Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ekim '15

 
Kategori
Deneme
 

Ne zaman öleceğini merak ediyorsan vücuduna bak

Ne zaman öleceğini merak ediyorsan vücuduna bak
 

Ne zaman öleceği konusu insanlar için önemlidir. Bu sorunun cevabı malum “Allah bilir” Niye, sen de bilebilirsin. Belki gün ay değil ama yaklaşık. Ya da merak ediyorsan mesela.

İnsanların bu konudaki merakları giderilmeli de ya tribe girerlerse… O zaman merak etmesinler.

Ne zaman öleceğini(kaza vs hariç, normal ölüm) merak edenler için ilk ölçü yaşadığınız çevrede insanlar genellikle kaç yaşında ölüyorlar? Siz uzaydan gelmediniz. Özel bir yapınız da yok. Onlar ne zaman öldülerse sizin de durumunuz aşağı yukarı aynı olacaktı.

Gördüğümüz kadarıyla Türkiye’de insanlar ağırlıklı olarak 70-90 yaş arasında ölüyorlar. Ortalaması 80. İşte vücudunuza bakarak bu rakamı geriye ve ileriye doğru alacaksınız.

İşte acılar ve zorluklar yaşanması, dış olaylar vs ölümü çabuklaştırabilir görüşüne pek katılmıyorum. Bu durumdaki insanların erken öldüğü doğrudur ama acıdan vs değil bu acı olaylar(stres, hayat zorluğu, yoksulluk gibi)kişinin hayatını bozduğu için(örneğin yemek yemiyor, beslenemiyor)

Değilse ölçü vücuttur. Genetiğin biraz etkili olduğunu düşünüyorum. Kişinin ailesinden getirdiği sağlamlıklar/zayıflıklar sürede etkili olabilir. Tüm bunlar normal bir sağlıklı hayat için tabii ki.

Rahatsızlıklar ağrı ve sızılar sinyaldir. Bunlardan dolayı hemen ölmeyiz ama içeride bir şeylerin yolunda gitmediği bellidir. Ama bu hiç ağrısı sızısı olmayan kimsenin sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Çünkü bazı bozukluklar erken zamanda belirti vermez. Bazen böyle durmadan ahlayıp ohlayan kimselerin senelerce yaşadıklarını görürüz. Bu, onların vücudunda yaşamını etkileyecek ciddi bir bozulmanın olmadığını gösterir.

Bir hastalığı veya arızası varsa ölümün onunla ilgisi olması beklenir ama (örneğin şeker, prostat, kadın hastalıkları) yine de ölüm bu rahatsızlığın “motor organları” (kalp, beyin gibi) etkilemesiyle olur. Bazen de bir organın hastalığı vücudun sağlığını bozar ve kişi oradan gider(karaciğer mesela) Ölüm yaşamla ilgili organların ya kendi işlevlerini kaybetmesi ya da diğer organları etkilemesi veya ikisinin birden olmasıyla olur.

Hayati olmayan (kol, bacak vs) organlarımızdaki zamanında müdahale edilen bozukluklar ölüm nedeni olmaz (bacak kesilir mesela)

“Ne zaman ölürüz” de vücudun asıl yapısı çok önemlidir. Yani her vücut aynı derecede sağlam değildir. Bu nedenle Ali niye 90 yıl yaşadı da ben 70’inde öldüm denemez. Ali 90 yıllık bir vücuda(yaratılış olarak) sahiptir. Burada genetik dayanıklılık da söz konusudur.

“Niye ölürüz?” ün aslında tek bir cevabı olmalı “ Vakti geldiği için” Vücudumuzun normalde bir yaşam süresi vardır. Bizim yaşam süremiz de budur zaten. Normal şartlarda bu süre 124 yıldır. Tabii ki herkes için değil. Benim için bu süre 110, bir başkası için 130 yıldır. Yani ortalama böyle. Ama biz bu normal şartları hiçbir zaman sağlayamayız. Onun için de bu yaşları bulan pek olmamıştır. Bu yaşlarda ölen varsa bile sağlık kurallarına %yüz uyduğundan değil çok özel bir vücut yapısına ve yanlışları tolere eden yaşam anlayışına sahip olduğu içindir.

İnsanlar ciddi bir rahatsızlığı ve kötü yaşantısı yoksa 70’inden önce ölmeyi (kaza vs hariç dedik) akıllarına getirmesinler; çünkü yok böyle bir şey. Ve 70’inden sonra artık vücudunuzun durumuna göre ölüm süreci (yani ölme ihtimali) başlar. Fakat bu illa da öleceğiniz anlamında değil, ihtimal yani. Aslında sürenin işlemesi anlamında hayat/ölüm 70’in de başlar. Bu yaştan önceki süre normal yaşayanlar için garantidir. Normal yaşayan herkes bu yaşı görür. Kimin sağlam olduğu, kimin ne zaman öleceği bu son durakta(70-90 yaş arası) belli olur. Tabii ki 70 öncesi yaşantınız da 70-90 yaş arasındaki süreçte etkilidir. Yani kötü yaşadınsa fazla umutlu olma diyeceğim ama kötü yaşayanlar zaten bu yaşları bulamıyorlar.

Sağlıklı bir şekilde 70’ine gelmişseniz sağlıklısınız demektir ve 90’ına kadar (hatta vücut yapınıza ve sağlıklı yaşamanıza göre 100 ve daha fazla) sağlıklı yaşamayı bekleyebilirsiniz.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..