Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Temmuz '19

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Odessa

ODESSA Tarih, Sanat ve Doğanın kesişme noktası..

Odessa Ukrayna’nın en güzel şehirlerinden biri. Ailece Temmuz ayında yaptığımız seyahat bizi fazlasıyla tatmin etti diyebilirim. Merak edenler ve gitmeği düşünenler için Odessa hakkında bazı kısa bilgiler paylaştığım bu yazım umarım ilginizi çeker.

Odessa’ya İstanbul’dan direkt uçuşla, kalkış ile iniş arasındaki süre yaklaşık 1 saat 30 dk. Biz Atlas Global ile ekonomiplus’ta uçtuk ve biletleri daha erkenden aldığım için oldukça uygun fiyat ödedim (4 kişi gidiş-dönüş yaklaşık 2.600 tl.!). Airbus A320 standart konforu ve ücretsiz yiyecek içecek ikramları ile keyifli bir uçuş oldu.

Vize gerektirmeyen Odessa (Ukrayna) küçük ve eski bir havaalanına sahip ve girişte sıra dışı özel bir durumu olanlar dışında pek sorun olmuyor. Pasaport kontroldeki görevliler (ilk geliş mi, neden geldiniz, ne kadar kalacaksınız, ne kadar para taşıyorsunuz, otel rezervasyonunuz var mı, dönüş biletiniz var mı?..vb.) standart bazı sorular dışında engel çıkarmıyorlar ve nazikler.

Dolar ile gitmenizde yarar var, şehir içinde adım başı change ofisler var veya bankalarda Grivna ile değiştirebilirsiniz. Ama iner inmez havaalanında bozdurmayın, oradaki fiyatlarda aleyhinize büyük fark var. 1 tl yaklaşık 4,5 grivna ediyor (yani tl. daha değerli, ama tl ile gitmeyin bozduracak yer bulsanız da zararlı çıkarsınız). 1 USD ise yaklaşık 25-26 grivna ediyor. Çoğu işletme dolar olarak da ödeme alıyor, o yüzden illa dolar bozduracağım diye de kasmayın.

Havaalanında taksiler yüksek fiyat çekiyorlar (merkez yaklaşık max.10 km.). 10 dolar veya 250-300 grivnadan fazla vermemeye bakın. Fırsatçılık sadece bizim taksiciler özgü değil maalesef.

Biz merkeze ve denize eşit mesafede (yaklaşık 1 km.) konakladık. Havaalanına taksi ile gidiş geliş dışında hep tabanvay’ı kullandık. İsteyenler için otobüs, midibüs, tren, troleybüs (bizde de bir zamanlar çalışan elektrikli otobüsler) ve taxi ile her yere ulaşım var.

Şehrin her caddesi tarih ve sanatla dolu. Merkezin dışındaki bazı binalar eski ve bakımsız görünüyor ama halen ayakta ve yaşıyorlar. Taşıtlar için de aynı şey söz konusu bir yanda en az 30-40 yılı devirmiş arabalar, diğer yanda lüks ve yeni model her tür Avrupa ve Uzakdoğu arabaları bir arada trafikteler. Trafikte arabalar yayalara çok saygılı ama yine de dikkat, korna sesi de pek yok.

İlgimizi çeken şeylerden biri özellikle ana caddelerde (ve diğerlerinde de) kaldırımların genişliği; 2-3 şeritli taşıt yolu kadar iki tarafta da kaldırım var. Yürürken oldukça ferah ve güvende hissetmenizi, durup fotoğraf çekebilmenizi sağlıyor. İnsana verilen değerin ölçülerinden biri de zaten kaldırımlar değil mi?

Şehrin gezip görülecek oldukça fazla mekanı var. Bu yüzden gitmeden önce araştırıp, görmeği hedeflediğiniz yerlerin bir öncelik listesini yapın derim. Ama bence Opera ve Bale binası, Arkeoloji müzesi, Modern sanatlar müzesi, Katedral, Potemkin Stairs, Doğu ve Batı Sanatları müzesi, Yellow Stone (Langerion Beach), Arkadia (deniz, sahil ve gece klüplerinin olduğu bölge), Deribasivska caddesi ve bağlantılı diğer ana caddeleri, şehir parkları vs. mutlaka görmeniz gereken yerler..

