Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '13

 
Kategori
TV Programları
 

Muhteşem Yüzyıl'a Muhteşem Ceza, Muhteşem Hediyeler!

Muhteşem Yüzyıl'a Muhteşem Ceza, Muhteşem Hediyeler!
 

İşte o yüzük!


Tüm ihtişamı ile başlayan dizi ‘’ne zaman bitecek?’’ Telaşı izleyicileri için için kemirirken beklenen açıklama geldi. Bilindiği gibi bu proje onaylandığında süresini yapım firması tarafından 4 sezon olarak belirlemişti.

Tim’s Production, dizinin eleştirilerinin ayyuka çıkması ile bu 2013 Haziran ayında diziyi bitireceklerini bildirmiş ve severek takip edenleri üzmüştü. Dizide Rüstem Paşa karakterine can veren Ozan Güven, geçtiğimiz günlerde "Muhteşem, bu sezon bitiyor" şeklinde açıklama yaparak kafaları karıştırmıştı.

Senaristlerin kulakları bükülmüş, edep ettirilmiş olan dizinin 2012-2013 sezonunda tırmanan başarı grafiği sonunda da tüm dünyada 200 milyonun üzerinde seyirciye ulaşmıştı.

Dolayısı ile de 2014 yılı Haziran ayına kadar anlaşması yenilendi. Dizi Star TV’de seyirciyle buluşmaya devam edecek. Destursuz çekilen sahneler ve olaylar sanırım artık kolay kolay karşımıza gelmeyecek. Hoş senaristlerin gözünden ve hayal gücünden seyretmeye devam edeceğiz diziyi. Ama bu dizi bana kalsa 2023 de bile bitemeyecek bir tarih zenginliğine sahip.

Star'ın fenomen dizisi Muhteşem Yüzyıl'ın bir sezon daha yayınlanacağı haberlerinden sonra Sultan Süleyman'ın veliahtı Sarı Selim'in kimi canlandıracağı, cevabı en çok merak edilen soru haline geldi. Uzun zamandır bu rolün Kıvanç Tatlıtuğ’a mı, Survivor Anıl’a mı verileceğini biz tartışa duralım. Kıvanç Tatlıtuğ’dan açıklama geldi.

Tatlıtuğ, Kuzey Güney dizisinin 10 bölüm sonra sezon finali yapacağını belirtti. "Çekimler bittikten sonra tatile çıkacağız. Geçen yaz 'Kelebeğin Rüyası'nı çektik. Bu yaz uzun bir tatil yapacağım çünkü bayağı yoruldum. Dizi bittikten sonra 1 - 2 ay tatil yapma fırsatım olacak çünkü önümüzdeki sezon proje almamayı düşünüyorum. Sadece sinema filmi yapmayı düşünüyorum. Onun dışında eğitim için birkaç yurtdışı gezim olacak yurda döndüğümde ise daha çok sinema projelerine yer vereceğim ’’ dedi.

Bizim de söyleyecek sözümüz tükendi. İlk ağızdan yapılan açıklama içimizi acıtsa da biz diziye merakla masal dinler edası ila bakmaya devam edeceğiz.

Biliyorsunuz ki Muhteşem Yüzyıl için yapılan şikayetlerin bazıları mahkememler dizinin lehine bitti ve takipsizlik kararı alındı. Ama her şeye rağmen RTÜK, Muhteşem Yüzyıldizisinin 2011'de yayınlanan bazı bölümlerinin toplumun milli ve manevi değerlerine aykırı olduğu gerekçesiyle, o dönem dizinin yayınlandığı kanalı uyardı. Daha sonra aykırılığın tekrar edildiği iddiasıyla kanala 782 bin 771 lira tutarında idari para cezası verdi. TV kanalı, cezanın yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle Ankara 4. İdare Mahkemesi'nde dava açtı ve cezanın iptalini istendi. 2011 yılında gelen cezaya itiraz edilse de itiraz kabul edilmedi. Temyiz istemini reddeden Danıştay 13. Dairesi, yerel mahkemenin hükmünü onadı. Olan oldu Show Tv bu parayı ödeyecek!

Bu cezanın onanması sonrası da senaristler hepten hizaya girip, entrikalarına ve kullandıkları anlatım tarzlarına da özen göstereceklerdir.

Bir taraftan da izlenme rekorları kıran Muhteşem Yüzyıl dizisinin oyuncuları Bahreyn'e gitti. Bahreyn Kralı Hamad bin Isa Al-Khalifa, Bahreyn Grand Prix’inde, Muhteşem Yüzyıl oyuncularından Kanuni Sultan Süleyman’ı canlandıran Halit Ergenç, Pargalı İbrahim Paşa’yı canlandıran Okan Yalabık, Hatice Sultan’ı canlandıran Selma Ergeç ve Mahidevran rolünde oynayan Nur Fettahoğlu’nu kabul etti.

