Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ağustos '11

 
Kategori
Güncel
 

Norveç'te neler oluyor

Norveç'te neler oluyor
 

Norveç Avrupa’nın en küçük ülkelerinden biridir. Nüfusu Km'ye 13 kişi düşmektedir. Nüfusun %20’si 0-14 yaş arasında iken, % 65’i 15-65 yaş aralığındadır. % 90’ı hıristiyandır.

Ülke yüz ölçümünün %3’ünü tarım alanları oluştururken, %21’ini Ormanlar, %75’ini kayalık arazi, su, bataklık ve buz kaplamaktadır. Bir zamanlar Avrupa’nın en fakir ülkesi iken sahip olduğu doğal gaz ve petrol kaynakları ile dünyanın en zengin ülkelerinden biri haline gelen Norveç’te Çalışan nüfusun % 7.4’ü tarımda, % 20.5’i endüstride , % 29’u da hizmetler sektöründe çalışmaktadır. Ortalama yaşam süresi erkeklerde 79, kadınlarda 83 ‘dür.

Bugün bu ülkede 213 ülkeden 460.000 yabancı yaşamakta ve bu yabancıların da 14.500’ünü Türkler oluşturmaktadır. Ülkedeki en kalabalık yabancı nüfus ise 25.000 kişi ile Pakistanlılardır. Norveç sahip olduğu sosyal ve ekonomik avantajları dikkate alarak AB’ye tam üye olmayı %53 oranında ret oyu ile kabul etmemiş bir ülkedir.

Kişi başına milli gelirin 52.561 dolar olan olduğu 5 milyon insanın yaşadığı ve bu nüfusun da % 40’ının Oslo’da bulundu bu topraklar neden bu olaylara sahne olmaya başladı.

Barışın ve huzurun hâkim olduğu, dünyanın örnek noktalarından biri olan Norveç, son yıllarda üzücü olayların yaşandığı bir ülke haline gelmiştir. Gün geçmiyor ki bu ülkede bir üzücü olay olmasın. Ekonomik ve sosyal yönden gelişmiş kabul ettiğimiz. Eğitim düzeyinin birçok ülkeye göre yüksek olduğu bu ülkede neler oluyor.

Eğitim sorunu yok. Geçim sorunu yok. Dünyanın birçok ülkesinin özenerek baktığı bir ülke iken son meydana gelen olay yüreklerimizi burktu. Daha önce Norveç'te 6 yıldır oğlu Kutluay Tulum'un yanında yaşayan 63 yaşındaki Döndü Tulum, polis ve ambulans personelinin hatalı davranışları yüzünden kurtarılamayarak hayatını kaybetmesi ile ülkedeki Müslümanlara karşı bir hareket gibi düşündüm. http://www.ntvmsnbc.com/id/25041259/

Ancak son olan olay kanlarımızı dondurdu. Başlangıçta İskandinav ülkelerinde İslam dünyasına yönelik karalama politikaların bir parçası olarak yine Müslümanların üstüne atılacak bir olay diye algıladım. Ama acı gerçekler ortaya çıkınca, bulutlar dağılınca bir bakıma rahatladım.

Ama ölen çocuklar içim yandı. Her biri gencecik bir fidan olan bu yavrular bir hain kurşun ile kalleşçe katledilmişlerdi. Hem de bir hiç uğruna. Katil gizemli cümleler kurarak olayı anlamsız bir sürece sürüklüyordu. Norveç’in o güzel beyaz örtüsünü kan ile kirletmişti. Sadece Norveç’i değil bütün dünyayı üzüntüye boğan olay hepimizi üzmüştü. Başta kraliçe ve o çocuklarının ve sevenlerinin gözyaşları her yeri kaplamıştı.

Başta ırak olmak üzere birçok ülkede yaşanan anlamsız savaşta olan binlerce günahsız çocuk için acı içinde yanarken, bu akıl almaz katliam dünyanın sahte bir savaş ve karışıklık ortamına sürüklendiğinin çok açık bir göstergesi idi. Hele katilin soğukkanlı ve olayı saptırmak için söylediği sözler bir gerçeği ortaya koyuyordu. Dünyadaki gizli bir el dünyanın en huzurlu bölgelerini bile ayaklandırmaya başlamıştı.

Hele birde bu ülkede patlayan bomba bana göre katilin tek olmadığını gösteriyordu. Yapılanlar tek başına yapılacak bir hareket değildi. Böylesi bir ülkede bir insanın böylesine acımazsız olabileceğini hiç düşünmemiştim. Savaşlarla dolu yıllar geçiren ve halen bir savaşın içinde olan coğrafyamızda bile görülmeyen olaylar Norveç’i bir anda kan gölüne çevirmişti. Norveç halkı tarafından AB’ye tam üyelik konusunda red cevabı veren bir ülkedeki onurlu duruşun bu olay karşısında da sergilenmesi hepimizi memnun etmektedir. Konu Norveç makamlarınca çok iyi incelenmeli ve insanlığın geleceği için gerçekler tüm dünya kamuoyuna sunulmalıdır. http://dunya.milliyet.com.tr/dunya-boyle-katliam-gormedi/dunya/dunyadetay/24.07.2011/1418028/default.htm

Tabii başlangıçta acımasız ve adaletsiz olarak Müslümanlara yüklenmek istenen terörist görüntüsü bu olay ile bir anda bozuldu. Kaldı ki tarihin hiçbir döneminde bir ülkede o ülkenin bir insanı tarafından böylesine bir katliam yapılmadı. Yani katilin ve teröristin ülkesi ve milleti olmadığı gerçeği bir defa daha dünya kamuoyu tarafından görüldü.

Norveç olayı ile bilmemiz gereken artık birileri tüm dünyayı huzursuz edecek bir süreci başlatmıştır. Gün tüm ülkelerin gerek ulusal gerekse uluslararası seviyede el ele vermesi gereken gündür. Dünya küçülürken dünyayı parçalama planları boşunadır. Güneşi balçıkla sıvamak mümkün olmadığı gibi, ülkeleri parçalamakta çözüm değildir.

Dünyanın savaşa değil sevgi tohumlarına ihtiyacı vardır. O sevgi tohumları her gün elektronik ortamda dünyanın her yerindeki dostlarına ulaşan, görüşen ve de paylaşan dünya çocukları ve gençleridir.

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..