Ukraynalılar kendi dilleri ve Rusça’yı yaygın olarak kullanıyorlar. Orta yaş ve üstü çoğunlukla İngilizce bilmiyor. Bir şey soracağınız zaman gençleri tercih edin, bir çoğu İngilizce konuşuyor ve ilgili de davranıyorlar. Halkı misafirperver ve nazik. Ama oranın da kalası, kazması, paçozu yok değil tabi. Ama herkes sakin ve huzurlu görünüyordu ilginç biçimde. Galiba Türkiye’de gergin insanlarla sık karşılaşınca sakin ve huzurlu görünmeleri tuhaf geliyor bize.

Deribasivska caddesinde her çeşit restoran ve kafe mevcut, ama menüye bakmadan Türk usülü dalmayın.! Farklı konsept ve türde yerler var ve fiyatlar değişken. Ama ortalama bir restoranda, abartmazsanız kişi başı 150-200 grivnaya rahatlıkla doyarsınız, 250-300 grivnaya da ziyafet olur.! Etler güzel (özellikle tavuk lezzetli) ama domuz eti yemek istemiyorsanız mutlaka sorun. İçecek ve içki fiyatları da (restoran, bar veya kafelerde) uygun sayılır. Ama dediğim gibi bazı restoranlar yemeği ucuz gösterip farkını içecekten çıkartabiliyor. Fast food yerim diyorsanız Mc Donald’s, Dominos Pizza ve benzeri yerel restoranlar da mevcut. Yani yemek meselesini fazla dert etmeyin, lezzet-kalite/fiyat dengesi normal.

Kahve içmek isterseniz adım başı kahve satan yerler var.. Amerikano, espresso, kapuçino, latte standart her büfede bile var. Fiyatları da uygun, kahve tercihinize ve yerine göre 25-50 grivna arasında değişiyor. Biz günde iki üç kahve molası verdik, yoksa o kadar yürüme çekilmezdi.!

Akşamları ne yaparım derseniz Deribasivska caddesi akşam da hareketli ama gece hayatı Arkadia bölgesinde, 18+ takılmak isterseniz eğlenceli mekanlar orada..

Odessa’nın bir artı özelliği de yaz aylarında gittiğinizde deniz, güneş, kum tatili de yapabilecek olmanız. Biz istisnasız her sabah öğlen arası plajdaydık. Langeron plajını ve Yellow Stone’u tercih ettik.. Su soğuk ama kesinlikle temiz ve güzel.. Plajın arka bölümünde de kafe ve restoranlar uygun fiyatlarla yemek, atıştırmalık, kahve vb. ihtiyacınızı karşılar. Arkadia bölgesindeki plajlar da güzelmiş ama bize biraz uzaktı. Güneş biraz zayıftı ama yine de rengimiz değişti. İlla bronzlaşıcam derseniz biraz sabırlı olup, bulutların arkasına saklanan güneşi çıkmasını beklemeniz gerekiyor ve bu bazen 1-2 saatinizi alabilir. Bir de arada bir sanki zaman ayarlı sulama sistemi gibi kısa süre yağmur çiseliyor ve duruyor. Islanmadan geçiştirebilirsiniz. İklimi çok set değil aslında ama akşamları yaz da olsa biraz serin gelebilir. Yanınızda hafif bir üst giysi takviyesi iyi olur.

O kadar çok müze varki 1 haftada bitiremezsiniz, o yüzden hepsine gideyim diye kendinizi paralamayın ama yukarda da belirttiğim gibi birkaç müzeyi gezmeden de dönmeyin. Unutmayın Odessa sadece plaj, eğlence ve yeme-içme değil aynı zamanda önemli bir kültür destinasyonu. Çok muhteşem yapılar var ve hepsi de sanatçı izlerini taşıyor. Sadece fotoğraf çekip geçmeyin, biraz oturun, izleyin, düşünün derim. Tarihsel ve sanatsal dokusu yeşille de birleşince harika görüntüler yakalayacağınızdan emin olabilirsiniz.

Çocuklar için (ya da çocukluğuna dönmek isteyenler) güzel bir lunaparkı var. Birkaç lunapark var ama bizim gittiğimiz büyük olanı, Odessa devlet üniversitesi yakınındaki. Biz oldukça eğlendik. Fiyatlar 40-150 grivna arası (100 grv = 23 tl.).

Giderseniz çok güzel anılarla dolu, keyifli bir tatil geçirmenizi dilerim..

Uzm. Psk. Bülent Korkmaz

https://www.facebook.com/psikolog.bulent.korkmaz/

 
Toplam blog
: 40
: 3827
Kayıt tarihi
: 02.07.07
 
 

Uzman Psikolog Bülent Korkmaz kuruculuğunu yaptığı KRM Psikolojik Hizmetler'de Danışman Psikolog ve..