Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mart '13

 
Kategori
Pazarlama
 

Network Marketing nedir?

Network marketing kelime anlamı ağ pazarlamadır. Multi Level Marketing de denir, yani çok katlı pazarlama. Dünyada müthiş bir gelişme göstermeye ve artık bir çok firma NM ile pazarlama yapmaya başladı.

Bir firmanın kayıtlı üyeleri tarafından doğrudan pazarlama yoluyla ürünlerini satmasıdır işin aslı. Bu sayede firma, klasik ticarette ürünlerini piyasaya sürerken kullanmak zorunda olduğu dağıtıcı, toptancı, satış ekipleri, reklam ve pazarlama, perakende satıcı gibi faktörleri devre dışı bırakır. Ürünlerini direkt olarak kayıtlı ortakları eliyle pazarlar. Böylece firma kazancını aracılar yerine ortaklarına dağıtır.

Pazarlama ve satış yöntemi tavsiye ve ağızdan ağıza pazarlamadır. Kayıtlı ortaklar ürünleri kullanır ve birilerine tavsiye ederler. Ürünleri kullanmak ve bu işi yapmak isteyenleri firma bünyesine alırlar ve kendi ekiplerini kurarlar. Firma, ekipler tarafından yapılan satışlardan belli bir yüzdeyi ekibin kurucusuna da öder.

Network Marketingi anlatan güzel bir cümle vardır. Network marketing biri işi yapmak için bir kişinin %100 çabası yerine, 100 kişinin %1 çabasıyla yapmak demektir. Arşimed’in bir sözü vardır ya: bana bir kaldıraç verin dünyayı yerinden oynatayım. İşte NM, Arşimed’in bahsettiği kaldıraçtır. (Archimedes diye de yazayım ki münafıklar captano bilmiyor demesin, hatta Yunancası da şöyle: ????µ????)

NM, dünyanın sıfırdan en çok zengin çıkaran ikinci işi. Birincisi emlak sektörü. Emlak işinde çok yüksek satış tutarları olduğu için komisyonları da yüksek elbette. Eh, yatırım maliyeti de buna göre tabii ki.

Memleketimizde NM’nin ünü ne yazık ki pek iyi değildir. Binlerce kişinin dolandırılmasına sebep olan saadet zincirlerinin sadece şekli network marketinge benzediği için NM Türkiye’de çok sayıda ön yargı oluşmasına sebep olmuştur. Özellikle Kenan Şeranoğlu denen adamın yaptıkları bu sektörü baltalamaya devam ediyor. Tabii ki, bir önyargı cenneti olarak Türkiye bu konuda da üstüne düşeni yapıyor, anlamadan dinlemeden yaftayı yapıştırıveriyor.

O zaman karşınıza çıkan firmanın hangisinin gerçek NM hangisinin saadet zinciri olduğunu anlamanızı sağlayacak bilgiler vereyim. Öncelikle firmanın ürünü var mı, satılıyor mu buna bakmalısınız. Çünkü, firmanın bir şey satması, bu işten kar etmesi ve kazancın bir kısmını ortaklarına dağıtması gerekir. Ve bu ürün firma ortakları dışında da talep görüyor mu, buna bakılmalı. Öyle ya, sadece firma ortaklarına yapılan satışlarla dönen ciro, gerçek bir ciro değildir. Ürünün fiyatı da önemli. Eminönü’nde Afrikalı gençler tarafından 5 liraya satılan saatlerin fiyatı firmada 250 liraysa, hemen işkillenmenizi ve hatta arkanıza bakmadan kaçmanızı öneririm. Fahiş fiyat suni bir ciro oluşturur ve firmanın patlaması ya da mali polis tarafından patlatılması an meselesidir. Örneğin Titan denen saadet zincirinde ürün yoktu, sadece para dönüyordu. Kadınların altın günü gibi ama burada herkes zamanı geldiğinde hakkını almıyor, üstte yer alanlara paralar bölüştürülüyordu, diğerleri verdikleri paranın üstüne soğuk su içiyordu. Bir diğer firma da 3 liralık kolyeleri, saatleri 100 liraya işe girenlerin almalarını istiyordu, ikisi de olur öyle vakalar Türk Polisi yakalara kurban gitti. Ama bir çok insanı da dolandırarak ne yazık ki. Bunlardan çok var ne yazık ki. NM firması komisyonları adil mi dağıyor buna da bakmak gerekir. Alt kollardaki ortakların daha çok çalışıp üstlerindekileri geçebilmeleri gerekir. Yani, biri yatarken daha çok çalışanlardan daha fazla kazanmamaları gerekir.

Bir NM firmasında kontrol edilmesi gereken ana başlıklar bunlar. İlerleyen zamanda daha detaylara gireriz.

Sonraki yazı: Network Marketing yapmak insana ne sağlar, NM insanın kendine yakışanı giymesi midir?

 
Toplam blog
: 13
: 2033
Kayıt tarihi
: 09.10.08
 
 

İ.T.Ü'den mezun İşletme Mühendisi Kişisel Gelişim Uzmanı Yaşam Koçu Öğrenci Koçu ..