Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mayıs '19

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Nasıl Yazmalı?

Yazmak, insanın duygu ve düşüncelerini kelimelerle ifade etme sanatıdır. Diğer bir deyişle kelimelerle iletişim kurmak, insanlara bu dünyada ben de varım ve benim düşüncem de budur demektir, yazmak. Günümüzde oldukça önemli bir iletişim kanalı olan yazı, binlerce insana aynı anda ulaşabilmesi yönüyle çok sık kullanılmaktadır. Her alanda ve her zaman karşımıza çıkması bundandır. Yalnız burada günlük iletişimin birer parçası haline gelen mesajlaşma ve e posta yoluyla yapılan yazıdan bahsetmeyeceğim. Bahsetmek istediğim gazetelerde, dergilerde veya internet sitelerinde duygu ve düşüncelerini anlatmak için oluşturulan yazılardır. Kendini yazmaya adayan, yazılarıyla ayaktan kalan ya da yazılarıyla insanlara ulaşmaya, onlara yol göstermeye çalışan herkesin merak ettiği ve kafa yorduğu bir konudur yazmak.
 
Peki nasıl yazmalıyız? Bir kalem erbabı öncelikli ne yazdığından ziyade nasıl yazdığının önemli olduğunu bilmelidir. Ve yazılarını buna göre kaleme almalıdır. Bunun bilincinde olan bir yazar,yazmanın bir emek işi olduğunu ve ciddiyet gerektiren bir uğraş olduğunu da bilmelidir.Bunun için kendisini her zaman geliştirmeye odaklamalıdır. Eğer birilerine yol gösterecekse bu çok önemlidir. Tek bir alanla sınırla kalmak onun bakış açısını genişletmeyecek aksine dünyaya dar pencereden bakmasına sebep olacaktır. Benim bu konudaki düşüncem şudur: ''Bir yazar, her alanda bir şeyler bilmeli ama bir alanda her şeyi bilmeli. ''Ki bu onun her konuda kalem oynatmasına yetecektir. Tabi sadece bunlar yetmez, yazmak için. Yazmada asıl önemli olan en iyisini yazana kadar pes etmeden mücadeleyi sürdürmektir.
 
Zamanla yazdıklarınızın daha akıcı ve kulağa hoş geldiğini göreceksiniz. Bu kıvama gelmek için tek bir şeye ihtiyacınız var: okumak, sürekli okumak. Sizden öncekileri ve çağdaşlarınızı okuyun. Bakın görün, onlar olaylara nasıl yaklaşmışlar. Başta onlardan etkilenebilirsiniz fakat zamanla kendi üslubunuzu pekala oluşturabilirsiniz. Bu sizi diğerlerinden bir adım önce geçirecektir. Onlarca yazının içinden üslubunuzla hemen fark edileceksiniz. Gayeniz yaşamınızı yazarak idame ettirmek ya da yazılarınızla ön plana çıkmak ise buna ihtiyacınız olacaktır mutlaka. Bu da bol bol yazmaktan, en iyisini yazana kadar çalışmaktan geçiyor. Tabi çalışırken okumayı da unutmuyoruz. Çünkü okumadan yazmak en büyük budalalık olacaktır. Onun için sevgili dostlar, yazmaya başlamadan önce okuyun; yazarken okuyun, yazdıktan sonra gene okuyun. Okuyun ki, yazdıklarınız elsiz ayaksız kalmasın. 
 
 
7.05.2019/ Necati DİLEK
 
 
Toplam blog
: 40
: 100
Kayıt tarihi
: 03.01.19
 
 

5 Nisan 1991 Aydın Sultanhisar doğumluyum. İlköğrenimi köyde tamamladım. Sonraki yıllar eğitim iç..

 
 
 
 
 
Toplam blog
: 40
: 100
Kayıt tarihi
: 03.01.19
 
 

5 Nisan 1991 Aydın Sultanhisar doğumluyum. İlköğrenimi köyde tamamladım. Sonraki yıllar eğitim iç..