Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mayıs '13

 
Kategori
Siyaset
 

N.Ş.A.; normal şartlar altında

N.Ş.A.; normal şartlar altında
 

N.Ş.A


Hepimiz biliyoruz ki ;

N.Ş.A Türkiye Devleti bir cumhuriyettir.

N.Ş.A. Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devletidir.

N.Ş.A. Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. millî marşı "istiklal marşı" dır. Başkenti Ankara’dır.

N.Ş.A. Anayasanın “1 inci maddesindeki devletin şeklinin cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.”

N.Ş.A. Devletin temel amaç ve görevleri, “Türk milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddî ve manevî varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır.”

N.Ş.A. Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir. Türk milleti, egemenliğini, anayasanın koyduğu esaslara göre, yetkili organları eliyle kullanır. Egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz. Hiçbir kimse veya organ kaynağını anayasadan almayan bir devlet yetkisi kullanamaz.

N.Ş.A. Yasama yetkisi Türk milleti adına Türkiye büyük millet Meclisi'nindir. Bu yetki devredilemez.

N.Ş.A. yürütme yetkisi ve görevi, cumhurbaşkanı ve bakanlar kurulu tarafından, anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullanılır ve yerine getirilir.

N.Ş.A. yargı yetkisi, Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır.

N.Ş.A. herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.

N.Ş.A. anayasa hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır. Kanunlar anayasaya aykırı olamaz.

N.Ş.A. Türk Anayasanın Temel İlkeleri şunlardır;

Atatürk İlkelerine Bağlı Devlet İlkesi

Demokratik Devlet İlkesi

Hukuk Devlet İlkesi

Laik Devlet İlkesi

Sosyal Devlet İlkesi

İnsan Haklarına Saygılı Devlet İlkesi

Eşitlik İlkesi

Güçler Ayrılığı İlkesi.

            Lisedeki öğrencilik yıllarımızdan; 273,15 Kelvin 0 °C derecede 1 atm (760 Tor) basınç altında deniz seviyesindeki koşullara normal şartlar denildiğini. Normal şartlar altında 1 mol gazın hacmi 22,4 lt olduğunu biliyoruz.

            Daha çağdaş, eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik, antiemperyalist, bağımsız ve egemen, etnik referansların değil, ortak toplumsal çıkarların öne çıktığı Yeni bir Türkiye için  Anayasamızın temel ruhunu bozmadan, N.Ş.A.  yeni bir Anayasaya ihtiyaç vardır.

Ancak Ülkemizde yaşanan ve görünen şartlar normal mı dır?

Nizamettin BİBER

Uzman İnşaat Mühendisi

  

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..