Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mayıs '10

 
Kategori
Siyaset
 

Neden Kılıçdaroğlu?

Neden Kılıçdaroğlu?
 

Kemal Kılıçdaroğlu


CHP' 'nin yeni Lideri Kemal Kılıçdaroğlu olacak.

Bugün adaylığını açıkladı. Kamuoyunun % 80'ini de, Kılıçdaroğlu'nun CHP'nin Başkanı olmasını istiyor. Peki ama neden Kılıçdaroğlu?

Bir kere Kılıçdaroğlu' nu ne kadar tanıyoruz?

Liderlik vasıfları var mı yok mu bilmiyoruz?

Siyasi tecrübesi pek fazla değil. Parti teşkilatlarında ne kadar zamandır çalışıyor pek bilmiyoruz? Kendisini en son İstanbul Belediye Başkanlığı seçimlerinde tanıdık yanlış hatırlamıyorsam.

Kılıçdaroğlu'nu CHP ne kadar zamandır Parti Başkanlığı için hazırlanıyor? Belki bugüne kadar bu konu hiç bir zaman parti ileri gelenlerince düşünülmemiştir.

Sonra bu kadar aceleci davranmanın nedeni nedir? Neden ısrarla tek bir aday üzerinde duruluyor?

CHP'nin Atatürk'ten sonra iktidara gelmekte karşılaştığı handikap geniş halk kitlelerinin, nedeninini bir türlü anlıyamadığım, CHP liderlerine karşı duyduğu çekincedir.

Halkımız, İnönü gibi bir lideri, tam ittifakla iktidar yapmamış, hep ikinci sırada yer alan partinin başkanı olarak tayin etmiştir. Ecevit, Kıbrıs Harekatından sonra parlak bir dönem yaşamış. Ancak, sahip olduğu ideoloji nedeniyle, daha sonra bir türlü tek başına iktidara gelememiştir Baykal'da aynen kendinden önceki iki liderin kaderini paylaşmıştır. Halk tarafından benimsenmemiş ve nedense sevilmemiştir. Belki doçent olması, belki de gençlik yıllarında, yapmadığı halde Adnan Menderes'in yakasına sarılıp hesap sorması buna neden olmuştur. Halkımız böyle detaylar üzerinde durarak oy vermekte veya vermemektedir.

Hal böyleyken ve CHP liderlerinin yüzünden - bana göre CHP liderleri gerçekten mükemmel liderlerdi - CHP hep birinci parti olma hakkını kaybetmiştir. O zaman yeni lider için, kılı kırk yarmak gerekmektedir. Halkımız nasıl bir lider istiyor bunun CHP kurmaylarınca ve pari teşkilat liderlerince çok iyi araştırılması gerekmektedir. Bu konu asla aceleye getirilmemelidir.

Sayın Kılıçdaroğlu'nun en büyük özelliği şaibeli konuları ortaya çıkarmak ve hayatında şaibeli işler karışmamış olmaktır.. Bu meziyetiyle Kılıçdaroğlu, tüm toplumu kucaklayabilecek midir? Zaten Deniz Baykalın en büyük meziyeti şaibeli işlere karışmamasıydı. Ama tüm toplumu kucaklayıp ezici çoğunlukla iktidara gelemedi.

Halkımız bugün ve geçmişte tamamen kendi bağrından kopmuş gelenleri tutuyor ve güveniyor. İşte Adnan Menderes. Çiftçiydi. Süleyman Demirel köylüydü. Turgut Özal ise bürokrattı ama bir memur ailenin çocuğuydu. Babacan tavırları ve o güne kadar örneği görülmemiş çok değişik projeleriyle başarılı oldu. Tayyip Erdoğan Belediye Başkanlığından gelmişti ama hayata işçi olarak başlamıştı. CHP liderleri ise ne köylü ne de işçi sınıfından gelmişlerdir.

İşte halkımız tamamen kendi bağrından kopmuş gelmiş kişilere oy veriyor. Karaoğlan tabiri ve kasketi Ecevit'e büyük bir oy potansiyeli yaratmıştı. Onun için CHP 'ye yeni lideri seçmek için çok düşünmek ve çok iyi araştırma ve değerlendirme yapmak düşüyor.

Ben aslında Kılıçdaroğlu'na karşı değilim. Ancak tek bir aday üzerinde yoğunlaşmanın hatalı sonuçlara götüreceğine inanıyorum. Yeni bir yüze sahip, parti içinde uzun yıllar çalışmış, genç ve dinamik ve de mümkünse Anadolu'nun bağrında yetişmiş dört beş adayı kamuya sunmamanın rasyonel olacağı görüşündeyim.

Bu blog Milliyet.com.tr sitesinden 338 kez görüntülenmiştir

 
Toplam blog
: 472
: 959
Kayıt tarihi
: 26.01.10
 
 

1945 yılında Adana'da doğdum. Galatasaray Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültes..