Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mart '21

 
Kategori
Sosyoloji
 

MUHALEFET KOALİSYONU

DURUM

Anayasamızın demokratik siyasi hayatın vazgeçilmez unsurları olarak nitelediği siyasi partiler; halk oyu çoğunluğu ile iktidara gelecekleri umuduyla birbirini geçmeye çalışan vaat organizasyonlarıdır. Halk oyunun tamamını alamayacakları için, parçalayıp en büyük parçasını almaya demokrasi adını vermişlerdir.. Oysa sözünü ettikleri demokrasi, rasyonel değil irrasyoneldir.

Oyların nitel değil, nicel çoğunluğu geçerlidir irrasyonel demokrasilerde...  Nicel oylar; her zaman doğru oylar olamayabilir. Çoğunluk 5x5=125 derse, 5 kez 5 hiçbir zaman125 olmaz; bir kişinin bile 5x5=25 demesi yeter 25 olması için. 

İrrasyonel demokrasilerde bir Genel Seçim sonunda A partisi oyların %40'ını, B %30'unu, C %20''sini ve D %10'unu almışssa;  A Partisi tek başına iktidar, B Anamuhalefet, C ve D partileri yavrumuhalefet olur. Oysa oy çoğunluğu %60 oranında Ana ve Yavru Muhalefet Partilerindedir. Hangi Aritmetikte 40 sayısı, 60 sayısından büyüktür?! İrrasyonel demokraside; yeterli en çok oyu olan parti tek başına iktidardır. Oyu yetmiyorsa başka partilerle koalisyon yapabilir. İktidar partileri muhalefet yapamaz; kendilerine muhalif olamazlar.

Oy çoğunluğu örneğimizde %60 ile Ana ve Yavrumuhalefet partilerinde olduğuna göre; onların iktidar olması gerekmez mi?

MUHALEFET KOALİSYONU

Varsayalım ki oylar katılaştı, akışkanlığını yitirdi. Seçim sonuçları tekdüzeliğinin kısır döngüsünden kurtulmak için, seçim kampanyası süresinde irrasyonel demokrasi içinde ne yapılabilir? 

1) Anamuhalefet Partisi bir önceki seçimlere katılan ve muhalefette kalan partileri ortak program yapmaya davet eder.

2) Ortak programı onaylayan siyasi partilerden halen parlamentoda Milletvekili bulunanlar; üyelerinin ve sempatizanlarının istiyorlarsa oyları bölmemek için Anamuhalefet  partisine ödünç oy verebileceklerini ilan eder.

3) Parlamentoda üyesi bulunmayan partiler, oy bölmemek için seçimlere girmezler.

4) Bu amaçla oluşturulan Muhalefet Koalisyonu; Anamuhalefet partisi çatısında iktidar olur. Seçim kısır döngüsü kırılır. Tek başlarına iktidar olamayan muhalif partiler, içlerinde en çok oy alan partiyi iktidar yapmış olurlar.

Ne dersiniz?

 

 

 

 
Toplam blog
: 121
: 31
Kayıt tarihi
: 26.10.20
 
 

01 Şubat 1933 Tirebolu -Giresun- doğumluyum. İstanbul Üniversitesinde Halkla İlişkiler dalında li..