Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Nar

Nar
 

Nar ile sağlıklı olmak


Bazı arkadaşların belki de sıradan klasik niteliksiz bir yazı, bu ne şimdi diyeceklerini, hatta internete girip hemen nar ve nara ait bilgilerin edinileceğini söyleyebilirler ama ben özellikle insanların yaşamsal uğraşları içerisinde bir an unutabilecekleri ucuz ve onlarca faydası olan bir meyveyi, kış mevsiminde mikropların daha güçlü vücudumuzun daha dirençsiz olduğu bir dönemde hatırlatmak için bu bloğu paylaşıyorum bunu yazının başında özellikle belirtmek istedim. Biliyorum MB alanındakiler bunların çoğunu narın yararlarını biliyor ama bir anlamda da hatırlatıcınız olmak istedim.

Gelelim nara, Nar; kınagiller familyasından içinde küçük çekirdekler ve meyve gövdesini oluşturan yüzlerce tanecikten oluşmuş, hafif ekşi ve bazen tatlı tadı olan, ılıman iklimlerde yetişen, bir meyve türüdür. Akdeniz havzasında birkaç bin yıldır ekilmekte olan narın ilk olarak İran’da ortaya çıktığı düşünülmektedir. Afganistan ve Pakistan’dan Himalayalar’a kadar geniş bir alanda yetişir. Gürcistan, Ermenistan ve Karadeniz’in doğu kıyılarında yabani nar bahçeleri vardır. Ermenistan, Azerbaycan, Türkiye, İran ve Hindistan nar yetiştiriciliği yapılan ülkeler arasındadır. Türkiye'de pek çok yerde gözüken nar yoğunlukla Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde ekine alınmıştır. Özellikle Denizli İli Irlıganlı kasabasında yoğunlukla yetiştirilmektedir. Ayrıca Irlıganlı’da yetişen narlar ihracat için en çok tercih edilen nar'dır. Side (Antalya) Nar demektir. Ayrıca, İspanya’nın güneyindeki tarihi bir şehir olan Granada, adını nar meyvesinden almıştır.

Nar inanılmaz tadı ve bilmediğiniz etkileriyle tam bir şifa kaynağı olup, lezzetli bir meyve olmasının yanında besin değerleri açısından da oldukça yararlı bir meyvedir.

100 ml nar suyu, yetişkin bir insanın günlük C vitamini gereksiniminin %16’sını karşılamaktadır. Nar suyu ayrıca B1, B2 vitaminleri, kalsiyum, fosfor, demir ve potasyum mineralleri içermektedir. Çeşitli diyet ürünlerinde nar özü kullanılmaktadır. Çünkü nar özü şeker,  kalori ve katkı malzemeleri içermemektedir.

Nar meyvesinin kabuğu, ishale karşı (% 15'lik) çay halinde kullanılabilir. Nar, çarpıntıya iyi gelir. Mideyi kuvvetlendirir. Mide iltihabı ve ağız yarası için faydalıdır. Et kısmı ile sıkılıp içilirse, safra söker, pekliği gidermektedir. Nar ağacı kabuğu çok eskiden beri özellikle bağırsak şeritlerine (tenyalara) karşı kullanılır. Bu yüzden veteriner hekimliğinde özellikle sığırlardaki tenyalara karşı kullanılır. Yalnız zehirlenmelere yol açabileceğinden dikkatli olunmalıdır.

Nar suyu virüs önleyici özelliğinden ötürü diş taşı temizlemede kullanılmaktadır. Nardaki tanen maddesinin kalp krizi riskin düşürdüğünü ortaya koyan çalışmalar yapıldığı ve damar sertliğini önlediği damarları açtığı gözlemlenmiştir. Bu özellikleriyle kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur Nar tohumu yağının, estrojen sentezlenmesini engelleyerek, göğüs kanseri hücrelerinin üremesine karşı etkili olduğu düşünülmektedir. Son zamanlarda, nar suyunun prostat kanseriyle mücadele etmede kullanılıp kullanılamayacağı araştırılmaktadır.

Harareti kestiği gibi enerji vermekte ve yorgunluğu gidermektedir. Vücudu, kalbi, mideyi ve diş etlerini kuvvetlendirmektedir. Kanser hücrelerinin gelişmesine engel olarak, başta akciğer, meme, cilt, kolon ve prostat kanseri olmak üzere, kansere karşı vücudu korumaktadır. Kandaki kolesteroloranını ve tansiyonu düşürmekte, damar sertliğini önlemekte ve damarları açmaktadır. Bu özellikleriyle kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Kandaki şeker seviyesini de dengeleyerek şeker hastalarına iyi gelmekte cilt sağlığı için de nardan faydanılmaktadır. Nar suyu sesi açmakta, Menopoz şikâyetlerini azaltmakta, ayrıca, artrit ve eklem ağrılarını dindirmeye yardımcı olmaktadır.

