Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '12

 
Kategori
Eğitim
 

Öğretmen adayları nasıl seçilmelidir?

Öğretmen adayları nasıl seçilmelidir?
 

öğretmen öğrenci bağı


M.E.Bakanlığı, öğretmen alımlarında çok önemli bir hata yapmaktadır.

Öğretmenlik sıradan bir iş değildir. Öğretmenlik bir meslek değil, bir sanattır. Ama maalesef öğretmenliği bir geçim kapısı, bir para kazanma olayı olarak görenlerden hayır gelmiyor. Öğretmenlik kutsal bir iştir. Öğretmenlik bir eğitim işidir.

Gerçek eğitimcilerin öğrencileri başarılı ancak olabilir. Öğrenci olduk ve şimdi bir eğitimciyiz. Gördük ve görüyoruz. Yaşadık ve yaşıyoruz. “Bir öğretmen önce kendini eğitmelidir.“

Birinci husus; öğretmenlerin, öğretmenliğe alınışları bugün ki gibi olmamalıdır. Öğretmen adaylarında çok önemli kriterler aranmalıdır. Bu çocuklar eğer ülkenin geleceği ise bu çocukları o denli titiz yetiştirmeliyiz. Hekimlikte gösterilen hassasiyetten çok daha fazlası öğretmen yetiştirmekte gösterilmelidir.

İyi bir eğitim için gerekli tüm ihtimamın ve tüm hassasiyetin azami derecede gösterilmesi gerekir. Her yazılı sınavı başaranlar hemen öğretmenliğe atanamamalıdır. Öğretmen adayları sınavdan sonra bir de mülakata tabi tutulmalılar. Bu mülakat ise öyle 3–5 kişilik bir kuruldan değil; uzman olan en az 10 kişilik bir kuruldan oluşmalıdır. Burada, adayın diksiyonu, fiziksel durumu, kişiliği, özgüveni vs. durumları dikkatlice gözden geçirilmelidir. Öyle öğretmenlerimiz var ki sınıfa hakim değil, konuştuğu anlaşılmıyor, ersi anlatamıyor. Böyle bir öretmenin öğrencisi nasıl başarılı olabilsin? Bu sebeple pedagojik formasyon yeterli değildir.

İkinci husus; bir öğretmen, öğrencileri ile arasında ne kadar iyi bir sevgi inşa edebilirse o öğrenciler o kadar çok daha başarılı olur. Bir öğrenci, öğretmenini ne kadar çok severse onun dersinden o kadar çok başarılı olur. Bu hep yaşanılmış ve görülmüştür.

Üçüncü husus ise öğretmenlerin ekonomik durumlarıdır. Bugün öğretmenler asgari geçim standardının altında bir maaş alırken, kendi çocuğunun eğitimini başaramazken, başka çocukların başarısını nasıl düşünebilsin? Düşünse ne kadar başarılı olur ki? Çok az öğretmen bunu başarabilir. Onu düşünmeyen bir devleti o nasıl düşünebilsin, mantığı hakim olur.  

Ekonomik birçok sorun ile uğraşırken, sınıfta nasıl başarılı olabilsin?

 
Toplam blog
: 358
: 1023
Kayıt tarihi
: 03.09.08
 
 

  Ne elimde garantim var ikinci bir soluğu almaya Ne aklım erer dünyayı yıkıp ta yeniden ya..