Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '07

 
Kategori
Türk Mutfağı
 

Narlı et (Dört kişilik)

Narlı et (Dört kişilik)
 

Malzemeler:

İki adet orta boy nar. Zevkinize göre ekşi, mayhoş veya tatlı olabilir.
Bir adet orta boy kuru soğan (halka çekilmiş),
Baharat: Zevke göre
Mutfak demirbaşları; yağ, salça, tuz, su…
Garnitür: Patates püresi, kızartması, haşlaması veya keyfinize göre yaptığınız bir seçim olabilir.

Et:
Tavşan için; bir gece kar içine gömülü bekletilmesini tavsiye ediyorum. Kar henüz yağmadığına göre, yerine kaya tuzu da kullanılabilir (kanı temizlensin diye). Yıkaya da bilirsiniz fakat, tavşan eti su içinde balık gibi adeta erir. Suda az bekletirseniz bu defa kanı tam temizlenmez. Optimum noktayı yakalamak zor.

Ördek için: Meşe kömüründe tütsülenmesi tavsiyemizdir. Ama iki üç adet ardıç yongasında tütsülemek çok çok daha iyi. Hem ince tüyler bertaraf edilmiş olur hem de ete sinmiş bataklık kokusu gider.
Keklik ile diğer av ve kümes kanatlıları, duruma göre tütsülemek gerekebilir.

Küçükbaş hayvan eti için: Benim tercihim, çepiç kuyruk sokumudur.
Büyük şehirlerde ne çepiç ne de kuyruk sokumu tedarik etmek genellikle mümkün olmadığından, etinden hoşlandığınız bir hayvanın beğendiğiniz bölümünden alacağınız et ile -ki bu pirzolalık, incik, boyun, kürek… olabilir- Narlı Et pişirebilirsiniz.

Bu arada; Doğu Anadolu’da, Güneybatı Akdeniz ve Ege’de neden çepiç eti tercih edilir? Bildiğim kadarını sizlerle paylaşmak istiyorum…

Etin lezzetinin en önemli iki belirleyicisi vardır: Birincisi besin kaynakları (besin, hava, su ve oksijen), ikincisi ise hormonsal durumudur. Bu tüm hayvanlar için geçerlidir. O nedenle çepiç eti, diğer küçükbaş hayvan etlerine; temiz köy tavuğu, üretim çiftliği tavuklarına; alabalık, sazan türlerine tercih edilir.

Çepiç, kısırlaştırılmış veya bir yaşına gelmemiş erkek keçiye deniliyor. Her bölgesi de gevrektir ve Lezzetine doyulamaz. “Toklu” dediğimiz yine bir yaşına gelmemiş koyun etinden daha çok gevrek ve lezzetlidir.
Keçi yerden beslenmez, yani otlamaz. Ağaç dallarına uzanıp dalında yaprak yer. Kışın da kurutulmuş meşe yaprağı yer. Hani “Keçinin uyuzu suyu gözesinden içer” demişler ya… doğrudur; kirli su içmez. Bu nedenlerle ciğerleri, kellesi ve işkembesi dolayısıyla eti en temiz ve en lezzetli küçükbaş hayvandır.

Çiftleşmemiş dişi keçiye “Tiştir”, Çiftleşmiş dişiye “Keçi”, yine çiftleşmiş erkeğine ise “Teke” deniliyor. Bu etler içinde kabul edilebilir et “tiştir”dir. Keçi eti bağırsakları bozabilir; “teke” eti ise kokar, yenmez. O nedenledir ki keçinin yetiştirilmediği iç Anadolu’da keçi etinden sakınılır.

Çepiç kuyruk sokumu, gövde et boyuna ikiye ayrılmadan önce iki budun arasından kuyruk sokumu ve kuyruk ile birlikte çıkartılan el biçimindeki et parçasıdır. Yaklaşık 250 gr çeker; bir porsiyon kabul edilir. Dolayısıyla dört adet almak gerekir.

Pişirilmesi:

Eti (av, kümes, veya küçükbaş hayvan) yağda iyice kızartın ve kenara alın. Halka soğanları aynı tencereye ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun. Salçayı, baharatları ilave edip iki defa çevirin. Sonra nar tanelerini ekleyin. Kenarda duran kızarmış eti tencereye koyup üzerine iki su bardağı kaynar su ilave edin; tuz atıp kontrol edin.

Tencerenizin kapağını kapatıp kısık ateşte yemeğinizin pişmesini bekleyin. Pişince parçalar halinde servis tabağına yerleştirin. Üstüne, tencere dibindeki narlı et suyunu süzgeçten geçirip 5-6 kaşık gezdirin. Tercih ettiğiniz garnitürü yanına koyup servis yapın.

Afiyet olsun.

 
Toplam blog
: 141
: 926
Kayıt tarihi
: 30.04.07
 
 

Türk san'at müziği dinlemeyi, okumayı, yazmayı ve paylaşmayı seviyorum. Kamudan emekli inşaat mühend..