Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mayıs '13

 
Kategori
Eğitim
 

Nöbetçi öğretmen, öğretmen midir?

Nöbetçi öğretmen, öğretmen midir?
 

"Lise ve dengi okullarda nöbetçi öğretmen," okul öğretime başlamadan 20-30 dakika önce okulda olur.  İlk iş olarak,  o günün nöbetçi müdür yardımcısında bulunan “günlük nöbet defterini imzalar.” Sonra boynuna, “o günün nöbetçi öğretmeni” olduğunu gösteren boyun askısı kimliği takarak, okul müdürünün genellikle öğretmenin durumuna göre belirlediği nöbet mahalline gider.  Son ders zili çaldıktan 15 dakika sonra okulu terk eder.

Nöbetçi öğretmen okulun belli alanlarından sorumludur.  Bina katlarında görevli bir nöbetçi öğretmen, o gün okula gelemeyen öğretmenlerin yerine derse girer.  Katlarda görevli nöbetçi öğretmen teneffüslerde öğrencilere "bekçilik yapmak" durumundadır. Tuvaletler ve koridor onun görev alanıdır.  Sınıflarda, koridorda meydana gelebilecek her türlü olaydan sorumludur. Öğle yemek paydoslarında sınıfları, okulu boşaltır.

Bahçe nöbetlerinde görevli öğretmenler ise okul girişini kullanmak yerine  “geç kalmak korkusuyla” okul duvarlarından atlayan öğrencileri engellemeye çalışır.  Pazartesi günleri sabah düzenlenen "bayrak törenine geç kalan" öğrencileri uyarır. Bu uyarı her hafta yapıldığı için bazen sert bir şekilde de gerçekleşebilir. Cuma günleri de okul kapanmadan evvel yapılan törenlere katılmak istemeyen kaçak öğrencilerin peşinden koşarlar.  Ayrıca okulun içinde veya hemen dışında sigara içen öğrencileri  engellemeye çalışır. Bu arada her an öğrencilerle karşı karşıya gelecektir. Bu durum tehlike yaratmaktadır. Çünkü öğrenci kendisini uyaran öğretmeni tanımadığı için daha rahat davranabilir.

Okulun giriş-çıkışında görevli olan nöbetçi öğretmen tehlikelere karşı karşıyadır. Okula gelen ve gidenleri kontrol eder,  gerekirse öğrencilerin, gelenlerin kimliklerine bakar. Elinde sopalarla, bıçakla, hatta silahla öğrenci veya öğretmen dövmek amacıyla okula girenleri karşılamak nöbetçi öğretmenin işi değildir.

Okullarda nöbetçi öğretmenler nöbet günlerinde öğrencilere her anlamda bakıcılık yapmaktadır.  Nöbetçi öğretmen görevli olduğu alanda çıkabilecek bütün olaylardan sorumludur. Öğretmen görev alanı içerisinde meydana gelen bir olayı bildirdiğinde,“ olay meydana geldiğinde siz ne yapıyordunuz” diyerek kendi sorumluluklarını derhal nöbetçi öğretmene yıkılması için idare isterse gerekli yasal zemini oluşturabilir.  Diğer taraftan öğrencilerle meydana gelen olayın büyüklüğüne göre devreye parti ilçe başkanları, veliler devreye girerek öğretmeni ve okul idaresini uyarabilirler.

Nöbetçi öğretmen kapı girişinde öğretmen dövmeye gelenleri engelleyen bir polistir,  esrar,  tiner, çakmak gazı çeken öğrencileri karşılayan bir güvenlik görevlisidir, zil çaldığında “hadi çocuklar içeri “ diyen bir hizmetlidir.  Boş geçen dersleri dolduran bir jokerdir. Okul müdürünün kendi ihtiraslarına göre istediği gibi görevlendirebileceği bir tatmin aracıdır.

Nöbet görevinizin zorluk derecesini yine okul idaresi ayarlar.   Nöbet günlerinizi en boş saatlerinize yönetmelik gereği mazeretiyle(!) yerleştirebilirler.

Öğretmen bütün bu işleri yaparken herhangi bir ücret almaz. Kendi asli görevi dışında çalıştırılır. Ne garip; diğer bütün mesleklerde, yani nöbet görevi bulunan mesleklerde herkes kendi görevini hem de "ekstra para karşılığı" yaparken ne yazık ki öğretmen kendi görevi dışında nöbet tutmaya zorlanmaktadır. Üstelik MEB’le ilgili kanunlarda “öğretmen nöbet görevi” için herhangi bir madde yoktur. MEB, öğretmen nöbet görevi “yönetmeliklerle düzenlenmeye” çalışılmıştır.

Öğretmenlerin verilen nöbet görevleri vakit geçirilmeden kaldırılmalıdır. Okullarda nöbetçi öğretmen uygulaması yerine okul giriş-çıkışları varsa görevli polis ve özel güvenlik görevlileri ile desteklenmelidir. Ziyaretçilere güvenlik görevlileri refakat etmelidir. Öğrenci disiplin gerektiren davranışlar içinse, okulun bütün alanlarını kontrol eden kameralar kullanılmalıdır.

Nöbetçi öğretmen uygulamasından vazgeçilemiyorsa bu durum "kanunla düzenlenmeli ve öğretmen nöbetleri ücretlendirilmelidir."

Bu konuda "sendikalar" önemli rol oynayabilirler. “Öğretmen nöbet konusu”  gibi ortak çıkarlarda birlikte hareket edilmelidir.

 

 
Toplam blog
: 144
: 899
Kayıt tarihi
: 06.02.07
 
 

Gazete ve kitaplara hep tersten göz atar, daha sonra okumaya başlarım. Bu özelliğim devrik cümlel..