Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '06

 
Kategori
Kadın Modası
 

Neo-Twiggy

1968 kuşağı, 2. Dünya Savaşı’nın hemen ertesinde doğmuştu. Fırtına ertesi sükunette büyüdüler. Onların yarattığı ‘68 olayları herkesin bildiği şeylerden birisi… Herkesin bilmediği şeylerden birisi de, Twiggy’nin de ‘68’e dahil oluşudur. Twiggy, toplama kampı terk kılıklı bir manken idi. Bugün hala basılan Vogue’nün kapak kızıydı.

Tarih, tümüyle onlardan ibaret değilse de, tekerrürleri epeyce içerir. Nedense ‘insanlık’ denilen, sakar çocuklar gibi düşe kalka öğrenir. O nedenle, tarihte hatalar oldukça sık yinelenir durur.

1989 sonrasında ki Soğuk Savaş ardılı dönem, bir çok yeni faşizmin de canlanmasına neden oldu. İnsanlar, ‘yahu, nasıl oldu da Hitler oldu?’ sorusunu henüz yanıtlayamadan, bir çok yeni Hitler adayı (Miloşevski, Jirinovski, Haider, Le Pen, vd) boy gösterdi. Bu, medyanın da etkisiyle göze çok çarptı ama kimse yeni Twiggy’leri göremedi. Yeni deyimle ‘top model’ler onu aratmayacak fizyonomideler. Ne oldu? Toplu bir ‘anorexia nevrosis’ krizi mi geldi?

Tarihin neden-sonuç ilintileri tuhaftır. Fiziksel dünyanın tersine, tarihte sonuçlar nedenlerden önce görüngüleşebilir. Göstergelerin çoğu anlamsızdır. Dolayısıyla eldeki veriler, çokça yorumbilime dayalı anlamlandırılır.

Peki, neo-Twiggy’leri nasıl anlamlandıracağız? Yeni bir ‘68 olarak mı?

Hayır: Futbolculuk ve mankenlik çok para kazandırıyor ama ün de… Ünlüler (Wright Mills’in saptamasıyla), iktidar seçkinidir. Kitle için, tapılası imajlar oluştururlar. Sınıf atlama hayallerinin en güçlü besleyicisi onlardır.

Faşizmi yalnızca erkekler oluşturmaz. Çocuklar, kadınlar ve yaşlılar; ister dolaylı olsun, ister doğrudan olsun, en az yetişkin erkekler denli faşizme mürittirler. Neo-Twiggy’ler, alkışlayıcıları ve onlar gibi olma hayalleri kurucuları olan kadınlar (özellikle kızlarını manken yapan zenginkondulu anneler), en az Alman Nasyonal Sosyalist Partisi denli faşistirler.

Evet, yeni bir faşizm dalgası geldi de, geçiyor bile… Pardon, yeni bir Twiggy dalgası geldi de, geçiyor bile…

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..