Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Eylül '07

 
Kategori
Eğitim
 

Ölü ozanlar derneği (2)

EĞİTİMLE İLGİLİ ROMANLAR

Yazarı: N.H. Kleinboum

Roman Kahramanının Değerlendirilmesi:

John Keating, Welton Akademisi’nden mezun olmuş, başarılı bir öğretmendir. Saygı uyandıran ve bilgili görünüme sahip biridir. Bay Keating, okuldaki öğretmenlerden farklıdır. Derste sıralar arasında dolaşır, sandalyeye değil masasının üzerine oturur. Her şeye başka açılardan bakılabileceğini söyler. Bay Keating, öğrencilerin özgür düşünmelerini, araştırmalarını, eleştirmelerini, kendilerini yetiştirmelerini ve en önemlisi de kendileri için yaşamalarını ister. Öğrencilerini sınırlandırmaktan nefret eder. Öğrencileri, dersine girmeleri için zorlamaz. İçlerinden geleni yapmalarını ister. Bir gün sınıfta yoklama yapar. İki öğrenci yoktur. Bunlardan biri çok sevdiği öğrencisidir. Çok sevdiği öğrencisine eksi not vermemek için yoklama listesini buruşturup çöpe atar. Öğrenciler hayretle öğretmenine bakar. Öğrenciler Bay Keating’ in sınıfında gerçekten eğlenirler. Bay Keating, sınıfta Ortodoks yöntemle ders yapmadığı için müdür Bay Nolan tarafından uyarılır. Öğrencilerin saygısızlığını Bay Keating’den etkilenmelerine bağlar. Bay Keating’e göre eğitimin amacı özgür düşünebilmeyi aşılamaktır. Ölü Ozanlar Derneği üyelerinden bir çocuğun intihar etmesiyle Bay Keating suçlu görülür ve mesleğinden uzaklaştırılır. Bay Keating sınıftan veda edip çıkarken, Ölü Ozanlar Derneği üyeleri başta olmak üzere, sınıfın tüm öğrencileri sıralarının üzerine çıkarak aşırı hayranlık duydukları İngilizce öğretmenlerini sessizce uğurlar.


Latince öğretmeni Bay Mc Alistar, motor hızıyla ders anlatan, öğrencilere ezberciliği aşılayan bir öğretmendir. Öğrenciler asla öğretmenlerinin hızına yetişemez. Onun dersinde öğrenciler zili, kurtarıcı olarak görür.

Matematik öğretmeni Dr. Hager, yaşlı ama kartalınki kadar keskin gözlere sahip bir öğretmendir. Öğrencilerden önce sınıfa girip, öğrencilerini bekler. Öğrencileri tamamlanınca hemen derse başlar. Öğrencilere notu silah olarak kullanır. Dr. Hager derslerinde sınıfı soru bombardımanına tutar. Parmaklar havalanır, öğrenciler robot gibi kalkar, yerine oturur, yanıtlarını verir. Yanlış yanıtlar için öğrenciler acımasızca azarlanır. Ders bitince öğrenciler Allah’a şükreder. Ders sonuna öğrencilerde dayanacak güç kalmaz. Önemli olan Dr. Hager’e ayak uydurabilmektir.

 
Toplam blog
: 425
: 3089
Kayıt tarihi
: 06.12.06
 
 

Gazi Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü, Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi..