Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '10

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Uluslararası bir kültür ve sanat şöleni

Uluslararası bir kültür ve sanat şöleni
 

5. ULUSLARARASI İSTANBUL TRİENALİ


Ulusal ve uluslar arası alanda kendini, bağlı olduğu Üniversiteyi, bulunduğu şehri ve ülkesini gereği gibi tanıtmayı başaran Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, eşdeğerleri arasında dünyadaki çok ender görülen sanat kurumlarından biridir. Bu özelliğini, bilim ve sanat hayatına armağan ettiği binlerce uzmandan ve geleneksel hale dönüştürdüğü Uluslararası Öğrenci Trienali düzenleme becerisinden almaktadır. Bauhaus geleneğini uygulayan dünyadaki sayılı kurumlarından biri olması da, ayrıcalığını daha çok ön plâna çıkarmıştır. Öğretim elemanı kadrosu, öğrencileri ve idari personeli ile Fakültenin gösterdiği üstün başarılar, herkesi doğru yönde motive edip, güçlü bir kurumsal kimliğin oluşmasına da katkı yapmıştır. Eski bir çalışanı olarak benim de koltuklarımı kabartıyor olması, bu kimliği hâlâ taşıyor olmamadan kaynaklanmaktadır. Bu anlamda Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne geçmişte ve günümüzde emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.

7 - 30 Haziran 2010 tarihleri arasında İstanbul’da çok önemli bir etkinlik kutlanacak. 5. Uluslararası Gençlik Trienali her üç yılda bir olduğu gibi, bu yıl da İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti olgusuyla bütünleşerek, sanat hayatına çok boyutlu bir anlam ve dinamizm kazandırmıştır. Her geçen dönem biraz daha gelişerek büyüyen bu etkinlik, sanatın farklı alanlarında eğitim gören geleceğin ünlü sanatçılarını bir şölen havasında buluşturup kaynaştırmaktadır. Hem de bu evrensel sosyal işlevini azımsanacak bir ölçekte değil, tam aksine 44 ülke, 93 sanat ve tasarım kurumu, 500 sanat öğrencisinin katılımıyla bir sanat festivaline dönüştürerek yapıyor. Bir yıl öncesinden workshop ( fikir üretme toplantısı) çalışmalarıyla sürdürülen ortak öğrenci projeleri, sunuma hazır durumdadır. Hiçbir yabancı dil arayışına gerek duymadan, sanatın evrensel dili kullanılarak gerçekleştirilen bu ortak çalışmalar, sadece İstanbul’un Asya ve Avrupa yakasını birleştirmekle yetinmeyip, tüm dünya ile kucaklaşmaktadır.

Trienal öncesi çalışmaları başlatılan “Kentlerin Öyküleri – İstanbul’da bir Grafik Yolculuğu” adlı projeye Hollanda Kraliyet Akademisi ve Belçika’dan Antwerp Saint Lucas Akademisi Gafik bölümleri katıldı. Projeyi yerli ve yabancı olmak üzere 9 sanat ve bilim insanı yönlendirdi. Belçika, Hollanda ve Türkiye’den 48 öğrencinin Avrupa ve Türk Kültürü üzerinde yoğunlaştıkları çalışmalarda, ülkelerinde bilinen Orhan Pamuk, Nazım Hikmet gibi öne çıkmış yazarların eserleri okunarak yola çıkıldı. Yazarların edebi metinleri üzerinden okudukları kenti yorumlayıp, ileriki yıllarda devam edecek çalışmaların bu seneki ayağını Güzel Sanatlar Fakültesinde açılan bir sergi ile tamamladılar.

ENSAD(ECOLE NATIONALE SUPERIUER BEAUX ARTS DE PARİS ) Paris’ten 11 sanat ve tasarım öğrencisi Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden katılan öğrencilerle 11 Nisan 2010 tarihinde bir araya gelerek trienalde yer alacak sanat yapıtlarını birlikte hazırladılar. Üç sanat ve bilim insanının nezaretinde sürdürdükleri ortak çalışmalarını, çeşitli malzemelerden oluşturdukları heykeller, filmler, video çalışmaları ile tamamladılar. Bu süreç içinde, aralarında kurdukları arkadaşlığı iyi bir dostluğa dönüştürerek, sanat yoluyla pekiştirip güçlendirdiler. Böylece sanatın uluslar arası sosyal ilişkiler üzerinde oynadığı rolün, sihirli gücünü de yaşamış ve göstermiş oldular.

Sözü edilecek, yazılmaya değer o kadar çok malzeme var ki, hangisini yazacağımı şaşırıyorum. İtalya Sanat Kurumu Heykel bölümü öğrencileri ile M.Üniversitesi GS Fakültesi Heykel bölümü öğrencileri de yerli ve yabancı Akademisyenler nezaretinde çalışmalarını sunuma hazırladı.