Daha önce üç günlük tatil için ailesiyle birlikte İstanbul’a gelen Bahreyn Prensi Hamad Bin İsa El Halife’nin“Muhteşem Yüzyıl” hayranı olduğu ortaya çıkmıştı. Kral ve ailesi beğenerek izledikleri dizinin oyuncularıyla tanışmıştı. Çırağan Sarayı’na yerleşen Prens ve ailesi, hazırlanan organizasyonda dizinin oyuncularıyla bir araya gelmişti. Davete Halit Ergenç, Okan Yalabık, Ozan Güven ve Mehmet Günsür katılmıştı.

Kral Hamad, İslam tarihi dizileri ve kültüre katkılarından dolayı oyunculara tek tek ustalık madalyası verdi. İddiaya göre Prens, bu özel görüşmede çok başarılı bulduğunu söylediği oyunculara Rolex marka pırlanta saat hediye etti. Prensin ayrıca dizinin Hürrem Sultan’ı Meryem Uzerli’ye dizide Kanuni’nin kendisine hediye ettiği kenarları pırlanta taşlarla süslü, zümrüt yüzüğün orijinalini hediye ettiği belirtildi.

Kraliyet ailesinin gençlerinin geçen yıllarda da “Aliye” dizisinde oynayan Nejat İşler’le tanışmak istediği, ancak oyuncunun yurt dışında olması nedeniyle bu görüşmenin gerçekleşmediği öğrenildi. Halit Ergenç de Kral Hamad'a Kanuni Sultan Süleyman'ın sarığını hediye etti.

Arap dünyasındaki fetih gezileri bence uzun yıllar sürecek. Sadece Muhteşem Yüzyıl’ın değil Türk dizilerinin avucunun içine aldığı Arap Dünyası, Türkiye’den benzeri diziler bekleyecektir. Sektör yöneticilerinde bu doğrultuda hareket edip, aralanmış olan kapıyı ardına kadar açacaklarına da eminim. Bu yol Türkiye’ye dünyanın ‘’sektörel fethi’’ olarak da geri dönüşü olacaktır.

Hırvatistan’da yayınlaman dizi sayesinde Kanuni Sultan Süleyman'ın, Hırvat asıllı devlet adamı ve sadrazam Rüstem Paşa ile evlendirdiği kızı Mihrimah Sultan, eşi dolayısıyla yüzyıllar önce tanındığı Hırvatistan'a, Osmanlı'nın zirvede olduğu yılları konu alan Türk dizisiyle geri döndü.

Mihrimah Sultan'ın popülaritesi Hırvatistan'da Hürrem Sultan'ı geride bıraktı. İkinci sadrazamlığı sırasında vefat eden Rüstem Paşa'nın, 22 yıl evli kaldığı Mihrimah Sultan'a, büyük miktarda mücevherat, altın ve gümüşten yapılmış değerli eşyanın yer aldığı büyük bir servet bıraktığı kaydediliyor. Sebebi de daha önce Rüstem Paşa, Mihr-i Mah Sultan yazılarımda konuyu tarihi olarak sizlerle paylaşmıştım. Kısaca Rüstem Paşa’nın saraya girmesi ile Osmanlı sarayına rüşvetin girmesidir.

Mihrimah Sultan'ın hayırseverliği eşinin memleketi Hırvatistan'a da yansıdı. Mihrimah Sultan, Rüstem Paşa ile evlendikten sonra özellikle Hırvatistan'ın güneyindeki sahil kenti Solin'de başta değirmenler olmak üzere aralarında kale ve caminin de bulunduğu çok sayıda eser yaptırdı. Mihrimah Sultan, eşinin vefatıyla Solin'de Rüstem Paşa'ya ait tüm mal varlığının da sahibesi haline geldi. Daha sonra ise torunları uzun yıllar bu bölgede söz sahibi olmuştur.

Bir dönem Osmanlı'nın sıkça telaffuz edildiği ve etkinliğinin büyük oranda hissedildiği Solin'de bugün çok olmasa da o döneme ait bazı eserler hala varlığını koruyor.

Kim ne derse desin Muhteşem Yüzyıl ceza da yese, bütün Arap Dünyasını ele geçirdiği gibi Avrupa’yı da ele geçirdi. Tarihe dönüp bizi hatırlamalarına sebep olduğu için diziye aslında teşekkür borçluyuz. Muhteşem Yüzyıl bundan sonra da ‘’Dünyayı Feth Eden Türk Dizileri’’ başlığının en üstünde yerini alacaktır. Darısı diğer dizilerin başına!

Hayatta hep öncülük etmeniz dileği ile…

http://www.medyabey.com

http://www.televizyongazetesi.com

https://twitter.com/eceer6

 https://www.facebook.com/pages/Ece-Er 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 781
: 3899
Kayıt tarihi
: 23.09.12
 
 

16- 06- İstanbul'da doğdum. Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana sanat dalı Moda tasarımı bölümünde..