Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Temmuz '13

 
Kategori
Dünya
 

Mursi'yi nasıl tanırdınız?

Mursi'yi nasıl tanırdınız?
 

Mursi


Asıl adı Muhammed Mursi İsa el-Eyyat olan; 2012–13 Mısır protestoları adıyla bilinen, 3 Temmuz 2013 tarihinde yapılan büyük gösteriler sonucu Mısır ordusunun yönetime el koyması ile darbeyi kabul etmediğini açıklayan ve yandaşlarına direnmelerini söyleyen gözaltına alınan, ev hapsinde tutulacağı bildirilen Mısırın eski Cumhurbaşkanıdır.

1951 yılında Mısır'ın Şarkiye ilinde dünyaya gelmiş, İlk eğitimini Şarkiye'de aldıktan sonra Kahire Üniversitesi'nde Mühendislik Bölümü'nde okumuş, Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde Mühendislik doktorasını tamamlamış, Northridge Kaliforniya Eyalet Üniversitesi'nde yardımcı doçent olarak eğitim kariyerine devam etmiş, Eğitimini tamamladıktan sonra Mısır'daki Zagazig Üniversitesi'ne gidip ve orada ders vermeye başlamıştır.

İdeolojisi İslamcılık üzerine kurmuş olan Mursi; bu nedenden ötürü Mısır'daki Müslüman Kardeşler'e katılarak siyasete atıldı. 2000 ve 2005 yıllarında milletvekili seçildi. Müslüman Kardeşler kanunen tanınmadığı için Meclis'e bağımsız milletvekili olarak girdi. 5 yıl Mısır Halk Meclisi üyeliği yaptı.

2011 yılında Mısır'da devrim olurken Müslüman Kardeşler'in muhalif lideri olarak dikkat çekmiş olup, 30 Nisan 2011 tarihinde Müslüman Kardeşler'in kurduğu, Özgürlük ve Adalet Partisi'nin Başkanı olarak seçildi.

2012 Mısır Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Müslüman Kardeşler'in aday gösterdiği Hayrat Şatır'ın adaylığı düşünce, yerine seçildi. Yoğun seçim kampanyası yürüttü. İlk turda %25.5 oy aldı ve ikinci tura girmeye hak kazandı. İkinci turdan da, %51.73 oy alarak, 5. cumhurbaşkanı olmuştur.

Bundan öte Mursi; gerçekte blog resmindeki tanıtım notlarıyla da bilinir.

Nizamettin BİBER 

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..