Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Temmuz '07

 
Kategori
Mesleki Eğitim
 

Muhasebecilerin tahsilat sorunları

Muhasebe bir ülkenin ekonomik dinamiklerinin en önemli gösterge alanıdır. Bir ülkede muhasebe ne kadar iyi organize edilir ve Genel muhasebe standartlarına uygun tutulursa, o ülkenin kalkınmasıda o derece iyi olur. Çünkü, devletin var olması için vergi gerekir, vergininde adil ve gerçek ölçütlerde toplanmasıda, işletmelerin muhasebe kayıtlarının doğru ve ve kriterlere uygun tutulmasıyla gerçeği yansıtır. Vergi bir devletin en önemli hayat damarlarıdır. Yine sağlıklı iktisadi kuruluşların oluşmasıda yukarıda ki standartlar çerçevesinde mümkündür. Burada devletle işletmeler arasında en önemli köprü ise; muhasebece ve mali müşavirlerdir.

Ancak muhasebecilerin en önemli sorunu kendi emeklerinin karşılığını tam ve zamanında alamamalarıdır. Haksız rekabet koşullarının da en üst seviyede olduğuda göz önüne alındığında muhasebecilerin ekonomik anlamda ayakta kalmaları oldukça zor olmaktadır. Hergün artan büro maliyetleri ve teknolojik gelişmelere uyum için sarf edilen giderler muhasebecilerin işini bu anlamda dahada zorlaştırmaktadır. Birde üstüne emeğinin karşılığını alamamış olmalarıda ayrı bir kambur olmaktadır.

Şimdi devletin en önemli gelir kaynağına köprü görevi gören muhasebeciler bu durumda görevlerini ne kadar sağlıklı yapabilirler? Birde kaçak muhasebecilerin yasal defter tutma ücretinin altında mükellef edinmeleri de eklenince bu sıkıntı katlanarak devam edecektir. Devlet için yarı kamusal bir görev üstlenen muhasebecilerin sıkıntılarının aşılmasında devlet daha etkin bir rol oynayamaz mı? Özellikle tahsilatları konusunda ve belgesizlerin defter tutmalarını engellenmesi konusunda.

Çözüm ne olabilir? Bu soruya cevabı biz muhasebeciler, maliye, ve turmob beraber bulmalı.

Bir öneri olarak aklıma ilk gelen çözüm; Serbest meslek stopajlarının tahsili gibi maliyenin defter ücretlerinide aynı beyannamede beraber almasıdır. Mükellefle meslek mensubu arasında imzalanan Meslek Sözleşmesinin maliye ye beyan edilmesi (ki beyan ediliyor), Sözleşmedeki tutarın stopajla beraber muhtasar beyannamesinde gösterilerek tahsil edilmesi. Bunun meslek mensubu ve devlet açısından nasıl bir avantajı olacaktır? Bir kere tüm işletme sahibleri bir meslek mensubuyla anlaşmak ve resmi bir sözleşme yapmak zorunda kalacaklar. Belgesiz ve kaçak çalışanlar devreden çıkmış olacak. Ayrıca meslek içerisinde yasal ücret sınırlarının altında defter tutulmasınında önüne geçilmiş olunacak, önemli bir haksız rekabet konusuda ortadan kalkmış olacaktır. Maliye de meslek mensubunun gerçek kazancı üzerinden vergisinin tahsilini ikinci bir kırtasiyeye gerek duymadan birebir yapabilecektir. Yine tahsilat ve diğer konularda kendini güvende hisseden meslek mensubu iş güvenliği ve dikkati anlamında daha iyi bir motivasyon sağlayacaktır.Mükellef karşısında duruşunu sağlamlaştıracak ve işinin hakkını daha iyi bir şekilde verecektir.

Yukarda bahsettiğimiz bu sıkıntılar arasında bile muhasebeciler her koşulda bu devletin en önemli temel taşlarından biri olma bilinciyle işlerini hakkıyla yapmaya çalışmaktadır.

 
Toplam blog
: 9
: 618
Kayıt tarihi
: 24.06.07
 
 

Serbest muhasebeci, mali müşavirim. 1973 doğumluyum. Doğayı, müziği, kitap okumayı severim...