Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '17

 
Kategori
Eğitim
 

Öğrenci için kahvaltının önemi

Öğrenci için kahvaltının önemi
 

kahvalti-neden-vazgecilmez


Kahvaltı nedir, ne değildir? Kahvaltının öğrenci başarısına etkisi var mı? Kahvaltı için okulda beslenme saati gerekli mi? Kahvaltıda neler tüketilebiliriz?  Kahvaltı menü örneği.
Uyku vücut çalışmasının durduğu bir süreç değildir. Vücut  uyku zamanında da çalışır bu da enerji harcanması demektir. 
 
Öğünler arasındaki sürelere baktığımızda, en uzun zamanın akşam yemeği ile sabah kahvaltısı arasında olduğu söylenebilir. Bir öğrencinin sabah 7.30’da kahvaltı  yaptığını, 12.30’da öğle yemeği yediğini ve 18.30’da da akşam yemeği yediğini kabul edersek;
Sabah kahvaltısı ile öğle yemeği arasında 5,
Öğle yemeği ile akşam yemeği arasında 6,
 
Akşam yemeği ile sabah kahvaltısı arasında ise 13 saat olduğu ortaya çıkmaktadır.  Uyku durumunda vücut her ne kadar yavaş çalışsa kandaki enerjinin tamamını veya büyük bir kısmını tüketir. Eğer güne daha dinç başlamak isteniyorsa, kahvaltının ne kadar gerekli olduğu ortaya çıkmaktadır.  
 
Kahvaltının gerekliliği sadece bedensel gereksinimlerden dolayı mı gerekli?
Hayır. 
Eğitim alanında yapılan araştırmalar, öğrenci başarısı için sabah kahvaltısının vazgeçilmez bir öğün olduğunu ortaya koymaktadır. 
İşte araştırmalardan elde edilen bazı ortak sonuçlar.
 
. Kahvaltı yapan öğrencilerin kavrama becerisi, yapmayanlara göre daha fazladır. Dolayısıyla kahvaltı yapan öğrencilerin ders başarısı da yüksek olacaktır.
.Kahvaltı yapan öğrencilerin beslenmeye bağlı rahatsızlıklara yakalanma olasılığı oldukça düşüktür.
. Problem çözme becerisi kahvaltı yapan öğrencilerde daha fazladır.
. Kahvaltı yapmayan öğrencilerin, özellikle son derslerde, nerdeyse dersten tamamen kopmaktadır.
. Kahvaltı yapmayan çocuklar, derse yeterince konsantre olamadığı için, öğrendiklerini daha çabuk unutmaktalar.
 
Bu nedenlerle, özellikle sınava hazırlanan öğrencilerin mutlaka kahvaltı yapması başarıları için en temel koşullardan birisidir.
 
Peki, kahvaltı nasıl yapılmalı, neler tüketilmeli? Simit tek başına kahvaltı sayılır mı?
Hayır.
 
Vücudun yeterli enerjiyi alarak, güne hazırlanması için protein içerikli gıdalar oldukça önemlidir. Bu nedenle, süt, peynir ve yumurta gibi gıdalar kahvaltının vazgeçilmez besinleridir. Vücut ağırlığı fazla olmayan öğrenciler, bal, reçel gibi tatlı gıdalar tüketebilirler.
İçerik yönünden zengin olması nedeniyle,  evde yapılan tarhana, yayla, mercimek çorbaları da kahvaltı için uygun besinlerdir. Mısır gevreği, yulaf ezmesi gibi tahıl ürünleri ile yapılacak kahvaltıda mutlaka süt, meyve ve sebze türü gıdalar da tüketilmeli.
 
Kahvaltıda uzak durulması gereken besinlerden birisi, besinlerdeki yararlı maddelerin kullanımını kısıtladığı için “çay”dır. Eğer çay kahvaltı için vazgeçilmez görülüyorsa, çok açık ve limonlu alarak tüketilmelidir. Ama süt veya meyve suyu ilk tercih olmalı.
 
Kısaca, güne dinç ve dinamik başlamak, ders konsantrasyonu ve başarıyı artırmak, vücut sağlığını korumak için kahvaltı en vazgeçilmez öğündür, diyebiliriz.
Şimdi de birkaç örnek menüye göz atalım.
 
Menü 1
1 su bardağı sütlü kahvaltılık tahıl ürünü
Taze sıkılmış meyve suyu (1 çay bardağı)
Menü 2
1 Su bardağı süt
Kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir
6-7 tane zeytin 
2-3 dilim domates, salatalık ve 1-2 dilim ekmek.
Menü 3
1 yumurta 
1 su bardağı süt
1 dilim reçelli veya ballı ekmek
1 adet mandalina
Menü 4
Tahin-pekmez
4-5 tane ceviz içi
1 su bardağı süt
2 dilim ekmek
1 tane havuç
Daha başarılı, daha sağlıklı olmak için, “GÜNAYDIN KAHVALTI”
Yazının tamamı için: http://www.ozelegitimrehberlik.com/genel/basari-icin-kahvalti.html
 
Toplam blog
: 23
: 2944
Kayıt tarihi
: 25.09.10
 
 

1988'de Eğitim Bilimlerini bitirip Ankara, Aksaray, Bursa derken 2 yıldır İzmir'deyim.  Öğretmenl..