İç Mimarlık Bölümü de ”KENTİ OKUMAK VE DENEYİMLEMEK İSTANBUL 2010 – READİNG and EXPERİENCİNG the CITY: 2010”

İç Mimarlık Bölümü öğrencileri yukarıda adı geçen projeyi Cincinnati Üniversitesi ile 28 Mayıs – 7 Haziran 2010 tarihleri arasında ortak Workshoplarla trienale hazırlandılar. Düzenlenen workshop çalışmalarına MÜGSF’den 12 öğrenci ve bir asistan, Cincinnati Üniversitesi’nden 13 kişi katılacak. Çalışmanın koordinatörlüğünü ise, Marmara Üniversitesi GSF İçmimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnci Deniz Ilgın ile Cincinnati Üniversitesi’nden Prof. Hank Hildebrandt birlikte yaptılar.

Kısa film gösterim programı

5. Uluslararası Öğrenci Trienali kapsamında yer alan film gösterim programı 8 – 9 Haziran 2010 tarihinde gerçekleşecektir. Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi salonlarında 11.00 – 17.00 saatleri arasında dünyanın değişik ülkelerinden ve ülkemizden 47 kısa film seyircilerin izlenimine sunulacak. Farklı türlerden oluşan bu kısa filmlerin 5’i deneysel, 5’i belgesel, 3’ü videoart, 19’u kurmaca, 12’si canlandırma türlerinden oluşmaktadır. Başta Almanya olmak üzere dünyanın ve ülkemizin saygın sinema eğitimi kurumlarından gelen bu filmler iki farklı salonda iki gün boyunca gösterime sunulacaktır.

Ödül Töreni

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 5. uluslar arası öğrenci trienali ödülleri fakültenin en başarılı bulduğu kişi ve kurumlara açılış töreninde takdim edilecektir. Yapılan değerlendirmelere göre:“Sanata Sürekli Katkı” ödülü Rektör Prof. Dr. Necla Pur’a, “Sanata Katkı” ödülü trienalin kurucusu olan Prof. Dr. Erol Eti’ye, “Sanata Sürekli Katkı Ödülü” GÖRSEV Vakfı Başkanı Sayın Osman Benzeş’e, “Sanata Sürekli Katkı Ödülü” GSF Müzik Bölümünün kurucusu da olan AKBANK ODA ORKESTRASI orkestra şefi Cem Mansur’a verilmesi uygun görülmüştür.

“BATININ DOĞUSU; DOĞUNUN BATISI: SANAT VE TASARIMDA YENİ YAKLAŞIMLAR” sempozyumuna da 8 – 9 Haziranda ev sahipliği yapacak olan Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, dünyada sanatın kalbinin attığı yer olacak. 50’ye yakın sanat ve bilim insanını bir araya getirecek olan bu sempozyumda, günümüz sanat ve tasarımında ortaya çıkan eğilimler tartışılacaktır. 50 civarında teorisyen ve akademisyenin bildiri sunacağı etkinlikte, günümüz sanat ve tasarımında öne çıkan eğilimlerin yanı sıra, Doğu sanat, tasarım eğilimindeki farklılıklar; sanat ve tasarımda Batı – Doğu etkileşiminin yansımalarının neler olduğu; Batı’da ve Doğu’da sanatçı ve tasarımcıların küresel düzeydeki sosyal, ekonomik ve kültürel gelişmelere katkılarının neler olduğu; küreselleşmenin Batı’da ve Doğu’da sanatçı ve tasarımcıları nasıl etkilediği; sanatta ve tasarımda yeni teknolojilerden yararlanma konusunda Batı ve Doğu arasında ne gibi farklılıklar bulunduğu tartışılacak ve irdelenecektir. 19 afiş sunumunun yer alacağı sempozyumda, hazırlanan katalog da ayni gün içinde izleyicilere sunulacaktır.

Uluslar arası Buluşma Asya ve Avrupa Yakasında yer alan sergilerle Ekim ayında sona erecektir.

Katılımcı önemli isimler arasında değişik ülkelerin Rektörleri, Dekanları, sanat ve bilim adamları öne çıkmaktadır.

Trienal hakkında geniş bilgi:

Açılış: 7 Haziran 2010 Saat 17.00

Adres: Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 5. Uluslar arası öğrenci Trienali, Küçük Çamlıca Acıbadem 34660 Kadıköy – İstanbul

Tel: 0216 3266692, 0216 4286696

Fax: 0216 3269129

http://triennial.mugsf.org

E-mail: triennial-gsf@marmara.edu.tr, symposium-gsf@marmara.edu.tr,

İstanbul, 7 Haziran 2010
 
Toplam blog
: 72
: 1140
Kayıt tarihi
: 09.12.07
 
 

Rize merkez ilçeye bağlı Yiğitler Köyünde doğdum. Lise bitinceye kadar ilk gençlik yıllarımı geçird..