Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '09

 
Kategori
Müzik
 

Norveç Haketti

Norveç Haketti
 

Norveç ve Alexander Rybak


Sevdiğim müzikler sözsüz müziklerdir. Müzik evrenseldir. Sözsüz olunca evrenselliği daha güzel fark ediliyor. Bazen dilini anlamadığın bir parça bile insanı duygulandırabilir.

Eurovision yarışmalarında geçmişten bugüne kazanan parçaları televizyon gösterdiğinde müzik tempolarının arttığı aynı oranda kalitenin düştüğü görülüyor. Danslara daha fazla ağırlık veriliyor. Uzun yıllar sonra bu yıl yapılan yarışma beni sevindirdi. Bu yarışmada hasret kaldığım canlı ses, unuttuğumuz bazı müzik aletleri ve fazla sırıtmayan vokaller… Bu saydıklarım ezici bir üstünlükle 1. gelen Norveç’e ait.

Öncelikle Hadise’yi dinledik. Hayal kırıklığına uğradım. Aylardır her yerde bombardıman edilen Hadise ve sesi gitmiş yerine başka birisi gelmiş! Yine bilgisayarlar tarafından aldatıldığımı anladım.

Hadise Hanım ülkemize gelince nelerden bahsetmiş: <ı>Üzülmediğini dile getiren Hadise, performansında bir ses problemi yaşadığıyla ilgili söylentilerin hatırlatılması üzerine de her ülkenin yarışmacısının bir sorun yaşadığını söyledi.

<ı>Bu yıl rejide çok sorun bulunduğunu ifade eden Hadise, Böyle savaştık rejiyle, ekrandaki çıkan sesle ilgili bir kaç kez söyledik. ’Böyle bir sorunumuz var. Back Vokal’in sesi daha çok çıkıyor’ dedik. Ama biz istediğimiz kadar söyleriz, onlar uygulamıyorsa yapacak bir şey yok dedi.

<ı>Bence bu seneden sonra herkes sırtını çevirecek Eurovision’a. Çünkü ben, başlamadan ’Bu sene çok güzel olacak İnşallah, insanlar ülkelere değil, artık performansa oy verecek’ dedim. Ama yine gördüm ki, bu olmadı. Jüri vardı. Ama hiç bir değişiklik yok. Bu yüzden diyorum ki, bu sistemi artık değiştirin. Çünkü Eurovision imajı gittikçe daha da kötü oluyor.

<ı>Çocuk şirin, tatlı. Tatlılığa veriliyorsa biz de bir dahaki sene Türkiye adına şöyle toplu saçlı, toplu küçük bir kızı yollayalım şeklinde yanıtladı.

Tüm Avrupa’nın beğendiği bir şarkıya “Puanlama sistemi hatalı, komşu komşuya oy veriyor.” demek gülünç oluyor. Madem komşu komşuya oy veriyor daha önceleri önemli puanlar alan Rusya, Ukrayna puan sıralamasında nerelerdeydi? Niye komşuları puan vermedi? İzlanda gibi bir ada devleti o kadar puanı nerden aldı? Köken olarak Vikinglere bir yakınlığı var diyelim. Peki, Azerbaycan’ın puanları için bahanemiz var mı? Yoksa asıl kökenleri Türk değil de kuzey tarafından mı?

Puanlamaya geçmeden önce arkadaşım kızına kimin kazanacağını sormuş, 9 yaşındaki kızı “Norveç” demiş. Demek ki gerçek her yerde aynı.

Beni en çok şaşırtan ise ses düzeni bahanesiydi. Norveç sanatçısı Alexander Rybak’ın sesi gayet güzel çıktı. Uzun yıllar sonra tüm Avrupa’nın beğendiği bir şarkıya ve organizasyona laf etmek çok hatalı.

Diğer anlamadığım taraflar ise herhangi bir yarışma yapılmadan bir şarkıcının belirlenip, “Hadi koçum senden parça bekliyoruz.” şeklinde yarışmaya katılmamız. Avrupalının müzik zevki bu deyip abuk sabuk hareketli parçalarla yarışmaya katılıp müzik adına hayal kırıklığına uğramak çok üzücü. Umarım bundan sonra göbek havası falan değil sadece müzik göndeririz.

Gelelim bu yarışmanın yıllardır rakipsiz ülkesine! Bu ülke bu yarışmayı son yıllarda ezici üstünlükle kazanıyor. Rakipleri bile üstünlüğünü kabul ettiler. Bu ülke kim? Bu ülke İngilizcenin anavatanı İngiltere’dir. Kendisini dünya devi gören Rusya bile İngilizce şarkıyla yarışmaya katılıyorsa gerisi teferruattır.

Hadise demeçleri, www.milliyet.com'dan.

 
Toplam blog
: 150
: 2951
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

1975 Aydın doğumluğum, bir Ege sevdalısıyım. Dostluğa, arkadaşlığa önem veririm...