiyorlar),

Modern devletlerde (cumhuriyet) de vatandaşlar ile (soyut hükmü şahsiyet devlet) görevlileri arasında ki şirk kalkmıştır. Ama bizde kalkmasın istiyorlar. Ticarette ki gibi, sosyal ve hukuki yaşamında aracısı, tefecisi olsun isyorlar ve vardır da. Görülen ve TV de anlatılanda odur.

Kim zamanımızda ve geçen onlarca yıldır yasal haklarını aracısız alabiliyor? Kendi kurumlarında dahi sıradan tayinlerde M.V.'lerinden refarans istenmekte; kamu görevlilerinin sıradan yapması gerekenleri siyasi yada cemaat aracısız refarans olmadan yapılabiliyor mu?

İşte modern devlet, beşeri sistem şirki aracı referansçıların ortadan kalkması ile münkün olacaktır. Ne zaman ki M.V. yasama görevi dışında sadece yöresinin sorunlarını takip edip ilgili kurullara taşımanın dışında kişisel takipçiliği bırakır, yasal hakkları için aracı olmayı bırakırlar, modern devlet'e yakınlaşıyoruz demektir.

O zaman bu çağdışı toplumsal ve bireysel vahşetlerde biter.


 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..