Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Şubat '14

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Nerde trak orda Prag / Ceske Budejovice

Nerde trak orda Prag / Ceske Budejovice
 

Geçmişte Ceske Budejovice'nin et pazarı olan Masne Kramy günümüzde şehrin en gözde restoranı


Ceske Budejovice. Bu şehrin ismini şöyle içinizden bir kez okuyun bakalım… Nasıl kolay telaffuz edebildiniz mi? Biz de öyle? Arkadaşım Cahide Hanım soruyor, “Murat Bey gideceğimiz şehrin adı neydi?” “Ceske Budejovice.” “Söylemesi zormuş biraz.” “Boş verin. Şehrin kendi güzel olsun yeter!” Tarih: 27 Ocak 2014. Saat 14:00 gibi Plzen şehrinden yola çıkıyoruz. Az gittik uz gittik dere tepe düz gittik ve karlı yollardan, küçük şirin kasabalardan, ormanlardan, ovalardan ve derelerden geçerek, yaklaşık 2 saat 30 dakika sonra Ceske Budejovice şehrine vardık. Budweis olarak da bilinen Ceske Budejovice şehri Güney Bohemya Bölgesinin en büyük şehri ve idari ve ticari merkezidir. Şehirde bulunan Budweiser Budvar bira fabrikası (Bedejovicky Budvar),  Avrupa Topluluğu ülkelerinde Budweiser Budvar olarak tanınan biranın üretildiği fabrikadır.

Ceske Budejovice şehrinde Clarion Congress otelinde konaklayacağız. Aracımızı otelin otoparkına park ettikten sonra otel resepsiyonundan oda kartlarımızı alıp dinlenmek üzere odalarımıza çıkıyoruz. Biraz dinlendikten ve otel restoranında akşam yemeği yedikten sonra şehir merkezine doğru yürüyoruz. Önce 133 x 137 metre ölçüleriyle Bohemya’nın en büyük meydanlarından biri olan Premysl Otakar II Meydanına gidiyoruz.  Meydanı çevreleyen Gotik, Rönesans ve Barok mimari örneği binalar arasında şehrin Barok Belediye Sarayı ihtişamı ve güzelliğiyle derhal dikkatimizi çekiyor. Meydanın ortasında bulunan Barok Samson Çeşmesi meydana ayrı bir güzellik katıyor. 72 metre yüksekliğindeki Siyah Kule de şehir merkezindeki önemli yapılar arasında bulunuyor.

Akşam saatleri olması nedeniyle şehir merkezi biraz tenha. Krajinska 13 adresinde Masne Kramy (www.masne-kramy.cz) isimli bir restoran görüyoruz. Masne kramy Çek dilinde ‘et tezgahları’ anlamına geliyor ve restoranı barındıran bina eskiden şehrin et pazarıymış. Zaten restoranın ambleminde birbirine çatılmış iki balta resmi var. 1950’lerde restore edilerek restoran haline getirilen bu eski et pazarı binası günümüzde doğrudan Budvar bira fabrikası tarafından işletiliyor. Binadaki eski et tezgahları muhafaza edilmiş ve sekiz kişinin oturabileceği bölmeler olarak restoran müşterilerine hizmet veriyor. Şehrin en popüler mekanlarından olan Masne Kramy her daim kalabalık ve gürültülü imiş. Bu akşam istisnai bir durum yok: sanki Ceske Budejovice’nin bütün sakinleri bu restorana doluşmuş, restoranın içinde iğne atsanız yere düşmeyecek neredeyse. Gördüğümüz bir garsona “Boş masanız var mı?” diye soruyoruz.  “Biraz beklerseniz bir masa boşalacak.” Bir kenarda beş on dakika bekledikten sonra bir masa boşalıyor ve biz masaya yerleşiyoruz. Kalabalıktan dolayı garsonlar siparişlere yetişmekte güçlük çekiyorlar. Epey bir zaman sonra siparişlerimizi verebiliyoruz. Masne Kramy’de şehirde üretilen Budweiser birası eşliğinde bol bol sohbet edip, çok güzel bir akşam geçirdikten sonra otelimize dönüyoruz.

Tarih 28 Ocak 2014. Günlerden Salı. Sabah otelde yaptığımız kahvaltıdan sonra şehir merkezini bir de gündüz gözüyle görmek için tekrar Premysl Otakar II Meydanının yolunu tutuyoruz. Meydana doğru yürürken çok güzel bir hediyelik eşya dükkanı görüp biraz alışveriş yapıyoruz. Meydandaki yapıların fotoğraflarını çektikten sonra tekrar otelimize dönüp, eşyalarımızı aracımıza yerleştiriyor ve Çek Cumhuriyeti’nin Prag’dan sonra en çok turist çeken yeri olan Cesky Krumlov kasabasına doğru yola çıkıyoruz. Ceske Budejovice’den başlayarak direksiyona ben geçiyorum. Araca alışmam biraz zaman alsa da yarım saat içinde Cesky Krumlov’a ulaşmayı başarıyoruz.

 
Toplam blog
: 42
: 1065
Kayıt tarihi
: 13.11.12
 
 

1995 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi İngiliz Dili Eğitimi Bölümü'nde..