Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Eylül '13

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Olimpiyatlar bir gün Türkiye'de olsun isterim

Olimpiyatlar bir gün Türkiye'de olsun isterim
 

Oyunların altında kalmamak için... (Görsel alıntıdır)


Olimpiyatlar bir gün Türkiye'de olsun isterim elbet ama o gün bu gün değil:

Dünyadaki gidişatı okuyamayan, kentleri zenginler ve yoksullar olarak ayrıştırarak kentlerde yeni bir soruna sebep olan yöneticilerimiz için her bir cümlesi birer uyarı niteliğindeki Kothari'nin tespitleri, Olimpiyatlar ve benzeri küresel etkinliklerle ilgili tarihsel deneyimin, bu etkinliklerin yer aldığı kentlerde oturan yoksul insanların haklarına zarar verici olduğu yönünde.
Konut hakkı ve zorla tahliyeler konusunda çalışmaları ile tanınan ve 2000-2008 yılları arasında Birleşmiş Milletler’in ilk Konut Hakkı Raportörü, mimar Miloon Kothari uyarıyor:

Olimpiyat şehirlerinde arsa ve konut simsarlığı artmakta, gettolaşma artmakta, evsizlikte yükseliş oluyor ve hükümetlerin olimpiyatlara aday olurken verdikleri sürdürülebilirlilik sözü ve diğer sosyal taahhütlere rağmen, son 20-30 yıl içinde olimpiyat oyunlarının gerçekleştiği kentlere göz atarsanız, gidişat yoksullar için hiç de olumlu değil!

Olimpiyatları alan ülkelere bakınız; kentteki değişik mahalleleri ziyaret ettiğinizde, evsizliğin arttığını, yoksulluğun arttığını görüyoruz. Giderek daha çok insan mahallelerinden ve diğer oturdukları yerlerden zorla tahliye edilmekte.

Dünyada bütün örnekleri inceleyen Kothari, olimpiyatların olumlu katkısının olduğu tek bir yer yok, diyor. Somut veriler gösteriyor ki; içinde AVM'lerin, lüks konutların olduğu ancak yoksulları görmek istemedikleri modern kentler yaratmak isteyen iktidar sahiplerinin olimpiyatları kendi çıkarları için fırsat olarak gördüğü acı bir gerçek.

 
Toplam blog
: 276
: 1102
Kayıt tarihi
: 19.11.12
 
 

Evli, 2 evlat babası, 1965'te doğdu, inançlı, müziksever, insansever, yurtsever, iyi yüzer, ünive..