Nar Nasıl Kullanılır?Narın meyvesi, meyve kabukları, nar ağacının kökleri ve dallar ile kök kabukları kullanılır. Nar tanelerini saran zar hazmı kolaylaştırır ve idrar söktürür. Narın kabuklarının kaynamış suda demlenmesi ile hazırlanan çay içilirse ishali keser. 2-3 gün boyunca sabahları aç karına içilip öğleye kadar bir şey yenilmezse bağırsak kurtlarını döker. Taze narın suyu sıkılarak meyve suyu olarak da tüketilebilir. Meyve sularını hazır almak yerine kendimiz hazırlayıp taze olarak tüketirsek hem faydalarından daha fazla yararlanmış ve hem de katkı maddelerinden korunmuş oluruz.

Narın Faydalarını Liste halinde sıralarsak eğer;

Nar büyük miktarda antioksidan içerdiğinden, suyunun serbest radikaller tarafından emilerek; yaşlanma sürecini yavaşlatmaktadır.

Kısa süre önce yayımlanan yeni bir araştırma, nar suyunun böbrek hasarını önlediğini ve vücuttaki zararlı toksinlere karşı böbrekleri koruduğunu göstermiştir.

Yine yayınlanan yeni bir araştırma, nar suyunun karaciğeri koruduğunu ayrıca karaciğer hücrelerinin yenilenmesine de yardımcı olduğudur.

Nar ve nar suyu, özellikle soğuk mevsimlerde yorgunluğun giderilmesine ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine içerdiği C vitamini ile yardımcı olmaktadır.

Nar alerji ile bağlantılı olan biyokimyasal süreçlerin azaltılmasına içeriğinde bulunan yüksek miktardaki polifenol ile yardımcı olmaktadır.

Yapılan bilimsel bir araştırmada narın, damar içerisinde yer alan kolesterol sentezini ve serbest radikalleri yok ederek vücudun direncini artırdığı gözlemlenmiştir.

Nar suyu ve nar özünün prostat kanseri hücrelerinin yok edilmesine yardımcı olduğu tespit edilmiştir.

Meme kanserine karşı nar suyu ve besin bileşenlerinin etkileri incelendi. İncelemenin sonucuna göre; nar suyu ve özlerinin potansiyel kanser ilerlemesini önlemek için çok etkili bir tedavi olduğu sonucuna varılmıştır.

Narın cilt kanserini önlemede de önemli bir yere sahip olduğu belirtilmektedir.

Nar içeriğinde bulunan bitkisel ve doğal antioksidanlar ile DNA hücrelerindeki genetik hasarı, bozulmayı önlemektedir.

Nar ekstresi, yağlı yemek yemeye bağlı yüksek tansiyonu; yani kan basıncını normale düşürmeye yardımcı olmaktadır.

Nar, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olarak ayrıca obezitenin sebep olduğu şeker hastalığı için önleyici etki oluşturuyor ve kilo vermeye de yardımcı olarak metabolizma hastalıklarını düzenlemektedir.

Nar özünün bulaşıcı hastalıklara karşı kullanılan ilacın etkinliğini artırdığı tespit edilmiştir.

Nar, Alzheimer’ın ilerlemesini önleyerek ve hastalığın yavaşlamasında etkili olmaktadır.

Narın ayrıca dini sembolik anlamları da söz konusudur. Yahudi inancına göre nar, doğruluğu simgeler. Bir başka inanca göre, Adem ile Havva’ya yasak olan cennet meyvesi elma değil, nardır. Bu yüzden, Hıristiyanlar’ın dini süsleme sanatında nar, sıklıkla kullanılan bir motiftir. Papaz giysilerinde, oda duvarlarına asılan dinsel süsleme amaçlı kumaşlarda ve metal işlerinde nar motifine rastlanır.

Kuran’da nar sözcüğü 3 kez geçmektedir: Enam Suresi 99 ve 141, Rahman Suresi 68. Bunların ilk ikisinde nar, Allah’ın yarattığı güzel şeylerin bir örneği olarak verilmiştir, üçüncüsünde ise cennetteki bir meyve olarak anlatılmaktadır.

Bu yıl Pazar ve market tezgâhlarında oldukça fazla görünen fiyatı da uygun sayılabilecek niteliği çok yüksek olan Narın kabuklarından çay yaparak, tanelerini yiyerek ve suyunu içerek faydalanabiliriz, afiyetler olsun. Mutlu sağlıklı bir yaşam dilerim.

Nizamettin BİBER

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..