Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ocak '14

 
Kategori
İnançlar
 

Nuh Peygamberin gemisinin ardındaki gizem nedir?

Nuh Peygamberin gemisinin ardındaki gizem nedir?
 

GELİN NUH'UN GEMİSİNİN İÇİNE USULCA SÜZÜLELİM. NUH PEYGAMBERİN KUTSAL KİTAPLARDA YER ALAN ÖYKÜSÜNÜN DERİNLERİNDEKİ BİLGELİĞİ ZUHUR EDELİM.

Nuh Peygamber zamanında, insanlar yoldan çıkmıştı. Allah’tan başka bir yaratıcının olduğuna inanıyorlar, putlara tapıyorlardı. Büyük bir azgınlık içindeydiler. Nuh, şevkatli, cesur ve Hakk yolunda yürüyen bir insandı. Kavmine öğütler veriyor, sabırla, Allah’a ibadet  etmelerini söylüyordu. Maalesef ki o dönemin insanlığı Nuh’un anlattıklarına kulak asmıyor, bildikleri yolda ilerliyorlardı.

Bunun üzerine Nuh’a vahyedildi: “Gerçekten iman edenlerin dışında, kesin olarak kimse inanmayacak. Şu halde onların işlemekte olduklarından dolayı üzülme.Bizim gözetimimiz altında ve vahyimizle gemiyi imal et.’’*

Bu vahiy ile bir gemi yapması söylenen peygambere, ilgili tüm bilgiler verildi. Zaten bir marangoz olan Nuh Peygamber, geminin inşasına başladı. Gemiyi yapıyordu yapmasına da kavminin ileri gelenleri onunla alay ediyordu. Daha önce hiç görmedikleri bu büyük eşyanın, nasıl hareket edeceğine akıl sır erdiremiyorlardı. Uzun bir zaman sonra gemi  tamamlanınca, Allah’tan gelen yeni bir vahiyle peygambere inanan, imanı Allah’a olanlar gemiye bindirildi. Her canlı türünden dişi ve erkek olmak üzere, bir çift, gemide yerini aldı .Böylece filler, timsahlar, tavuklar, serçeler ve kelebeklerle dolu bir mürettebat oluştu.Allah'ın vahyettiği üzere yenilebilecek ne varsa gemiye istiflendi.Buharla çalışan bu gemi, yola çıkmaya hazırdı artık. 

İşte tam o sırada yağmur yağmaya başladı .Bir yandan da yerden sular fışkırıyordu. Bu sular yükseldikçe gemiyi hareket ettirdi. Gemi yol alırken yeryüzü de sularla kaplandı. Sefere çıkmayanlar, suların içinde yerle bir oldular. İman içinde olanlarsa bu yolculukta sağ kalmayı başardılar.

Nuh Peygamberin gemisi uzun süre su üstünde kaldı. Ve sonra

Denildi ki: “Ey yer, suyunu yut ve ey gök, sen de tut.” Su çekildi, iş bitiriliverdi, (gemi de) Cudi (dağı) üstünde durdu ve zalimler topluluğuna da: “Uzak olsunlar” denildi.**

Böylece Nuh ve beraberindeki Hakk yolcuları, Cudi dağinın eteklerinde yeni bir yaşama başladılar.

Nuh Peygamberin kutsal kitaplarda yer alan öyküsüdür bu… Kimbilir binlerce kez dinlediğimiz. Hikayesi, anlatımı güzeldir güzel olmasına da, bize vermek istediği derin mesaj nerde gizlidir acep ? Gelin Nuh'un Gemisinin içine usulca süzülelim ve derinlerindeki bilgeliği zuhur edelim.

Allah yolunun yolcusu olanlar, hakikatten uzak olanların alaylarına rağmen, Yaradan’ın yardımıyla kendi İÇSEL YOLCULUKLARININ GEMİSİni inşa etmeyi başarırlar. Geminin içine güzel-çirkin, doğru –yanlış, büyük-küçük demeden eril ve dişil dengenin olduğu her tecellinin merkeze bakan, en saf, en nötr hallerini de alırlar. Dengenin, birliğin, tevhidin olmadığı her türlü durum geminin, yani kişinin içsel yolculuğunun dışında kalır.

Bu yolculuğun başlaması için, suların yerlerden fışkırması, kişinin kendinden taşması gerekir. Her yanından sıradışı olaylarla çevrilmesi, yani etrafının sularla kaplanması, hareketine katkı sağlayıcı bir unsurdur. Yer gök bir olmadıysa,kişi yeterince olumsuz deneyim yaşayıp,kuyunun dibine düşmediyse, geminin sefere başlaması mümkün değildir.''Nihayet emrimiz gelip gemi ateşlenmeye başladığı vakit...''şeklinde başlayan ayetten de anlaşıldığı gibi Allah'ın emriyle çıkılan bu yolculuğa başlarken, nefse dair ne varsa ateşe atılıp helak edilmesi gerekmektedir.    

Ancak o zaman, yolculuk başlar. Ancak o zaman, kişinin kurtuluşu olan bu geminin, suyun içinde yol alması mümkün olur.Hakikatı bulma seferi sırasında, geminin içinde bulunan yiyecekler, kişinin içinde bulunan kaynakların bir sembolüdür.Yani içimizde bize gerekli olan herşey mevcuttur.

Yola çıkmaya cesareti olanlar, suların dalgalarıyla yalpalayıp oradan oraya sürüklenirken, bu çalkantının artık hiç son bulmayacağını düşünebilirler. Bu yolculuk, çok uzun ve cefalı olabilir. Kimi yolcu, gemiden atlayıp suların içinde yitip gitmeye meyleder. Oysa ki gidecek hiçbir yer yoktur. Yol alma vaktidir geminin güvertesinde. Sonra bir gün bakarlar ki sular çekilmeye başlamış. İşte o zaman sımsıcak bir güneş doğar ve ışık tüm cömertliğiyle yansır.

Bu sefer, insan odağının, KURTULUŞ SEFERİ dir. Bu sefer, ŞEMS-İ EZELİ ile BULUŞMA SEFERİ dir. Her kula nasip olsun İnşallah.

 

                                                                                                  AYPERİ FERDA ORAL

                                                                                       EĞİTİMCİ-SPİRİTÜEL  YAŞAM KOÇU  

*Hud Suresi   36-37.ayet

**Hud Suresi 44.ayet

 

 
Toplam blog
: 103
: 6084
Kayıt tarihi
: 06.02.13
 
 

Hacettepe Üniversitesi  İngiliz Dil Öğretmenliği mezunu Ayperi Ferda Oral, üstatlardan, Metafizik..