Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Haziran '10

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Nazım'a Bursa'da yer açın

Nazım'a Bursa'da yer açın
 

NÂZIM'A BURSA'DA YER AÇIN etkinliğinde Vedat Sakman Konseri.


NÂZIM BURSA’DA MUŞTULARLA ANILDI:

"bıraktım acının alkışlarına 3 Haziran 63'ü"


Birinci Muştu: Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’den: Çınarları büyüyen “Nâzım Çınarlığı”ndan başka Nâzım Kültür Evi.


İkinci Muştu: TMMOB MMO Bursa Şubesi’nden: “Nâzım Cezaevi Projesi”, “Nâzım Anı Evi”.


Üçüncü Muştu: Buyaz’dan “Nâzım’a Bursa’da Yer Açın!” kampanyası.


Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Belediyesi Kent Konseyi, TMMOB MMO Bursa Şubesi ve Bursa Yazın-Sanat Derneği (BUYAZ)’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği "bıraktım acının alkışlarına 3 Haziran 63'ü" adlı etkinlik Bursa’nın Nâzım’a daha etkin ve kalıcı sonuçlar doğuracak biçimde sahip çıktığına, Bursa’da Nazım’a yer açılacağına dair tarihi değeri olan bir etkinlik olarak Bursa kültür belleğinde yerini adlı. Buyaz’ın “Nâzım’a Bursa’da Yer Açın!” başlıklı kampanyasına ciddi katkısı olacak etkinlik Güney Ökılınç’ın “Bursa’nın Nâzım’ı Fotoğraf Sergisi”yle başladı. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, TMMOB MMO Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart ve Bursa Yazın-Sanat Derneği Başkanı Şaban Akbaba açış konuşmalarında Nâzım’ın bir şair, yazar, düşünce insanı ve aydın olarak evrensel kültürdeki yerine, Bursa bağlamında da önemine vurgu yaparak Bursa’da Nâzım adına yakışır önemde mekânların oluşturulması gereğini dile getirdiler.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey “Üç Fidan” anıtıyla Türkiye devrim geleneğine, <ı>"bıraktım acının alkışlarına 3 Haziran 63'ü"etkinliğiyle Nâzım kalıtına sahip çıktıklarını belirterek Türkiye’nin aydınlanma devinimine, sanat kültürünün ve Nâzım bilincinin gelişmesine katkı vermeyi sürdüreceklerini belirtti. Bozbey, “Nilüfer Belediyesi’nin ortaya koyduklarının dışında Bursa’da Nâzım’a dair herhangi bir eserin olmadığını, ancak Nilüfer Belediyesi’nin kurduğu “Nâzım Çınarlığı”’nın çınarlarının hızla büyüdüğünü, 100.Yıl Mahallesi’nde bir “Nâzım Kültürevi” ve Gümüşpınar Köyü’nde de bir “Nâzım Evi” yapacaklarını söyledi.

TMMOB MMO Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart konuşmasında Nâzım-Bursa, Makine Mühendisliği- Edebiyat ilişkisine dair açıklamalar yaptıktan sonra, Bursa’da bir ilki gerçekleştirme yolunda olduklarını belirterek “Bursa Cezaevi Projesi”nin başlatılma muştusunu verdi. Bu, tarihi önemi ve değeri olan bir muştuydu. Daha sonra söz alan Şube Sekreteri Ercüment Şahin Cervatoğlu da; “Nilüfer Belediyesi’nin ayırdığı iki dönüm arazi üzerinde tasarladıkları “Nâzım Anı Evi”nin gerçekleştirilebilmesi için Bursalıları imeceye davet etti. Bursa Yazın ve Sanat Derneği Başkanı Şaban Akbaba da, “Buyaz’ın açtığı “Bursa’da Nâzım’a yer açın!” başlıklı kampanyanın bu türden etkinlik, oluşum ve gerçekleştirimlerle daha bir anlam kazandığını, Bursa’nın dünya şiirinin ziyaretgâhı olma yolunda önemli mesafe kaydettiğini belirterek, bundan büyük bir mutluluk duyduklarını” vurgulayarak “Kampanyanın nihai amacının; Nâzım’ın, bir şiirinde “Bursa Kalesi” olarak tanımladığı, Bursa Cezaevi’nin taşlarının bulunup getirilmesi, aslına uygun olarak, yerine, yeniden inşa edilmesi, “Nâzım Müzesi” olarak kentimize, ülkemize ve hatta dünyaya kazandırılmasıdır, ” dedi. Aysel Karaca’nun sunduğu etkinlikte Nursel Aras, Halime Yıldız ve Cevdet İrketi Nâzım şiirlerini seslendirdiler. Güney Özkılınç’la Aslan Kavlak’ın konuşmacı olarak katıldıkları etkinlik, salonu dolduran Bursalılar tarafından ilgi, sevinç ve coşkuluyla izlendi, alkışlarla desteklendi.
 
Toplam blog
: 74
: 569
Kayıt tarihi
: 11.03.10
 
 

1954 yılında Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Bardaklı köyünde doğdu. Türkiye’nin çeşitli yörel..