Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Kasım '13

 
Kategori
Güncel
 

Negehan Alçı'nın Gezi hakkındaki eşsiz yorumu

Negehan Alçı'nın Gezi hakkındaki eşsiz yorumu
 

Şu sıralar millet kendini istatistiki bilgiye fena kaptırdı. Türkiye’nin yüzde kaçı Müslüman, seçmenin yüzde kaçı AKP’li, kimin oyu yüzde kaç…

Bu soruların ve bunun gibi pek çok sorudan bir iki tanesinin cevabını istatistiki olarak biliyorsak bizi epeyce götürecek bilgiye sahipmişiz gibi hissediyoruz.

Örneğin Türkiye’nin %99’u Müslüman dediğimizde bunun doğruluğuna inandığımız dine inanır gibi inanıyoruz. Ve böyle olunca sadece nüfus cüzdanlarında yazan bilgiye göre edinilen bu bilgi yanlış denklemler kurmamıza neden oluyor. Herkesin Müslüman olduğunu sanmak bu ülkenin belki de en büyük yanılgılarından biridir. Böyle bir yanılgıyla yetişmiş bir insan da başbakan olduğunda ülkenin %50’sinin kendine oy verdiğini zanneder. Öyle zannetse iyi, onları bir de evde zor tuttuğu fedaileri olduğunu sanması da mümkündür.

Hal böyle olunca her durumdan basit genellemeler çıkarıp onları oranlarla ifade etme hastalığı da baş gösteriyor. Bunun en son örneğini de Nagehan Alçı’nın Gezi eylemlerine ilişkin yorumunda görebiliyoruz. CNN Türk’te yayınlanan “Dört Bir Taraf” isimli programda Gezi direnişinin bir Alevi ayaklanması olduğunu iddia ediyor Alçı. Buna da direnişe katılanların %78’inin Alevi olduğuna dair bir orana dayanarak söylüyor. Nedendir ki böylesi bir sonuç doğruysa Aleviler’in daha duyarlı insanlar olduğu çıkarımına varmak yerine bir eylemi bir tarafa mal etmeye çalışarak hedef şaşırtmayı tercih ediyorlar. Bir protesto eyleminin genel bir toplum ayaklanması olabileceği ihtimaline bile yanaşmıyorlar. Bu gerçeği kabul etmek istemiyorlar. Olayı bir Alevi-Sünni çekişmesi gibi göstererek Gezi eylemini de onun meydanı gibi lanse ederek Sünniler’i Aleviler üzerine biraz daha kışkırtmayı hedeflen odakların eline koz vermekten başka bir şey değil.

Gezi direnişinde Kürtler’in ağırlıkta olduğunu söyleyerek bir Kürt direnişi olduğunu söyleyenler, hatta Ermeni planı olarak görenler vardı ki evlerden ırak… Şimdi ise “elimde rakamlar var kardeşim” edasıyla Nagehan Alçı’nın muhteşem Gezi yorumunu öğrenme şerefine nail oluyoruz. %78… Evet, tabi canım bir Alevi ayaklanması bu…

Ortaya atılan bu gibi rakamlar bir amaca hizmet eden rakamlardır. Bir direnişe katılanların %78’inin Alevi olduğunu söylediğinizde ve bunu devlet de onayladığında önümüzdeki dönemde yaşayacağımız muhtemel Alevi-Sünni çekişmesini az çok kestirebiliyorsunuz. Bu çekişmeyi ve çatışmayı da kimin başlatacağı, kimin körükleyeceğini önceden söylememiz de mümkün…

Kuyuya atılan bir taş olmaktan ötedir bu sözler… Bu oran devlet tarafından planlı bir şekilde ortaya atılıyor. Böyle raporlara balıklama atlayacak Nagehan Alçı gibi gazeteciler sayesinde gündeme oturtuluyor.

Gözaltına alınan direnişçiler üzerinden çıkarılan bu yüzde, devletin Aleviler üzerine uygulanacak Sünni baskısını ‘meşru’ göstermeyi hedefliyor gibi duruyor. Nagehan Alçı da bilinçli ya da değil “Gezi bir Alevi ayaklanmasıdır” diyerek Gezi’ye olumsuz bakan kimilerine (oranlarla konuşmak gerekirse evde zor tutulan %50’ye) Alevi hedefini işaret ediyor. 

http://www.twitter.com/dgnozcn

doganozcanbando@gmail.com

 
Toplam blog
: 87
: 1141
Kayıt tarihi
: 28.11.12
 
 

Uludağ Üniversitesi İktisat bölümü mezunuyum. Ancak dört yıldır müzikle uğraşmaktayım. Trompet ça..